fbpx

Pokušaj Justin Sun-a da preuzme STEEM

Justin Sun i STEEM

[Hronologija događaja]

– 5.Decembar/ Justin Sun najavljuje kupovinu Steemit socijalne mreže.

– Sredina februara/ Justin (TRON) kupuje Steemit Inc a sa njim i izrudareni genesis fond, koji čini oko 20% ukupne količine STEEMa, i oduvek je služio za finansiranje razvoja blokčejna i socijalne mreže. Osnivači su obećali korisnicima da ti tokeni nikada neće bili korišćeni za glasanje. Justin se kasnije pravdao kako nije znao za istorijat kupljenog fonda i obaveze prema korisnicima i mreži.

Svedoci (Steemova verzija Bitcoin rudara ili proizvodjača EOS blokova) pokušavaju da stupe u kontakt sa Justinom kako bi bolje razumeli njegove namere i najavu prelaska na Tron mrežu, ali ih on izbegava 10ak dana.

Steem svedoci su nanjusili prevaru Justin Sun-a

– 22. Februar/ Svedoci odlučuju da reverzibilno soft forkuju STEEM, na neko vreme, ciljajući Justinov fond, kako bi ga sprečili da glasa za svoje nove svedoke i time preotme mrežu uprkos neslaganju korisnika.

– 2. Mart/ Justin nagovara Binance, Huobi i Poloniex da iskoriste Steem tokene, koji pripadaju trejderima na pomenutim berzama, radi glasanja u korist njegovog preuzimanja mreže. Kao rezultat, Justin je dobio dovoljno proksi moći da izglasa novih Top 20 svedoka i hard forkuje blokčejn. Ovaj dogadjaj je od velikog značaja jer je pokazao slabost DPoS blokčejnova, odnosno mogućnost velikih berzi da zloupotrebe kriptovalute, koje ne pripadaju njima, za preuzimanje moći nad blokčejnom.

Justin Sun i STEEM platforma

– Justin vredja stare svedoke i naziva ih “malicioznim hakerima”, iako su u pitanju glasači koji pokušavaju da sačuvaju decentralizovanost mreže. Tačnije, pokušava da opravda svoje postupke time što govori kako je spasao mrežu od hakera.

– Najbitniji Steemit zaposleni daju otkaz u znak protesta zbog ‘privatizacije mreže’. STEEM korisnici kreću u borbu protiv Justina i berzi na socijalnim mrežama. Zbog protesta besnih korisnika, berze Huobi i Binance odlučuju da povuku svoje glasove. Berze se pravdaju neobičnim izjavama, maltene optužuju Justina da ih je izmanipulisao lažima da glasaju. Poloniex je u vlasništvu Trona, tako da nastavlja da podržava Justina.

– Iako su berze povukle svoje glasove, razočarani korisnici imaju problema da povuku STEEM sa njih, jer je glasački mehanizam takav da stejkovanu sumu zaključava na 13 nedelja (3 meseca), i otključava samo po 1/13 kriptovaluta svake nedelje. Berze pak pravdaju svoju trenutnu nelikvidnost “preopterećenošću STEEM mreže”, što naravno nije istina. Da je Justinov hard fork uspeo, mogao je poništiti pravilo od 13 nedelja, ali se zbog otkaza programera STEEM-a, nepoznavanja koda od strane Tronovih programera, i berzi koje su povukle glasove pod pritiskom, stvorio neočekivano veliki problem.

– Zbog odluke berzi da povuku svoje glasove, korisnici Steema velikim angažovanjem uspevaju da ponovo izglasaju 11 ‘prijateljski nastrojenih’ Top svedoka, i ponovo stečenom većinom spreče potencijalni hard fork koji bi mogao da manipuliše upravljačkim mehanizmom.

Iako je cela ova kontroverza loša za projekat, cena STEEMa nije drastično pala jer se korisnici na jednoj strani, a Justin na drugoj, i dalje utrkuju ko će kupiti više kriptovaluta zbog glasanja

84 miliona STEEMa, koji se čuvaju na berzama Binance, Huobi i Poloniex, neetički su iskorišćeni za stejking i glasanje, bez odobrenja trejdera, čime se potencijalno otvorio prostor za kolektivnu tužbu, kao i prostor za debatu o daljoj sudbini DPoS blokčejnova.

Sa druge strane, hard fork nije isključen, pa bi u budućnosti mogli uporedo da postoje klasičan STEEM i STEEM na Tron blokčejnu.

Justin Sun Steem na Tronu

Justin Sun još uvek nije odgovorio na zahteve korisnika Steema:

  • Da ukloni profile svojih marionetskih svedoka.
  • Da na dobrovoljnoj bazi ukine pravo glasanja genesis fondu.
  • Da povuče izjave u kojima naziva postupke korisnika malicioznim hakovanjem.

Dakle, borba se nastavlja.

Objavljeno: 10/03/2020 | HodlModel

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *