Šta je to Safex Marketplace?

safex marketplace

Safex je prvi globalni decentralizovani ‘‘marketplace’’. Na ovom marketplejsu korisnici će moći da kupuju i prodaju dobra i usluge, gde god da se nalaze, bez ograničenja nekog centralnog entiteta. Safex je protokol, a ne kompanija, što znači da se između kupca i prodavca nalazi samo softver i da ceo sistem radi u prilog korisnika, a ne vlasnika, kao što je slučaj kod velikih centralizovanih kompanija.

Istorija

U januaru 2016. godine završen je ICO (možda je bolje reći ‘‘crowd sale’’ u ovom slučaju) kada je rasprodata cela količina safe exchange koina tj.  2.1 milijarde, pri čemu je 1% ostao u okviru tima Safex. U ICO-u prikupljeno je 69.7 bitkoina  i 1.4 milijarde meidsejf koina, što sve zajedno čini vrednost od oko 50.000 dolara u to vreme. Od prvobitne ideje projekat je doživeo izvesne promene, pa je, od jednostavne aplikacije, transformisan u ambiciozni projekat za kripto-trgovinu na sopstvenom blokčeinu, sa zaštitom privatnosti.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum.

Valute: safex token i safex keš

SafexCoin.png

Koin rasprodat u ICO-u, postoji na OMNI lejeru, naziva se safe exchange coin i postojaće kao takav do 30. novembra 2019. godine. Kako je od septembra 2018. počeo sa radom safex blokčein, od tada se vrši i takozvana migracija koina. Šta to znači? To znači da se safe exchange koin, migrira sa bitkoin na safex blokčein uz pomoć aplikacije/novčanika. Onoliko koliko je korisnik imao safe exchange koina na bitkoin blokčeinu, imaće safex tokena na safex blokčenu. Pri samom procesu će morati da bude utrošena neka kolicina bitkoina, koja odlazi na naknade za transakcije. Iskoristite priliku i migrirajte svoje koine do kraja novembra. [tutorial]

Zvanicna valuta koja će se koristiti prilikom trgovine je safex cash koji je osmišljen kako bi odgovarao upravo toj toj svrsi. Pri migraciji safe exchange coin-a na safex blokčein, vlasnik safex tokena dobiće gratis safex keš u odnosu 1:0.0023. Keš se može majnovati, a predvidjena kolicina je 1 milijarda koina.

U čemu leži vrednost ovog projekta?

1 ) Vizija kada uzmemo u obzir činjenicu da kompanije koje se bave elekronskom trgovinom rastu iz godine u godinu, i na to dodamo sjajan potencijal kripto-valuta u budućnosti, jasno je da safex ima odličnu stratnu poziciju. Kripto-valute su, generalno, odlične za trgovinu, jer su transakcije brze i jednostavne, moguće u bilo koje doba dana, bilo gde na svetu.

safex marketplace.jpg

2) Distribucija safex keša Ono što posebno uliva poverenje jeste pažnja koja je uložena u razvijanje ekonomskog modela od strane tima. Kod drugih projekata, koji su se ugledali na bitkoinovu distribucionu krivu, omogućena laksa akumulaciju koina od strane ranijh majnera i korisnika, što stvara neravnopravnu poziciju prema onima što dolaze u budućnosti. Daniel Dabek i Ivana Todorović su zato osmislili specijalnu emisionu krivu safex keša kako bi ovaj koin bio privlačan za majnovanje kako sadašnjim, tako i budućim rudarima, jer predviđa povećanu distribuciju safex cash-a u toku vremena. [Pročitajte white paper]

SafexCashCurve.jpg

3) Privatnost ličnih podataka Marketplejs omogućava korisnicima da kupuju dobra i usluge, u privatnom modu. Ovom opcijom korisnici će ostvariti svoje pravo na privatnost, i smanjenjiti potencijalne gubitke novca prilikom online portošnje kao posledice Internet kriminala. Anonimnost korisnika bila bi opciona, što znači da bi svaki korisnik mogao da izabere da li je želi.

4) Veliki broj korisnika → Safex se ne fokusiraja samo na korisnike koji već trguju, veći na mnogo veći broj ljudi koji još uvek ne trguju, kojima je onemogućeno da trguju jer nemaju bankovni račun ili dokumenta. Upravo ovi korisnici će uvideti prave benefiti kripto-trgovine, i to na način da mogu da kupuju bilo gde i bilo kada koristeći samo mobilni telefon.

5) Pasivni prihod → Ovaj koncept predviđa ‘‘zaključavanje’’ tokena na odredjeni vremenski period, zaključanim tokenima se ne bi moglo trgovati, a kao nagradu svi vlasnici istih bi dobijali pasivni prihod. Kako bi to funkcionisalo? Od svake transakcije na marketplejsu 5% bi odlazilo u zajedničku riznicu odakle bi se taj safex keš distribuirao token holderima u odnosu na kolicinu tokena koje čuvaju zaključane. Naravno, ovo zaključavanje bi bilo opciono. Ako bismo zamislili da postoje samo dva token-holdera pri čemu jedan ima 80% svih zaključanih tokena, a drugi 20%, i da je izvršena transakcija pri čemi je u zajedničku riznicu otišlo 5 sfx, to znači da bi jedan holder dobio 4 sfx a drugi 1sfx.

BG_Crypto_SafexTokenAsASeed.jpg

6) Niski troskovi Kao što je pomenuto , u cenu kupovine na marketplejsu bio bi uračunat procenat od 5%. Kada se to uporedi sa cenama vodecih kompanija za e-trgovinu jasno ja da je ovo dosta niža cena. I na ovaj način korisnici i kompanije koje kupuju proizvode biće motivisaniji da koriste ovu platformu. Ovo je jasan dokaz da ova platforma brine o korisnicima.

7) Rudarenje safex kesa → rudarenje je mogućeuz pomoć CPU i GPU majnera, a za početnike tu je takozvani One klik miner. Za kopanje jedanog bloka je potrebno 2 minuta, a trenutna nagrada je 60 safex keša, pri čemu se povećana na godišnjem nivou. Pravo iznenadjenja za članove zajednice bilo je kada je John Mcafee podržao aplikaciju za majnovanje safex keša.

McAfeeSafexCashMiner.JPG

Za više informacija posetite vebsajt, forum i tviter nalog.

O autoru: Marija Blesic

Marija se zanima za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Aktivno podržava razvoj kripto zajednice i relevantnih projekata koji doprinose razvoju kripto ekosistema.

Objavljeno: 27/09/2019 | Marija Blesic

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *