safex cash cena

Safex Cash cena: porast od 556% u 2020

by | Nov 10, 2020

U ovom tekstu posmatraćemo cenu Safex Cash-a za period od 1. januar 2020. godine do sada. U tom periodu videli smo dosta promena na kripto tržištu: od halvinga, proglašenja pandemije, pada cene bitkoina, nafte i ostalih derivata, ali i njihovu korekciju, ali i rast. Sam projekat Safex prošao je kroz više faza, a uskoro se očekuje i finalni proizvod – Safex E-commerce decentralizovana platforma za privatnu trgovinu proizvoda i usluga.


Prema Coin Gecko-u, Safex Cash je doživeo porast od 556% u toku 2020. godine. Najniža cena zabeležena je bila 13. marta, a trenutno doživljavamo najvišu cenu. 

Ako pogledamo grafikon, vidimo stabilan porast cene i market capa. Ove promene napravljene su trgujući na berzama: Xcalibra, Live Coin i Coin Deal. Prema CoinMarket Cap-u ovo su zabeležene cene za 1. januar i 5. novembar:

 1. januar:
 • Cena u dolarima: 0,0058
 • Cena u bitkoinu: 81 satoši

5. novembar:

 • Cena u dolarima: 0,015
 • Cena u bitkoinu: 105 satoši

Šta je razlog ovakvog porasta?

 • Investitori očekuju izbacivanje platforme u upotrebu
 • Listiranje na berzama
 • Generalan rast tržišta kriptovaluta

1. Korisnici očekuju finalni proizvod

Razvoj Safex e-commerce platforme se bliži kraju. Krajnji proizvod biće aplikacija koja će u sebi sadržati izlistane sve proizvode spremne za prodaju, bilo da su fizički ili digitalni proizvodi.  Takođe, biće moguće listirati i usluge, i naravno sve naplatiti u safex cash-u. Ova aplikacija biće user friendly ne samo zbog svog jednostavnog i intuitivnog dizajna nego i zbog toga što će sadržati i novčanik sa safex tokenom i safex cash-om, chat za korisnike, i sam marketplace: dakle, sve integrisano u jednu alikaciju. Na ovaj način sve što je potrebno korisniku biće na jednom mestu i oni će moći brzo i jednostavno da pazare.

Ko prati Safex Dev Update zna da uskoro kreće Stage Net 2, novi web site je završen, White Paper se piše, posle čega sledi i ostala dokumentacija. Rad na samoj aplikaciji je u toku i uskoro ćemo moći da vidimo demo, a potom i da počnemo da ga koristimo.

Moguće je da i cena raste zahvaljujući napretku u razvoju i tome što se sve više ljudi upoznaje sa ovim projektom i odlučuje se za investiranje. Sasvim je očekivano da će se i cena uvećati kada e-commerce aplikacija bude spremna za upotrebu.

2. Listiranje na berzama

Vrlo je poznato da posle izbacivanja novčića u opticaj ili izbacivanja finalnog dela softvera uvek mora doći listiranje na berzama i menjačnicama. Kako je safex listiran na samo tri berze, prilično je očekivano da će biti listiran i na još nekoj. Šta to tačno znači: to znači da će to dati više mogućnosti i drugim potencijalnim investitorima da ulože u safex cash što će povećati money supply i konačno samu vrednost pojedničnog novčića. Safex Cash hodleri su itekako svesni ovoga i moguće je da i sami dodatno akumuliraju novćiće.

3. Generalan rast tržišta kriptovaluta

Tržište kriptovaluta generalno raste jer se sve više novca ubacuje na tržište. Imali smo priliku da vidimo da kompanije investiraju i dozvoljavaju primenu kripovaluta u svojim okvirima. Jedna od poslednjih velikih vesti bila je da je PayPal omogućio poslovanje kriptovalutama, u ograničenim okvirima. Globalna geopolitika svakako ima uticaja na kretanje kriptovaluta, kao i halving bitkoina. U svakom slučaju, u prvoj polovini godine videli smo pad, a zatim i povratak na staru cenu i rast. Dok ovo pišemo bitcoin je na 15.700 dolara i FOMO se, kao i uvek, pojačava. Altcoini rastu i stvara se okruženje u kome svi žele da uzmu svoj deo kripto kolača. Pored toga, gledano kroz prizmu profita, neuporedivo je bolje investirati x količinu novca u izabrani altcoin, nego isto količinu investirati u bitkoin. Zašto? Zato što je lakše doći do 500%, 1000% ili 3000% rasta u slučaju dobro odabranog altcoina nego bitkoina.

Korisno je znati da je:

 1. Rast ”malih” coina tek očekivan. 
 2. Rana investicija najbolja investicija.

Kako je moguće dodatno uvećati profit?

Arbitraža je jedan od načina za dodatno uvećanje profita. U ovom slučaju to je kupovina na jednom marketu, a prodaja na drugom u slučaju postojanja razlike. Ovo je bio slučaj na berzi Xcalibra.com kada je cena jednog safex cash-a bila 1,45 dinara, dok se taj safex cash mogao prodati za bitkon za 0,0158 dolara pri čemu je jedan dolar jednak 100 dinara. Prema tome, na ovoj jednoj kupovini, na primer 10,000 safex casha i prodajom na btc marketu, moguće je zaraditi skoro 900 safex casha. Ponekad ove razike mogu biti i mnogo veće, a time i zarade veće. Mogli biste reći da ovo nije neki veliki profit, ali probajte da razmišlite ovako: ovo je jednostavna akumulacija bez previše napora koja se može uvišestručiti u narednom periodu. Tih 900 sfx lako mogu postati 150$ ili 1350$ prema poslednjoj objavljnoj analizi.

Zaključak

Safex Cash porastao je 560% ove godine, a ozbiljan rast se tek očekuje. Kriptovalute opet dobijaju na ogromnoj popularnosti, a Safex e-commerce novčanik-aplikacija u doglednom periodu izlazi u upotrebu, što će označiti početak decentralizovane anonimne trgovine. Pripremine se za kripto sezonu 2020/2021 i svedočiti novoj eri e-trgovine.

Marija Blešić

Marija Blešić

Arhitekta | Dizajner | Bloger | Belgrade Crypto Commuinty | Marija se bavi arhitekturom i dizajnom, ali i pisanjem i edukacijom na polju kriptovaluta. Zanima se za arhitekturu i umetnost od 2000. godine, a za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kripto Vesti – 8. decembar - Belgrade Crypto - […] Safex Cash $SFX cena je porasla 535% od početka godine. […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup