fbpx

RandomX: Novi majning algoritam Safex-a

safex

Prema navodima poslednjeg Safex Devs Update-a, Safex Cash će se od skora majnovati uz pomoć novog algoritma. Ovo je velika promena koja će uticati na dosadašnje manjere, ali i na ostatak zajednice.

Naime, Safex blokčejn koristi POW (proof of work) konsenzus mehanizam. Do sada je uspešno korišten CryptoNight v8 majning algoritam, dok će se od skora koristiti RandomX.

Prednost ovog algoritma jeste što će biti efikasniji za majnovanje uz pomoć procesora i doneće još veću decentralizovanost mreže. Decentralizovanost mreže je inicijalno obezbeđena zahvaljujući takozvanoj S distributivnoj krivoj, koja je specijalno dizajnirana da obezbedi ravnopraviju rapodelu izrudarenih koina.

Na prvi pogled ova promena ne pogoduje onima koji su se nadali većem profitu koristeći grafičke karte, ali iz razgovora sa nekim od majera saznajemo da smatraju kako je ovo fer izmena koja će doneti više podrške mreži od strane korisnika. Prema rečima Daniela Dabeka, na Discord kanalu, takozvani hardfork očekuje se 29. novembra, što će biti dobra prilika da početnici izmajnuju svoje prve safex cash novčiće.

Korinici mogu da očekuju takozvani One click miner koji bi se pokretao na računarima i kojim bi i manje iskusni majneri moglu da podrže mrežu i zarade. Ostaje da se do tada koristi već postojeći majer koji se pokreće jednim klikom. 

O autoru: Marija Blesic

Marija se zanima za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Aktivno podržava razvoj kripto zajednice i relevantnih projekata koji doprinose razvoju kripto ekosistema.

Objavljeno: 25/11/2019 | Marija Blesic

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *