Sta je NFT

Šta je NFT i gde kupiti NFT?

by | Mar 16, 2021

U ovom tekstu ćemo objasniti šta je NFT, gde kupiti token i kako učestvovati u ovom globalno popularnom fenomenu. Iako smo već objavili nekoliko tekstova koji se tiču NTF-a, ovaj ćemo posvetiti početnicima objasniti sve što vas je u prethodnom periodu zanimalo vezano za NFT.

Šta znači NFT?

NFT je skraćenica za Non – Fungible – Token.

Token znamo šta je – to je novčić koji se nalazi na nekom od popularnih blokčejnova – Ethereum, EOS, Tron blokčejnu ili nekom drugom. Šta znači Non – Fungible? Fungible znači zamenljivost – ako se nešto može u potpunosti zameniti nečim drugim, onda za to kažemo da je zamenjivo. Dobar primer je novac: jedna novčanica od 100 dinara se može bez problema zameniti za drugu novčanicu od 100 dinara. Isto tako bitcoin, ethereum, safex su takođe zamenjivi. Sa druge strane, na primer, neko umetničko delo se ne može na isti način zameniti za neko drugo.

Šta je NFT?

Non – Fungible – Token se ponaša kao kriptovaluta – postoji na blokčejnu, ima vrednost, može se njima trgovati. Sa druge strane dovoljno je vizuelno upečatljiv da se može bolje nazvati NFT stvaralaštvom ili još jednostavnije NFT digitalnom imovinom. NFT nije samo digitalna slika, NFT može biti i video, montaža, meme, sličica, kartica, predmet za igrice i tako dalje.

Ove tokene karakteriše jedinstvenost – kao što neko umetničko delo može biti jedinstveno. Postoje i delimično unikatni tokeni, ali i onih kojih ima više, ali su ograničenog broja. Između ostalih, ovo je osobina koja bitno utiče na cenu. NFT je i nedeljiv, ovaj token se ne može podeliti na pola, ili na više delova, nego deluje isključivo u celosti, za razliku, na primer, od bitcoina.

Šta je još bitno?

Ovi tokeni se kupuju ili prodaju na specijalnim prodavnicama – marketplejsima. Neki od njih su: OpenSea, Rarible, Nifty Gateaway, Top Shot i drugi. Postoje i različite kategorije ove digitalne imovine, o čemu ćemo pisati malo kasnije.

Na kom blokčejnu postoje ovi NFT?

NFT postoje na Ethereum (Itirijum) i Eos (Ios)  blokčejnu. NFT na Itirijumu nazivamo ERC-721 ili ERC-1155 tokenima. Svaki od tokena na blokčejnu imaja drugačiji ID, ali često i drugačije izgledaju u vizuelnom smislu. Na primer, NFT pod brojem #1234 neće biti isti kao onaj pod brojem #1235.

Čemu NFT služi zapravo?

NFT služi za stvaranje unikatne digitalne imovine, koja može biti deo kolekcije ili može služiti isključivo za preprodaju zbog zarade. Ovo je vrlo slično baš kao i kod posedovanja nekog fizičkog umetničkog dela. Ova NFT imovina se ne može okačiti na zid, jer je digitalnog karaktera, ali ona ima svoju vrednost, što smo mogli da vidimo u poslednje vreme. Možda je čak i jednostavnije izlaganje digitalnog dela nego fizičkog u smislu vidljivosti i broja poseta, u odnosu na fizičko.

NFT možemo naći u sferi gejminga, umetnosti, kolekcionarstva, zabave.

NFT pre nego što je NFT postao popularan  – Kripto Mace

U našem prvom tekstu gde smo pomenuli Mace, svrstali smo ih u kategoriju igrica iako pripadaju i kategoriji digitalne imovine. Baš kao neke digitalne sličice koje je moguće dobro prodati ukoliko su tražene. Svaka mačka je jedinstvena. Mače se dobija parenjem 2 mačke, izleže se iz jajeta što je i zapisano na blokčejnu. Ako su roditelji mačeta nosioci nekih specijalinh karakteristika, utoliko će i mače dobiti neku svoju osobenost što će mu dati i veću vrednost. Ovakva retka mačka se može prodati, i ostvariti zarada.

NFT prodavnice i njihove najpopularnije kategorije

1. OpenSea (ETH)

Open Sea je najveća prodavnica NFT-a, imaju veliki broj NFT-ova ali i dosta kategorija. Sa ovog marketa, ali i ostalih ćemo pomenuti neke najzanimljivije. Najviše pažnje privači kategorija umetnosti, kao i sportske kartice i gejming predmeti, evo liste:

 • Art
 • Domain Names
 • Virtual Worlds
 • Trading Cards
 • Collectibles
 • Sports
 • Utility

1.1. CryptoPunks (Art)

CryptoPunks se nalaze na vrhu liste sa najvećim profitom u poslednih sedam dana. Izgledaju kao beskorisne i retko ružne sličice koje niko nikad ne bi kupio. Ali, jedna od njih, pod brojem #7804 je prodata za 7,8 miliona dolara. U ovakvim slučajevima uvek postoji mogućnost da je ovo takozvani wash trejding. Wash trejding je proces kada prodavac postavi nešto za prodaju, pa to i sam otkupi sa ciljem manipulacije tržišta ili skretannja pažnje na sebe kao umetnika / prodavca.

Ali, zašto bi iko dao i dolar na ovako nešto? Ako je ovo digitalna umetnost, nacrtaću ja u Paint-u ovo. Nije u tome stvar, svako može da napravi ovako nešto, ali je poenta da se nađe na blokčejnu kako bi moglo da bude deo sistema i da bude prodato.

CryptoPunks
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

CryptoPunks je u proteklih nedelju dana imao obim trgovine od 47,3 miliona dolara.

1.2. Sorare (Sports)

Sorare pripada kategoriji sporta i možemo naći listirane sličice fudbalera. Ovaj digitalni album je postao popularan u rekordnom roku. Na ovoj platformi moćete da kupite ili prodate sličice fudbalera, a Sorare su podržali fudbaski klubovi Atletiko Madrid, Juventus, Bajern iz Minhena, Sporting i drugi.

Sorare
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Najskuplje prodana sličica u digitalnom Paniniju je sličica igrača Kylian Mbappé. Ona je prodata za 116.15 eth. Sorare je u proteklih nedelju dana imao obim trgovine od 3,6 miliona dolara.

1.3. Hashmasks (Art)

Heš Maske su postale vrlo popularne, i njima smo posvetili ceo jedan tekst. Dakle, inovativnost, izmedju ostalog, leži u tome što i umetnici i vlasnici imaju priliku da učestvuju u kreiranju dela. Odnosno, vlasnici imaju priliku da sebe večno ugrade u umetničko delo. Koliko je taj model zanimljiv ljudima, govori i činjenica što se za ova prva tri dana dela trguju u desetinama miliona dolara, a cene nekih pojedinačnih dela su već skočile na desetine hiljada dolara.

Hashmasks
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Hashmasks je u proteklih nedelju dana imao obim trgovine od 2.4 miliona dolara.

1.4. Rarible (Art)

Rarible je veoma popularan u kategoriji umetnosti, i u ovom momentu se nalazi na 4. mestu ove naše liste. Rarible je izdao svoj token koji se zove RARI, on nije NFT nego običan ERC-20  token i može se naći na CMC-u. Rari je pušten upotrebu krajem juna kada mu je cena iznosila manje od 1 dolara, a trenutno mu je vrednost 30$. Ukoliko vas zanimaju iskustva prodavca na Rarible prodavnici – pročitajte ovaj naš tekst u kome je smo intervjuisali Olivera, koji se bavi digitalnom umetnošću.

Rarible
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Za sve vas koji biste želeli da prodate neko delo na nekoj od ovih prodavnica, Oliver iz svog iskustva preporučuje Open Sea ili Rarible. ”Ukoliko želite da prodate više od jednog, Open Sea je bolja opcija. Potrebno je platiti oko 100 dolara za pravljenje naloga, a posle je svako kačenje dela besplatno. Na Rarible se ne pravi nalog, ali kačenje svakog dela košta 50+ dolara” – kaže Oliver.

2. Nifty Gateaway (ETH)

Nifty Gateaway je još jedna prodavnica gde je moguće kupiti NFT-e koji se ovde zovu Nifti. Ova prodavnica je u vlasništvu Gemini-a, i bas kao i OpenSea, nudi mogućnost kupovine i prodaje digitalne umetnosti. ‘’Gateaway je ekskluzivnija prodavnica, pojedinac mora da se prijavi i bude verifikovan da bi mogao da prodaje’’ – kaže Oliver.

NiftyGateway
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Nifty Gateway je partner sa poznatim umetnicima i brendovima, umetost je, generalno rečeno, drugačijeg kavliteta nego što je ona na OpenSea. Ono što je karakteristično za Gateway jeste da se izbacuju kolekcije i da se plaća u dolarima.

Neki od umetnika koji su profitirali su Kenny Scharf, Grimes, Beeple, Micah Drew Johnson i drugi.

3. Atomic Assets (EOS i WAX)

Atomic Assets je prodavnica na kojoj je moguće kupiti i prodati kolekcije Garbage Pail Kids, Blockchain Heroes, Pepe itd. Svo digitalno stvaralaštvo se prodaje za WAX ili EOS. Na sličan način kao i na drugim prodavnicama, i ovde se mogu kupovati ili prodavati sličice. Možda najpopularniji među njima su Garbage Pail Kids kartice koje su postojale 80ih kao parodija Cabbage Patch Kids što je bilo popularno u to vreme.

Atomic Assets
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Dnevno se potroši oko pola miliona WAX-a za transakcije, što je preko 100.000 dolara dnevno. 

4. Top Shot

Na ovom popularnom marketplejsu se prodaju specijalni momenti iz NBA lige u obliku kratkog videa, spajajući fanove i igrače na još jedan način. NBA sadržaj je postao veoma popularan, a skoro smo objavili vest o prodaji Jokićeve sličice za 244.444 $. Ovaj trend se nastavlja, a poznati sportisti i dalje ulaze u Top Shot. Videi su svrstani u kategoriju običnih, retkih, legendarnih i ultimativnih momenata.

NBA Top Shot
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Zašto bi ljudi kupovali ove videe, kada sve te momente mogu nebrojeno puta da pogledaju na internetu?  Nije stvar u gledanju uopšte, već u tome što je ovaj deo sportske istorije zapisan na blokčejnu i kao takav deo sistema, koji se može naplatiti. Na ovaj način videi se mogu prodati ili čuvati u ličnoj kolekciji.

Prodavci na NBA Top Shot beleže profit od 371,4 miliona dolara i tako su prvi na listi, u poređenju sa ostalim prodavnicama NFT-a.

Još neke od poznatih prodavnica su Myth Market, TreasureLand, NFT Hive, DecentraLand, Zora i tako dalje

Koji su najpopularniji NFT-ovi?

Ako ste pratili naše Telegram Vesti, onda ste primetili popularne i skupe prodaje poslednjih nedelja. Ovom prilikom ćemo izdvojiti samo neke. Prema sajtu Cryptoslam najviše prodaje u poslednja 24 časa ostvarili su  TopShot, Crypto Punk, Sorare, HashMasks, Axie Infinity i tako dalje.

 1. Pank 7804 sličica prodata za $7.5 miliona. Kao što smo već pisali u Kripto Vestima, ove Punk sličice su veoma popularne, i baš kad smo pomislili da je najskuplja već prodata, došla je vest o ovoj – još skupljoj prodaji.
 2. Beeple Art – Mike Winkelmann – ovaj umetnik je najplaćeniji NFT umetnik prema CryptoArt.io sajtu. Prema ovom izvoru Beeple je zaradio 100 miliona dolara ukupno za 841 dela. Najviše prašine podiglo je delo plaćeno 69 miliona na aukciji kuće Christie’s. Ovo je bilo prvo digitalno delo koje je prodala ova aukcijska kuća. Ovo vredno delo predstavlja zbirno Beeple-ova dela iz prethodnih 13 godina.
 3. Pikasov bik – je jedna od prvih sličica koja je privukla veliku pažnju. Njen autor, Trevor Jones, zaradio je $55,555.55 (31.007 ETH) na njenoj prodaji.
 4. Forever Mamba – je delo autora Boss Logic. Iako nije skupo kao neka prethodna, ovo delo je postiglo vrlo zapažen publicitet jer predstvalja Kobi Brajnta (Kobe Bryant).
 5. Earth – muzičke zvezde popularne među mlađom populacijom Grimes.

Dakle, šta je NFT i čemu to vodi?

NFT je svetski fenomen – umetnost na blokčejnu koja se može dobro unovčiti. NFT je u rangu bejzbol sličica, pravljene ponekad od strane poznatih ličnosti, ponekad od strane dobrih umetnika. Da li će buduća umetnost ovako izgledati? Da lii ćemo tapkati sličice samo online i da li je menjanje sličica kod Moskve subotom izgubilo smisao? – Mislim da ne. NFT je fenomen koji je postao popularan, ali kao i ostale stvari na blokčejnu – nije sve za svakoga. NFT je zabavna aktivnost koja je uzela maha, postaje sve popularnija kako kriptovalute postaju sve popularnije, a ne manjka ni podrške od strane poznatih ličnosti: sportista i umetnika. Svakako da je 2021. godina NFT-a i da ima još prostora za rast, i da će tek dobiti pažnju kriptaša i umetnika. Probajte i sami da napravite neki NFT, možda zaradite milione, a nas ako se setite za dan bezbednosti – setite se.

 

Marija Blešić

Marija Blešić

Arhitekta | Dizajner | Bloger | Belgrade Crypto Commuinty | Marija se bavi arhitekturom i dizajnom, ali i pisanjem i edukacijom na polju kriptovaluta. Zanima se za arhitekturu i umetnost od 2000. godine, a za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup