Sta je to Safex Marketplace

Šta je to Safex Marketplace?

by | Sep 27, 2019

Safex marketplace je prva globalna decentralizovana trgovinska platforma na svom privatnom blokčejnu. Na ovom trgovinskoj platformi korisnici će moći da kupuju i prodaju dobra i usluge, gde god da se nalaze, bez ograničenja nekog centralnog entiteta. Safex je protokol, a ne kompanija, što znači da se između kupca i prodavca nalazi samo softver.Ceo sistem radi u prilog korisnika, a ne vlasnika, kao što je slučaj kod velikih centralizovanih kompanija. Na ovaj način omogućena je sloboda, ali i sigurnost korisnika, i niže cene. Uz to, privatnost korisnika je obezbeđena zahvaljujući blokčejnu koji obezbeđuje anonimnost korisnika i privatnost podataka.

U daljem tektu ćemo u kratkim crtama objasniti šta je to safex marketplace-a.

Istorija

U januaru 2016. godine završen je ICO (možda je bolje reći ‘‘crowd sale’’ u ovom slučaju) kada je rasprodata cela količina safe exchange koina (kako se tada zvao). Rasprodata je 2.1 milijarda, pri čemu je 1% ostao u okviru tima Safex. U ICO-u prikupljeno je 69.7 bitkoina  i 1.4 milijarde meidsejf koina, što sve zajedno čini vrednost od oko 50.000 dolara u to vreme. Od prvobitne ideje projekat je doživeo izvesne promene, pa je, od jednostavne aplikacije, transformisan u ambiciozni projekat za kripto-trgovinu na sopstvenom blokčejnu, sa zaštitom privatnosti.

Valute safex marketplace-a: safex token i safex cash

Novčić rasprodat u ICO-u, postojao je na OMNI lejeru (na bitcoin blokčejnu), zvao se safe exchange coin i postojao je kao takav do 30. novembra 2019. godine. Kako je od septembra 2018. počeo sa radom safex blokčejn, od tada je vršena i takozvana migracija coina. Šta to znači? To znači da su korisnici migrirali safe exchange coin, sa bitcoin na safex blokčejn uz pomoć aplikacije / novčanika. Onoliko koliko je korisnik imao safe exchange coina na bitcoin blokčejnu, toliko je dobio i safex tokena na safex blokčejnu. Uz to, u odnosu na tu količinu safex tokena, korisnik je dobijao i gratis safex cash u odnosu 1:0.0023. Pri samom procesu trošila se mala količina bitcoina, koja je otišla na naknade za transakcije.

safex marketplace token i cash
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Migracija je trajala do novembra 2019., i od tada postoje samo 2 valute koje: safex token i safex cash. Cash se može rudariti, a predviđena je distribucija 1 milijarde ovih novčića. Zvanična valuta koja će se koristiti prilikom trgovine je safex cash, koji je osmišljen kako bi odgovarao upravo toj toj svrsi.

U čemu leži vrednost ovog projekta?

1. Vizija

Kada uzmemo u obzir činjenicu da kompanije koje se bave elekronskom trgovinom rastu iz godine u godinu, i na to dodamo sjajan potencijal kriptovaluta u budućnosti, jasno je da safex ima odličnu stratnu poziciju. Kriptovalute su, generalno, odlične za trgovinu. Transakcije su brze i jednostavne, moguće su u bilo koje doba dana, bilo gde na svetu.

safex marketplace safex trgovinska platforma
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

2. Distribucija safex cash-a

Ono što posebno uliva poverenje jeste pažnja koja je uložena u razvijanje ekonomskog modela od strane tima. Kod drugih projekata, koji su se ugledali na bitcoinovu distribucionu krivu, omogućena lakša akumulaciju coina od strane ranijh majnera i korisnika. To stvara neravnopravnu poziciju prema onima što dolaze u budućnosti. Daniel Dabek i Ivana Todorović su zato osmislili specijalnu emisionu krivu safex cash-a kako bi ovaj coin bio privlačan za rudarenje kako sadašnjim, tako i budućim rudarima, jer predviđa povećanu distribuciju safex cash-a u toku vremena. O tome više pročitajte u tehničkoj dokumetaciji.

 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

3. Privatnost ličnih podataka

Safex trgovinska platforma omogućava korisnicima da kupuju dobra i usluge, u privatnom modu. Ovom opcijom korisnici će ostvariti svoje pravo na privatnost, i smanjenjiti potencijalne gubitke novca prilikom online portošnje kao posledice Internet kriminala. Anonimnost korisnika ne bi bila obavezna, što znači da bi svaki korisnik mogao da izabere da trguje transparentno, ukoliko to želi. Ovu privatnost obezbeđuje blokčejn koji zahvaljujući sistemu prstenastih digitalnih potpisa i privremenih adresa omogućuje ovu privatnost.

safex marketplace privatnost
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

4. Veliki broj korisnika safex marketplace-a

Safex se ne fokusiraja samo na korisnike koji već trguju, veći na mnogo veći broj ljudi koji još uvek ne trguje, kojima je onemogućeno da trguju jer nemaju bankovni račun ili dokumenta. Upravo ovi korisnici će uvideti prave benefiti safex marketplace-a, i to na način da mogu da kupuju bilo gde i bilo kada koristeći samo mobilni telefone.

5. Pasivni prihod

Ovaj koncept predviđa ‘‘zaključavanje’’ tokena na odredjeni vremenski period. Zaključanim tokenima se ne bi moglo trgovati, a kao nagradu svi vlasnici istih bi dobijali pasivni prihod. Kako bi to funkcionisalo? Od svake transakcije na marketplejsu 5% bi odlazilo u zajedničku riznicu. Odatle bi se taj safex cash distribuirao token holderima (onima koji čuvaju tokene) u odnosu na količinu tokena koje čuvaju zaključane. Naravno, ovo zaključavanje bi bilo opciono. Ako bismo zamislili da postoje samo dva token-holdera pri čemu jedan ima 80% svih zaključanih tokena, a drugi 20%, i da je izvršena transakcija pri čemi je u zajedničku riznicu otišlo 5 safex cash-a, to znači da bi jedan holder dobio 4 casha, a drugi 1 cash.

safex marketplace pasivni prihod
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

6. Niski troškovi na safex marketplace-u

Kao što je pomenuto , u cenu kupovine na trgovinskoj platformi bio bi uračunat procenat od 5%. Kada se to uporedi sa cenama vodecih kompanija za e-trgovinu jasno ja da je ovo dosta niža cena. I na ovaj način korisnici i kompanije koje kupuju proizvode biće motivisaniji da koriste ovu platformu. Ovo je jasan dokaz da ova platforma brine o korisnicima.

7. Rudarenje safex cash-a

Rudarenje je moguće uz pomoć procesora, i Random SFX algoritma. Za početnike programeri pripremaju takozvani One klik miner. Za kopanje jedanog bloka je potrebno 2 minuta, a trenutna nagrada je 120 safex casha-a, pri čemu se nagrada povećana. Pravo iznenadjenja za članove zajednice bilo je kada je John McAfee svojevremeno podržao aplikaciju za majnovanje safex keša.

Poslušajte kako je Daniel Dabek objasnio Safex trgovinsku platformu u svom poslednjem intervjuu.

Pogledajte i zvanični video materijal, preveden na naš jezik.

Marija Blesic

Marija Blesic

Arhitekta | Dizajner | Bloger | Belgrade Crypto Commuinty | Marija se bavi arhitekturom i dizajnom, ali i pisanjem i edukacijom na polju kriptovaluta. Zanima se za arhitekturu i umernost od 2000. godine, a za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Povezane objave

Safex Dev Update: Stagenet 2

Safex Dev Update: sprema se Stagenet 2

Ovog ponedeljka izašao je Safex Update u kome je detaljno opisan progres napravljen u odnosu na prošli ponedeljak i priprema za Stagenet 2. Stagenet izlazi sledeće nedelje, ove nedelje u upotrebu će biti puštena i TWM aplikacija za OSX, Windows, i Linux.

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup