Safex e-commerce platforma

Stiže Safex e-commerce platforma, da li ste spremni?

by | May 27, 2020

Safex e-commerce platforma stiže uskoro i pridružuje se oprobanim trgovinskim platformama kao što su Ebay, Amazon i slične. Da je e-commerce odličan pravac u pružanju usluga pokazuje sve veći broj kompanija koje se fokusiraju na online trgovinu. Početkom 2020. godine videli smo situaciju u kojoj je online prodaja višestruko porasla. Ovo je bio slučaj sa trgovinom na svetskom novou ali i u Srbiji. Safex e-commerce platforma često se može nađi i pod nazivom The World Marketplace (TWM) i fokusira se na korisnike iz celog sveta.

Kako se to Safex e-commerce platforma razlikuje od ostalih?

Između ostalog, Safex je podržan blokčejn tehnologijom i posebno dizajniranim ekonomskim modelom za distribuciju safex cash-a. Međutim ono što je mnogo bitnije za korisnike, bilo prodavce ili kupce, jeste jednostavna aplikacija na kojoj će se nalaziti sve što je neophodno za sigurnu i jednostavnu kupovinu. Ovu aplikaciju očekujemo uskoro i tada će biti moguća prva zvanična kupovina. Neke od od ostalih pogodnosti su fer mogućnosti koji se ogledaju u decentralizaciji, mogućnost pasivnog prihoda i zaštita podataka. Ali, da bismo razumeli zašto je ova trgovinska platforma drugačija od ostalih moramo je posmatrati iz ugla korisnika.

Safex e-commerce platforma iz perspektive korisnika

Safex-Ecommerce-platforma_The-World-Marketplace
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

1. Safex nije kompanija

Vrlo je bitno što Safex nije kompanija nego samo protokol koji omogućava korisnicima da međusobno trguju. Safex nema svoje proizvode, skladišta niti zaposlene. Safex je softver koji omogućava korisnicima da sami listiraju svoje proizvode, postavljaju cene, prodaju ili kupuju. Dakle, neće biti mogućnosti da neki korisnik bude izbačen sa liste ili da mu imovina bude konfiskovana. Neće biti moguće da stigne zabrana za slanje proizvoda na neku adresu ili nekom korisniku. Takođe, Safex nema mogućnosti da se takmiči sa korisnicima tako što će ubacivati svoje proizvode umesto proizvoda korisnika, kao što znamo da velike centralizovane kompanije često rade. Prosto rečeno ova e-commerce platforma će biti samo servis koji omogućuje direktnu prodaju – “direct to consumer” (D2C).

Safex Ecommerce Platforma _ Direktna Kupovina
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

2. Svi imaju jednaka prava

Činjenica da Safex nije centralizovana kompanija stvara situaciju gde svi korisnici imaju jednake mogućnosti za uspeh. Biće moguće da bilo ko i bilo odakle može da prodaje proizvode, čak i ako su neprivilegovani u svojoj zajednici. Bilo koji korisnik sada može i sa najudaljenijih delova sveta da šalje proizvode i zarađuje. Na ovaj način Safex daje priliku svima da učestvuju globalnoj trgovini, bez diskriminacije po bilo kom osnovu. Mi često zaboravljamo koliko veliki broj stanovnika nema mogućnost da zarađuje koristeći na savremen način jer zapravo nema bankovni račun. Veliki broj stanovnika nemaju privilegiju da rade ili primaju novac jer su diskriminisani po nacionalnom, verskom ili polnom statusu. Koristeći Safex svi oni mogu zarađivati novac na jednostavan način i da imaju jednaku šansu za uspeh.

3. Jednostavna aplikacija / novčanik

Pomenuli smo jednostavu Safex-ovu aplikaciju: to je zapravo kombinacija aplikacije gde su izloženi svi proizvodi sa potrebnim opisima i novčanika za kriptovalute. Integrisano na ovaj način kupci ce jednostavno moći da izlistaju celu ponudu i da jednostavno plate za proizvod u samo nekoliko klikova. Od informacija će se tu, između ostalog, naći osnovne informacije o proizvodu, ceni, dostupnoj količini i slično. Jedino što je potrebno jeste da kupac ima dovoljnu količini safex cash-a i izvrši kupovinu željenog  proizvoda. U slučaju da ipak nema safex cash može ga kupiti na berzi i da poslati sebi na aplikaciju / novčanik.

 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

4. Da li ima nekakvih troškova?

Mi imamo priliku da vidimo online servise sličnog karaktera uzimaju ogoromne procente od zarade od prodavaca. Skoro smo u našoj telegram grupi raspravljali o toj temi. Apple shop uzima 30% zarade od prodavca ne računajući sve ostale procente koje se skinu sa profita. I ostale platforme uzimaju neknade na štetu prodavaca. Naplate putem PayPal-a, Payoneer-a znaju da budu vrlo neugodne i takođe skupe, pa u odnosu na standardna rešenja Safex predstavlja pravo osveženje i odličniu priliku kako za prodavce tako i za kupce.  Pored toga što platforma ne uzima naknade od prodavca, ne postoje ni mesečne naknade. Jedino što bi prodavac trebalo da plati jeste pravljenje naloga i posle toga krene slobodno da trguje. Na ovaj način stimuišu se prodavci da se osmele da ponude svoj proizvod po veoma povoljnim uslovima. a kupcima će to značiti da će moći da pazare po realističnim cenama.

5. Zaštita privatnosti

Ono što je prepoznato kao neophodnost u savremoj online trgovini jeste zaštita privatnosti korisnika. Ovo zaštita je omogućena na dva nivoa. Prvo, kako Safex nije kompanija već samo softverski protokol i nema ima mogućnosti da čuva bilo čije podatke, njen fokus ne može biti prikupljanje informacija i praćenja ponašanja korisnika. To je još jedan od benefita decentralizacije koji će osetiti korisnici. Drugo, Safex e-commerce platforma je pravljena na blokčejnu, a zahvaljujući baš ovoj blokčejn tehnologiji sva plaćanja će biti anonimna, a sve informacije vezano za postojeći novčani balans, lokaciju, vreme slanja i slično – privatne. Ovo je moguće zahvaljujći CryptoNight blokčejn tehnologiji, koju karakterišu digitalni potpisi i takozvane stealth privremene adrese. Više o tome pročitajte ovde, u odeljku o digitalnim potpisima.

 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

6. Plaćanje proizvoda

Postoje 2 novčića na Safex e-commerce platformi. Jedan je safex token, a drugi je safex cash. Kako će sva plaćanja biti u safex cash kriptovaluti to znači da će prodavcu vrlo brzo stići uplata, već u roku od nekoliko minuta posle izvršenja. To je odličan način za naplaćivanje proizvoda bez čekanja, bez zadržavanja novca od strane banke ili nekog drugog servisa. I kupcu i prodavcu ide u prilog plaćanje u kriptovalutama. Sa druge strane safex token služiće za pasivno zarađivanje.

7. Pasivni prihod

Safex Token služi za takozvani staking. Ona grupa korisnika koja bude želela da dodatno zarađuje moći da ‘’zaključa‘’ svoje safex tokene i da na osnovu vlasništva nad njima da zarađuje od prodaje proizvoda bez da oni lično prodaju bilo šta. Naime, od svake trgovinske transakcije 5% od prodaje ide u zajedničku riznicu iz koje redovnu nagradu dobijaju vlasnici safex tokena. Ta nagrada je u safex cash-u, i korisnik će dobiti safex cash proporcijalno količini zaključanih tokena. Naravno, ovo zaključavanje tokena bi bilo opciono.

8. Dodatna mogućnost: Rudarenje safex cash-a

Na sve to, ko bude želeo može da rudari safex cash i da tako zarađuje. Izrudareni cash posle može da koristi za kupovini na Safex trgovinskoj platformi ili da ga proda na berzi i preuzme evre ili dinare. Koga zanima distribucija safex cash-a može da pogleda sve detalje u tehničkoj dokumentaciji. Safex je obajvio detaljno objašnjenje kako rudariti safex cash, a mi smo na srpskom objavili kako možete da pokrenete solo rudarenje na vašem računaru. Ono što je bitno vezano za rudarenje jeste što se safex cash rudari koristeći procesor i to uz pomoć Random X algoritma.

Gde nabaviti safex cash za kupovinu?

Safex cash je moguće kupiti na tri berze a mi bismo mogli da preopručimo Xcalibra.com gde je kupovina moguća za dinare. Tu je takođe moguće kupiti i safex token. Oba se kupuju i prodaju na isti način što možete videti u videu ispod. Kupovina se obavlja u tri jednostavna koraka:

 • Slanje dinara na Xcalibra berzu
 • Kupovina safex cash-a (ili tokena)
 • Slanje novčića na novčanik

Već znamo za veliki broj prodavaca koji se sprema da izloži svoje proizvode. Za sada znamo da je biti izložena dizajnerska odeća, nakit i tehnika, ali ono što bismo mi voleli da vidimo jesu svakao i lokalni proizvodi koji se mogu prodavati na domaćem tržištu. Istražite svoje opcije i spremite se za trgovinu!

Na ovaj način Safex daje alternativu i omogućava prodavcima i kupcima slobodnu, sigurnu i jednostavnu trgovinu. Ova decentralizovana e-commerce platforma će omogućiti prodaju proizvoda po realističnim cenama a nadamo se da će i pomoći  masovnom korišćenju kriptovaluta.

Pridružite se našoj zajednici na telegramutviteru i fejsbuku.

Korisni linkovi:

 • https://safex.io/
 • https://safex.org/
 • https://xcalibra.com/
 • Naš YouTube kanal 
 • https://safe.exchange/
Marija Blešić

Marija Blešić

Arhitekta | Dizajner | Bloger | Belgrade Crypto Commuinty | Marija se bavi arhitekturom i dizajnom, ali i pisanjem i edukacijom na polju kriptovaluta. Zanima se za arhitekturu i umetnost od 2000. godine, a za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

1 Comment

 1. JoX990

  Bio je neki sajt gde mogu da se prate updates na projektu?

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Anonimnost, privatnost i bezbednost & Kriptovalute - […] izrada e-commerce platforme je u toku, a više o ovom projektu možete pročitati u našem tekstu: Safex e-commerce platforma.…
 2. Safex Update | Avgust - […] za to je Xcalibra.com. Ukoliko još uvek ne znate šta je Safex najbolje pročitajte naš članak: Safex e-commerce platforma.…
 3. Safex Update | Jul - […] Ukoliko još uvek ne znate sta je Safex najbolje pročitajte naš članak: Safex e-commerce platforma […]
 4. Safex Cash cena: porast od 556% u 2020 - […] pada cene bitkoina, nafte i ostalih derivata, ali i njihovu korekciju, ali i rast. Sam projekat Safex prošao je…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup