32 ETH

Da li stejkovati 32ETH već sada?

by | Nov 11, 2020

1.decembar bi trebao biti istorijski dan za Eterijum, zbog izlaska nulte faze ETH2.0 koja omogućava stejking. Stejking je zaključavanje uloga (stake) u pametni ugovor, kao garancije da će validator savesno obradjivati transakcije na mreži. Uslov za pokretanje stejkinga na Eterijumu 1. decembra je da nedelju dana pre toga najmanje 16,384 validatora ubaci po 32ETH u depozit ugovor.

Dakle, 524,288 ETH je minimalna količina za pokretanje ETH2.0. Ukoliko pak ne bude dovoljno prijavljenih validatora, dogadjaj se odlaže dok god se taj uslov ne ispuni.

Ono što mnoge rudare i investitore buni je da li je moguće ili pametno stejkovati 32ETH već sada, i koje su nagrade, kazne i rizici?

Sada se ne može stejkovati u smislu dobijanja nagrada. Nagrade kreću da se računaju tek od genesis dogadjaja, što znači nvr. 1.decembra. Ali se već sada ETH može zaključati u ugovor, iz čisto altruističkih razloga, da čeka na početak stejkinga.

Zašto su Eterijumu potrebni altruisti u novembru?

Potrebni su kako bi se prikupila dovoljna količina za pokretanje nulte faze. Nagrade će krenuti da se računaju od momenta kad krene nulta faza, al treba biti svestan da se svejedno ne mogu pokupiti najmanje godinu dana.

Kolike su nagrade za stejkovanje 32ETH?​

Na ETH2 je lakše razumeti očekivani godišnji povrat na uloženo nego same nagrade.

ETH2 sistem nagrada koristi “efektivne balanse” kao bazu za računanje, ali nagrade zavise i od drugih faktora. Mogu da budu više npr za predlaganje bloka ili ako je veći broj validatora online. Mogu da budu i niže ako su drugi validatori offline ili se ne slažu oko stanja lanca.

Godišnji povrat je prostiji za razumeti i najviše zavisi od ukupne količine ETH koju svi validatori stejkuju. Što se manje Etera stejkuje, tj ima manje validatora – veći je povrat. I obrnuto, što se više ETH stejkuje – to je manji povrat po validatoru. Najveći povrat bi trebao da bude oko 21.6% godišnje na stejkovanih 524,288 ETH, prema informaciji sa Launchpad Ethereum sajta. Medjutim, Vitalik Buterin tvrdi da će na ovu stejkovanu količinu, povrat biti čak 25% godišnje.

da li je profitabilno stejkovati eth
  • Facebook
  • Twitter
  • Reddit
  • Hacker News

Godišnji povrat na stejkovanje ETH u odnosu na ukupnu količinu koja se stejkuje. Izvor: Launchpad Ethereum sajt

Obzirom da je do 11. novembra tek 10.1% potrebne količine ubačeno u ETH2.0 ugovor (52.8K ETH), mala je verovatnoća da će biti stejkovano više od nekih 525K-600K ETH početkom decembra. Ova količina bi bila idealna za profitabilnost ranih validatora.

Medjutim, treba uzeti u obzir da su i rizici veći za ranoranioce.

Koji su rizici stejkovanja ETH?

Nelikvidnost

Zaključavanje ETH u depozitni ugovor u novembru (pre nulte faze) ili u nultoj fazi je nepovratna akcija. Validatori neće moći da otključaju svoj ETH dok god ne izadje sledeća faza. Dakle, sada zaključan ETH neće moći da se otključa i proda barem godinu dana. Takodje, validatori neće moći da pokupe svoje nagrade u dogledno vreme.

Dobra stvar je što u sledećoj fazi neće postojati minimalni period zaključavanja za individualne validatore. Ko bude želeo da otključa ETH u toj fazi, mora ipak čekati odredjeni period (možda i par dana) da ga otključa zbog “reda za izlaz”.

Kazne

Kao i na drugim PoS (Proof of Stake) mrežama, validatori mogu da budu kažnjeni ako ne ispunjavaju svoje dužnosti kako treba. Validatori garantuju uloženom sumom da će savesno obradjivati transakcije. U suprotnom, rizikuju kažnjavanje oduzimanjem nagrada ili uloga. Ulog, odnosno stejk (stake), služi kao vid garancije.

Postoje dve glavne vrste kazni. Jedna je “kazna za nepravilno glasanje” (penalty) a druga je ozbiljnija i zove se “rezanje” (slashing). Obična kazna (penalty) se sastoji od oduzimanja malog dela ETH zbog toga što je npr. validator offline. U ovom slučaju validator gubi otprilike onoliko koliko bi zaradio da je bio online tog dana. U prevodu, validatori bi trebali biti profitabilni ukoliko su više od 50% vremena online.

Ako validatoru stejkovana suma padne sa 32ETH na ili ispod 16 ETH nastupa “nasilni tj prinudni izlaz”.

Za razliku od toga, “Slešer” validator, koji načini ozbiljan prekršaj vezan za protokol, kažnjava se minimalno sa 1ETH. Može se kazniti i prinudnim uklanjanjem sa mreže. U tom slučaju, balans mu se umanjuje u svakoj epohi koju provede u redu za izlaz. Slešovanje će se praktično primenjivati na one koji napadaju mrežu. Normalni korisnici ne treba da brinu.

Nodovi mogu biti kažnjeni i tzv. kaznom za neaktivnost, ukoliko se finalnost ne postigne za 4 epohe. Ovaj scenario se doduše smatra “slabo mogućim”.

Vitalik kaže da će kazne u “prvim mesecima ETH2” biti 1/3-1/4 Medalla testnet nivoa.

Ostali rizici

Greška u koracima

ETH se može izgubiti i ukoliko se pošalje na pogrešnu adresu ugovora za depozit. Treba paziti i na fišing pokušaje, kao i čuvanje ključeva i mnemonik fraze na bezbednom mestu.

Bag u ETH 2.0 kodu

ETH2.0 Beacon jeste testiran na Medalla testnetu, ali kao što je slučaj sa svakim nezrelim kodom, postoji rizik da nešto ne bude kako treba prilikom lansiranja ili ranog korišćenja.

Individualno, grupno ili DeFi stejkovanje?

Ukoliko imate manje od 32ETH ili se plašite da vodite sopstveni nod, možete stejkovati preko pulova. Dobra stvar je što se u ovom slučaju izbegava komplikovanost vodjenja noda, rizici vezani za ostajanje bez interneta i sl. Loša stvar je što kod kastodijalnih provajdera, npr. stejkovanja na berzi, gubite kontrolu nad vašim Eterom.

Treba znati i da provajderi grupnog stejkovanja često oročavaju stejk na par meseci. Takodje će uzimati neki deo nagrada korisnika kao proviziju za uslugu, pa će se, teoretski, na običnom grupnom stejkovanju zaradjivati nešto manje nego na individualnom.

Neki pulovi već sad nude ETH stejking sa uslugama koje liče na farming i “defizaciju”. Npr. Rocketpool nudi mogućnost stejkovanja 16ETH sa sopstvenim nodom, kao i mogućnost stejkovanja preko 0.01ETH za dobijanje rETH, tokenizovanog stejking depozita, za uzvrat.

Firme, pulovi i protokoli će, svakako, zaključavanje ETH na neodredjeno vreme videti kao priliku da ponude alternativna DeFi rešenja. LiquidStake npr. nudi mogućnost korišćenja stejkovanog Etera kao kolaterala za pozajmljivanje stabilnih tokena. Uslov je da se ETH zaključa preko njihove centralizovane platforme, zbog čega se ovo ne može smatrati pravom DeFi uslugom.

 Odluka o načinu stejkovanja se dakle svodi na količinu ETH koju imate, tehničko znanje ili dostupnost nekoga ko može da vam podesi nod, kao i na vaganje rizika i alternativa.

Svakako bi bilo dobro po sve korisnike Eterijuma, da postoji što više individualnih nodova sa po 32ETH, jer se tako osigurava i decentralizuje mreža.

O tome kako i zašto Eterijum prelazi na POS i šta nas može očekivati pričali smo sa našim ETH konsultantom Pavlom, pre nekoliko meseci, i to u potpunosti preneli u  ovom članku.

Marija Matić

Marija Matić

Marija Matić je ekonomista i analitičar koji radi na projektima razvijanja kriptovaluta i kripto berzi. Autor je mnogih analiza vezanih za Bitcoin i blokčejn industriju.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup