fbpx

Šta je uticalo na pad cene Bitkoina? Treba li da se zabrinemo?

pad cene bitcoina i ostalih kriptovaluta

Cena bitcoina i većine alternativnih kriptovaluta je značajno pala danas. Cena Bitcoina od 7.marta (9.100$) pala je na ispod 7.700$. Zašto se ovo dešava i treba li da se zabrinemo?

Da li je pad od skoro 10% očekivana korekcija ili je nešto drugo uticalo na njega?

Evo mogućih razloga za pad cene:

Korona virus i tradicionalna tržišta

U zajednici se pominje kako je panika nastala zbog korona virusa uticala na promenu cena kriptovaluta. Moguće, ali svakako ne direktno. Naime, činjenica je da je Korona virus značajno uticao na tradicionalna berzanska tržišta, pa i cenu nafte koja je pala za 30% danas. S obzirom da su trendovi kretanja cena na tradicionalnom i kripto tržištu do sada bili u velikoj korelaciji, velika je verovatnoća da je ovo razlog pada cene Bitcoina.

Likvidacija Plus Token fondova

Prema navodima Bitcoinista oko 13 hiljada Bitcoina je premešteno na miksere i biće namenjeno prodaji u nekom momentu. Ovi Bitcoini imaju veze sa prevarantskim Plus Token projektom. Mešanjem Bitcoina dobijenog prevarom, omogućava se njegova lakša prodaja. Prema navodima ErgoBTC,  Plus Token Bitcoini se povremeno dampinguju još od Avgusta.

Treba li da se zabrinemo? 

Treba uzeti u obzir da nam se bliži takozvani halving gde će nagrada za majnere BTC-a biti prepolovljena, što će smanjiti broj novih Bitcoina u cirkulaciji. Svaki prethodni halving je bio praćen značajnim porastom cene, pa se očekuje da to bude slučaj i ovog puta. Investitori obično koriste period pre ovog događaja da bi akumulirali kriptovalute. 

 

Tako da, šta god da je razlog rapidnog pada cene, verujemo da nema mesta panici. Naprotiv, ako verujete u projekat tj. valutu iskoristite priliku i kupite je po sniženim cenama. Ovakvi padovi su se dešavali mnogo puta, i kripto tržište se uvek oporavljalo.

 

Šta vi mislite koji od ovih razloga je najviše uticao na pad cene? Spremate li se za halving koji se dešava u maju?

Ako imate u planu da pre ovog događaja kupite kriptovalute, posetite xcalibra.com gde ih možete kupiti za dinare, po najnižim naknadama na srpskom tržištu.

 

 

Objavljeno: 09/03/2020 | Igor Tomic

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *