fbpx

Xcalibra: osnovni pojmovi o trgovini kriptovalutama

xcalibra osnovni pojmovi o trgovini kriptovalutama

Trgovina na Xcalibra kripto berzi je odličan početak da se priključite globalnom pokretu koji pruža nove mogućnosti za uspeh. Bilo da biste želeli da prodajete dobra ili usluge za kriptovalute ili biste želeli da trgujete kriptovalutama, potrebno je da znate kako da koristite ovu kripto berzu. Naravno, i ostale berze se slično koriste, tako da je ova berza sa domaćom podrškom odlična za vaš početak.

Pošto ste se uspešno napravili nalog na xcalibra kripto berzi, sigurno se pitate šta još možete da uradite kako biste bili spremni na trgovinu. U tekstu koji sledi objasnićemo sve detalje koji bi vam mogli koristiti. Objasnićemo vam šta znače koji pojmovi i sekcije, kako da povećate sigurnost vašeg naloga, a samim tim i vašeg novca, i na šta dodatno da obratite pažnju. Bez brige, ništa od ovog nije komplikovano. U slučaju da još uvek nemate napravljen nalog, pratite ovo jednostavno uputstvo

Generalno rečeno kako biste osiugrali svoje valute potrebno je da usvojite jednostavne korake kako ne biste došli u situaciju da ugrozite svoj novac. Pre svega, u pitanju je odgovornost prema vašem novcu. Ono što su nam kriptovalute i blokčejn tehnologija, koja stoji iza njih, doneli jeste potpuna odgovornost i nadležnost nad našim valutama. Ako želimo slobodu da u potpunosti raspolažemo svojim novcem, onda je neophodno da i prihvatimo odgovornist nad istim. 

1. Opšte izmene na Xcalibra nalogu

Nalog

Da bismo napravili opšte izmene prvo što treba da uradimo jeste da odemo na Xcalibra.com se ulogujemo na naš Xcalibra nalog i  odemo na gornji desni ugao na Settings [1]. Posle klika vidimo opcije [2]: nalog, sigurnost, notifikacije, KYC, Api ključeve, izveštaje i da kontakt podrške. Opcija AccountNalog  nudi tri opcije koje nas zanimaju, a to su: promena email adrese, promena šifre i promena nadimka na četu. Sve tri promene izvršavaju u rekordnom roku, potrebno je kliknete na dugme change i upišete nove informacije. Važno je da znate da u svakom trenutku možete da  izvršite ove promene.

xcalibra exchange account

Posebno je važno da možete da promenite šifru ako posumnjate da je neko zna ili smatrate da je slaba. Mi uvek preporučujemo dovoljno dugu, novo-osmišljenu šifru koja ne sadrži očekivane fraze. Ova šifra treba da bude poznata samo vama, tako da je nemojte otkrivati drugima, ili ostaviti zapisanu na vidnom mestu. 

Dvostruka Autentifikacija

Ova vrsta potvrde atuentičnosti daje sigurnost vašem nalogu tako što prlikom ulaska na berzu, osim emaila i šifre, upisujete i dodatni kod. Na ovaj način vaš nalog je znatno sigurniji, a 2FA je više nego poželjna opcija. Ona služi da, čak i ako se desi da neko sazna vaš mejl i šifru, isti ne može da se uloguje na vaš nalog bez koda koji vi dobijate na telefon, a koji se obnavlja na svakih 60 sekundi. Mi koristimo Google Authenticator aplikaciju  na telefonu. 

Idemo na opciju Security u okviru podašavanja na Xcalibra berzi i u okviru Two factor authentication kliknemo na enable. Uz pomoć aplikacije skeniramo kod, kliknemo na next, i upišemo brojčani kod sa telefona na za to predviđeno polje na berzi, i samo još kliknemo na submit. To je to! Svaki sledeći put kada budeto ulazili na Xcalibra berzu biće nam tražen ovaj kod.

xcalibra 2FA

Potvrda povlačenja sredstava putem email-a

Prihvatanjem ove opcije dodatno osiguravamo svoj novčani fond prilikom izvlačenja sa berze. Bilo da je u pitanju izvlačenje dinara ili neke od kriptovaluta, na mejl će nam stizati obavestenje koje treba da potvrdimo da bismo povukli novac na željenu adresu. U slučaju da se odlučimo da ne prihvatimo ovu opciju, obaveštenja će nam stizati na e-mail, ali neće biti neophodno da potvrdimo izvlačenje. Radi sigurnosti vašeg novca, predlažemo da ipak koristite ovu opciju, kako na Xcalibra berzi, tako i na svim ostalim. 

Izveštaji o trgovini na Xcalibra berzi

Kada odemo na opciju Reports možemo da skinemo izveštaj o trgovini sa svim relevantnim informacijama. Ukoliko češće trgujete ovo vam može biti korisno kako biste iskotrolisali svoju statistiku. Ovde pod opcijom settings, postoji još nekoliko opcija za koje bi trebalo da znate, a koje vam mogu biti od koristi. Koje su to opcije pogledajte u videu koji sledi.

2. Markets kartica Xcalibra berze

Sledeće pojašnjnje tiče se Markets kartice, tu možemo da vidimo koji marketi (tržišta), valute i trgovinski parovi postoje. Na Xcalibra berzi prepoznata su 3 tržišta i 5 valuta. Ta tri tržišta su dinarsko, bitcoin i safex cash tržište [1]. To ne znači ništa više nego da je za te 3 valute moguće kupiti druge vruge valute, a zahvaljujći jednostavnoj podeli početnicima je lakša pretraga. Valute [2] kojima može da se trguje su: dinari, bitcoin, safex token, safex cash i euthereum. 

Sa leve strane možemo videti u obliku tabele sve Xcalibra trejding parove [3]. Trejding par čine dve valute kojima se međusobno trguje. Prva je btc-rsd, druga sfx-rsd i tako dalje.  Btc je skraćenica za bitcoin, sfx za safex cash, sft za safex token, eth za ethereum. Odmah sa desne strane u istom redu vidimo celim imenom naziv valute [2]. Pored je napisana poslednja cena [4], to je poslednja cena po kojoj je kriptovaluta kupljena ili prodata za dinare. Dakle, prikazana cena je cena jednog bitcoina izražena u dinarima, safex cash-a izražena u dinarima, i tako dalje. 24h Volume [5] je količina novca koja koja je procirkulisala za vreme od 24h. 24h Chanage [6] je procentualna promena u ceni, crvenom je izražen pad, zelenom rast cene. 24h High i 24h Low [7] su najviša i najniža cena u proteklih 24h, izražena, opet, u dinarima.  

xcalibra exchange markets

Sa leve strane vidimo Available Markets [8], tu su popisane neke od najvažnijih pomenutih informacija. Na padajućem meniju vidimo tržišta o kojima smo pričali: ako na primer izaberemo RSD videćemo da se za dinare može kupiti BTC, SFT, SFX, ETH. Vidimo koliko je dnevni protok (volume) izražen u dinarima, i trenutnu cenu.

3.Exchange kartica Xcalibra berze

Exchange okruženje je ono na kome ćemo, verovatno, provesti najviše vremena kada smo na Xcalibra berzi. Ovde ćemo objasniti pojedinačne delove ovog odeljka, a u sledem članku čemo objasniti još detaljnije kako kupiti kriptovalutu za dinare.

Napomena

Sve kupovine su označene zelenom bojom, a prodaje crvenim bojom, to važi za standardna podešavanja na Xcalibra berzi, odnosno, ona podešavanja koja ćemo zateći na berzi. U slučaju da želimo neke druge boje, možemo ih promeniti.

 

Centralni deo zauzima grafikon [1] na kome možemo da pratimo kako se kreće cena i kakva je ona bila u prethodnim periodima. Možemo da odemo nazad ‘’u istoriju’’ i vidimo cenu u bilo kom momentu od postojanja sam berze, podesimo grafički prikaz svećica, isprobamo indikatore, stilove, pozadine, veličinu i ostalo što bi nam trgovinu činilo uspešnom i prijatnom. 

Sa leve strane opet vidimo Available Markets [2].Dok sa desne strane – Market Trades [3] gde vidimo hronolsoški spisak svih kupivina i prodaja. Tu su jasno prikazani vreme transakcije, količina, cena i ukupni iznosi poslednjih kupovina i prodaja. 

Detaljnije

Sada dolazimo do najvažnijeg dela kada pričamo o trgovini, a to je kako tačno kupiti ili prodati. Za potrebe demonstacije pratimo safex cash – dinar par i ako bismo želeli da kupujemo safex cash dinarima gledamo polje buy-kupi [a], ako bismo želeli da prodamo safex cash, gledamo polje  sell-prodaj [b].

Pretpostavimo da u ovom slučaju kupujemo sfx, obratićemo pažnju na buy. Ono što trenutno vidimo jeste naš balans u dinarima [1]. Treba da upišemo po kojoj ceni kupujemo ovaj safex cash [2] i koju količinu [3]. U interesu nam je da kupimo po najnižoj ceni, a ako pogledamo na izlistane cene videćemo da su najniže pri vrhu [4]. U ovom momentu najniža cena je 3,44 dinara za 1 safex cash. Ukoliko kliknemo na opciju best [5] upavo će ta cena biti preneta na naše polje sa cenom.

Isto tako možemo klikom na prvu ponudu preneti celu ponudu ovog prodavca u naše polje, uključujući i cenu i količinu i ako bismo kliknuli buy, otkupili bismo sve što on prodaje. Naravno ukoliko imamo dovoljno dinara. Mi možemo označiti i nekoliko prvih ponuda, i kod nas u polju buy će se pojaviti ukupna količina ponuđenjih safex cash novčića, sa prosečnom i ukupnom cenom. 

xcalibra kupi i prodaj kriptovalute

Napomena

Tek kada kliknemo na dugme buy možemo kupiti. Ne postoji mogućnost da se ”prevarimo” isprobavajući opcije, cene, količine. Samo klikom na dugme buy može se nešto kupiti. Isto važi i za dugme sell.

Ovo je ukratko kako se kupuje na Xcalibra kripto berzi, uskoro ćemo objaviti vodič sa još detaljnijim objašnjenjima. 

My Orders

Sa desne strane vidimo My Orders polje gde možemo videti sve aktuelne ponude kupovine (ili prodaje) koje smo postavili. Isto tako ako se predomislimo, pre nego što neko prihvati naše ponude, možemo da ih otkažemo.

Xcalibra chat

U donjem desnom uglu, nalazi se takozvani troll box ili prostor za ćaskanje sa korisnicaima. Možete postaviti pitanje vezano za berzu ili samo ćaskati, ali imajte u vidu da su sagovornici korisnici berze, tako da šta god saznate uzmite sa rezervom, jer ne dolazi od zvaničnog predstavnika ili korisničke podrške. Postoji čet na srpskom i engleskom, pa možete  izabrati koji više volite. U slučaju da vam je potrebna Xcalibra podrška, kontaktirajte ih klikom na support.

4. Balances kartica

Pod opcijom Balansi možemo u svakom trenutku videti koliki iznos imamo na Xcalibra berzi. Balans kartica je ekvivalent svojevrsnom novčaniku, gde možemo videti izlistane sve naše valute, međutim, svaka od valuta ima spostvenu sekciju.  Prvo što ćemo videti kada odemo na Balans jeste da je moguće maksimamlno dnevno povlačenje valuta u vrednosti do 50.000 dolara. Linija na vrhu [1] označava koliko smo daleko od tog limita.

Ispod se poređane sve valute sa ispisanim iznosima i opcijama za deponovanje i povlačenja postojećih iznosa. Ukoliko imamo neki novčani iznos [2], za bilo koju od valuta, to bi bilo vidljivo ispisano. Zgodna stvar je što možemo privremeno sakriti [3] valute koje imaju 0 na balasu, kako nam ne bi smetale u pretrazi. 

Prvu valutu koju vidimo je bitcoin, pa dinar, pa safex cash, pa safex token, pa ethereum. Za svaku od njih vidimo polja sa iznosima i Deposit & Withdraw opcije, odnosno deponovanje i povačenje valuta. Deponovanje i povlačenje dinara se vrši malo drugačije nego kripto valute, ali ne i komlikovanije. Kao primer u ovom slučaju izabraćemo safex cash, a kada odemo na deposit, vidimo ovo:

xcalibra safex cash

Sav safex cash koje imamo na ovoj berzi biće ovde prikazan [1], ako želimo da deponujumo još casha od nekud  iskoristićemo javnu adresu [2] poslati safex cash na ovu prikazanu adresu. U tom slučaju safex cash bi trebalo da se nađe na Xcalibra novčaniku u najskorijem roku. Još jednom: na safex cash šaljemo na ovu safex cash adresu, bitcoin – na bitcoin adresu, i tako dalje. U slučaju da valutu pošaljemo na pogrešnu adresu, nažalost, ona se neće pojaviti na željenoj adresi. Zato, budimo skoncentrisani. Ispod imamo istoriju depozita [3], odnosno prikazana svih relevantnih informacija za prethodne transakcije. Ukoliko transkcija nije bilo, onda ovde prirodno, neće ni biti ništa ispisano. 

Napomena

Menjačnice i berze obično naplaćaju naknadu za uslugu koju pružaju. Na Xcalibra kripto berzi naknada za deponovanje kriptovaluta ne postoji, dok je nakanada za deponovanje dinara samo 1.1%.

Ako odemo na Withdraw – Izvalčenje safex cash-a, opet sa leve strane vidimo balans [1]. Desno od toga:  nalazi se opcija New Withdraw [2], na šta ćemo obratiti pažnju. Prvo polje SFX Target address [3] je polje na koje unosimo javnu adresu iz našeg safex novcanika gde želimo da novčići budu poslati. To je dakle javna adresa na koju šaljemo iznos. Ispod upisujemo iznos koji povlačimo [4]. Obratite pažnju na dnevni limit [5] sa desne strane. Kao što rekosmo, dnevni limit za izvlačenje kriptovaluta ili dinara sa Xcalibra berze je u vrednosti od 50.000 dolara. Ispod toga imamo prikaz svih dosadašnjih povlačenja safex cash-a [6]. Depozit i withdraw svih ostalih valuta radi na istom principu.

Kako izgleda depozit dinara i sve ostale detalje vezano za kupovinu možete u našem sledećem vodiču.

xcalibra osnovni pojmovi

Napomena

Kada završite sa kupovinom ili prodajom na berzi ako ne planirate da trgujete uskoro, predlog, i uobičejena procedura, je da povučene svoje valute sa berze. Ovo se odnosi na Xcalibra berzu, ali na sve ostale. Kupljene kriptovalute, ukoliko su namenjene za čuvanje na duži period, dobro je prebaciti sa berze na novčanik aplikaciju gde se ta valute mogu čuvati.  Na ovaj način osiguravate svoj fond, jer vaš novac uvek treba da bude u vašem ličnom vlasništvu.

5. Orders kartica

Na ovoj strani možemo da vidimo naše otvorene ponude ili potražnje, a ispod toga istoriju trgovine sa svim relevantnim informacijama. Ovu istoriju trgovine možete i skinuti u obliku eksel fajla, ako se sećate: settings – reports.

Ovo je bilo informativno objašnjenje osnovnih pojmova koji su nam neophodni za trgovinu kriptovalutama na Xcalibra berzi. Obavezno pročitajte – pogledajte demonstraciju kupovine kriptovaluta na Xcalibra berzi. Do tada, pogledajte video gde je sve ovo o čemu smo pisali objašnjeno na još jednostavniji način.

O autoru: Marija Blesic

Marija se zanima za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Aktivno podržava razvoj kripto zajednice i relevantnih projekata koji doprinose razvoju kripto ekosistema.

Objavljeno: 03/12/2019 | Marija Blesic

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *