Rekorni-pad-cene-nafte

Rekordni pad cene nafte u 2020.godini

by | Apr 21, 2020

Juče smo imali priliku da vidimo rekordni pad cene nafte, nezabeležen u dosadašnjoj istoriji. Nafta lagano pada još od januara ove godine, ali juče se desio pad od −99.95% na kraju dana. U petak 17.aprila cena je bila 18,25$, da bi u ponedeljak bila 0,01$ za jedan barel nafte. U mometu pisanja ovog teksta cena se raste i trenutna cena je prešla 14 dolara

Kao uzrok se navodi proglašenje pandemije COVID19 virusa i čija je posledica je stanje u ekonomiji, i postojanje velike količine proizvedene nafte koja koja nema kupce. Cena proizvodnje i skladištenja nafte bila je veća od cene same nafte, a kao takva idealna prilika za kupovinu. Idalje idealnu priliku za kupovinu imaju oni koji imaju dovoljno kapaciteta za skladištenje. Među prvima se pominje Kina koja je najveći uvoznik nafte, ali, očekivano, informacije o skladištenom kapacitetu ne postoje.

Ne treba zaboraviti ni martovski konflikt između OPEC-a i Rusije. Da podestimo, Rusija i 13 drugih država udužile su se stvarajući Organization of Petroleum Exporting Countries 2016.godine. Do neslaganja među njima došlo je kada se Rusija nije složila sa predlogom za smanjenje proizvodnje koju je predložila Saudijska Arabija na sastanku u Beču. Ovaj sukob je direktno uticao na promenu cene nafte. 

Rekorni pad cene nafte 2020.godine
  • Facebook
  • Twitter
  • Reddit
  • Hacker News

Nemojmo zaboravti da uzrok globalne krize ne treba tražiti u proglašenju pandemije korona virusa. “Kriza je bila očekivana i pre korone, a priče da je samo korona problem su, nažalost, netačne.’’ napisla je Ivana Todorović, ekonomista i COO Balkaneum-a, u svojoj LinkedIn objavi.

‘’Ono sto je jasno je da neće cena zauvek ostati ovakva i da ce se proizvodnja donekle prilagoditi‘’, smatra Todorovićeva. ‘’I tražnja bi trebalo da se poveća kako svet bude izlazio iz korone. Ali, će se razlike između zemalja izvoznica i uvoznica produbljivati tokom trajanja niskih cena. Pitanje je samo da li uvoznice imaju kapacitet da kupe i skladište po ovim cenama. To bi im stvorilo sjajnu početnu poziciju.’’

I kao što možemo videti na grafikonu iznad, cena je krenula da se oporavlja, a ostaje na još da vidimo kako će se dalje razvijati događaji. 

Naslovna fotografija preuzeta sa linka.

Ivan Stevanovic

Ivan Stevanovic

Ivan je krenuo da se zanima za blokčejn tehnologiju prilikom izrade studentskog rada. Bavi se rudarenjem, pisanjem, i povremeno trgovinom. Planira da posveti vreme na izučavanju open source programskih jezika.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup