Opšta pitanja o kriptovalutama

Pitanja početnika II: Opšta pitanja o kriptovalutama

by | Mar 5, 2021

Pitanja početnika II: Opšta pitanja o kriptovalutama je tekst namenjen totalnim početnicima koji imaju nejasnoće vezane za neke osnovne pojmove. Ovde ćemo obratiti pažnju na pitanja koja su nam postaljana u Telegram grupi. Ukoliko i vi imate neko pitanje, postavite ga u komentaru, a mi ćemo ga dodati u tekst. Ako imate neko početničko pitanje vezano za berze i kupovinu kriptovaluta pročitajte ovaj tekst – Pitanja početnika: Kupovina kriptovaluta.

Sadržaj:

 1. Gde pratiti crypto vesti?
 2. Šta su nodovi?
 3. Koji je najbolji wallet – novčanik za kriptovalute?
 4. Da li može da se vrati pristup novčaniku, ako je vlasnik novčanika zaboravio šifru?
 5. Koja je razlika između tokena i coina?
 6. Šta se podrazumeva pod DYOR?
 7. Za koje sajtove bi trebalo da znam?
 8. Koje su najpopularnije kriptovalute u zajednici?
 9. Kako izabrati coin / token za kupovinu?
 10. Da li može da se majnuje laptopom?
 11. Koji je coin najbolji za rudarenje?
 12. Kako se vrši stake neke kriptovalute i koliki je APY?
 13. Da li će biti Crypto Meetup-a u još nekom gradu, osim u Beogradu?
 14. Koliki je porez na kriptovalute?
 15. Šta je NFT?

1. Gde pratiti crypto vesti?

Za praćenje crypto vesti na našem jeziku vam preporučujemo, naravno, naš blog i naš Telegram Kripto vesti kanal. Ovde prenosimo vesti sa drugih portala tako da budu jednostavno razumljive i kratke, radimo mini analize, obaveštavamo o dešavanjima na tržištu i pojašnjavamo ih.

Za praćenje crypto vesti na stranom jeziku možete da posetite CoinTelegraph, Decrypt, CoinDesk, relevantne izvore na Tviteru, subredite na Reditu. Uzmite u obzir da vesti koje se objavljuju na portalima mogu biti sponzorisane i pisane sa ciljem stvaranja publiciteta.

2. Šta su nodovi?

Nodovi u crypto svetu su uređaji koji se povezuju sa mrežom kriptovalute (blokčejn), koristeći Internet. Oni podržavaju blokčejn tako što validiraju i prenose transakcije. Nodovi čine da neka kriptovaluta bude decentralizovana peer-to-peer (P2P) digitalna valuta. Kao takva, ta digitalna valuta je otporna na cenzuru i ne zahteva “čoveka u sredini” (a middle-man) da bi se prebacila sa jednog korisnika na drugog – makar je tako u idejnom smislu.

Postoji više vrsta nodova, a to su:

 • Full nodes
 • Listening nodes (supernodes)
 • Miners’ nodes
 • Lightweight nodes

3. Koji je najbolji wallet – novčanik za kriptovalute?

Postoji veliki broj novčanika za kriptovalute. Treba da napravimo razliku između Hot i Cold novčanika.

Od hot novčanika za kriptovalute razlikujemo:

 • Desktop novčanik za kriptovalute – na ličnom računaru ili laptopu
 • Mobile wallet –  na telefonu
 • Browser wallet – na internet pretraživaču

Od cold novčanika za kriptovalute razlikujemo:

 • Hardware Wallet – uređaj specijalno dizajniran za čuvanje kriptovaluta
 • Eksterni uređaj koji služi kao novčanik – USB, Hard disk
 • Papirni novčanik

Koji je najbolji od njih? Pa, zavisi za šta vam tačno treba. Hot novčanici su odlični za brzo slanje kriptovaluta, cold su odliči za čuvanje. Od hot novčanika možemo da preporučimo Exodus za Desktop i Trust ili Exodus za Mobile verziju. U njima se može čuvati veliki broj različitih kriptovaluta. Postoje i valute koje imaju lični novčanik, koji je izbacio njihov tim. Takvi novčanici su obično vrlo sigurni, primer: Safex novčanik, KAI novčanik koji su pravljeni isključivo za te valute. Koji god novčanik da izaberete pozabavite se bezbednošću u online okruženju, a više o novčanicima pročitajte ovde.

4. Da li može da se vrati pristup novčaniku, ako je vlasnik tog novčanika zaboravio šifru?

Bolji novčanici nude opciju čuvanja takozvanih Seed Fraza – Mnemoničkih fraza uz pomoć kojih se može vratiti pristup izgubljenom novčaniku. Ove fraze su reči koje bi trebalo da unesete opet u novčanik, ako ste izgubili šifru, i ako ste uneli sve kako treba povratili biste pristup novčaniku. Pored toga pristup novčićima ćete uvek imati ako sačuvate privatni ključ ili ga negde zapišete.

Najbolji novčanici nude opciju čuvanja seed fraza i privatnih ključeva, a na vama je da ih zaista sačuvate i tako zaštitite svoju investiciju. Ukoliko nemate sačuvane ove back up-e ili ste izabrali novčanik koji to ni ne nudi, vraćanje pristupa novčićima nije izvesno.

Evo primera kako izgleda korišćenje seed fraza i vraćanja pristupa novčaniku. Drugi novčanici imaju sličan princip.

5. Koja je razlika između tokena i coina?

Coin ima svoj vlastiti blokčejn, i često je sredstvo plaćanja. Token, za razliku od coina, nema svoj blokčejn, već se nalazi na tuđem. Najbolji primer za to su ERC-20 tokeni, koji se nalaze na Ethereum (itirijum) blokčejnu. Tokeni se još mogu nalaziti na Bitcoin blokčejnu, Tron blokčejnu itd. Dok coini imaju često svrhu plaćanja, tokeni mogu imati različite svrhe. Primer su različiti NFT, stabile tokeni i razni drugi.

6. Šta se podrazumeva pod DYOR?

DYOR – (do your own research) u crypto svetu podrazumeva da neko sam istraži neki projekat u koji želi da uloži novac. Istraživanje, traženje informacija sa više izvora treba da bude strandardna procedura prilikom investiranja. Možda se čini kao da je ovo istraživanje prekomplikovano, ali ono je zapravo vrlo jednostavno. Istraživanje možete započeti odlaskom na web stranicu datog projekta, CoinMarketCap, njihov forum i subreddit, zatim na community grupi bilo da je na Telegramu ili Discordu. Izguglajte, posetite Youtube. To će već biti dovoljno da steknete sliku o projektu za početak. 

Više kripto projmova pronađite u našem Kripto Rečniku.

7. Za koje sajtove bi trebalo da znam?

Ovo su neki od sajtova za koje bi trebalo da znate: 

 1. Coinmarketcap – popis i trenutna cena coina / tokena, popis berzi
 2. Coingecko – popis i trenutna cena coina / tokena, popis berzi
 3. Belgrade Crypto Blog – blog domaće kripto zajednice ljubitelja kriptovaluta, savremenih tehnologija i blokčejna
 4. Telegram grupa Belgrade Crypto Community-ja i Kripto vesti kanal na Telegramu
 5. Coindar.org – buduća dešavanja u vezi nekog coina/tokena
 6. scam-alert.io – lista crypto scamova
 7. Reddit sa relevantnim sub-redditima

8. Koje su najpopularnije kriptovalute u zajednici?

Trenutno neke od najpopularnijih kriptovaluta u zajednici su Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Safex Cash (SFX), Chainlink (LINK), Safex Token (SFT), Oasis Network (ROSE), KardiaChain (KAI) i Polkadot (DOT). Ove kriptovalute su popularne u našoj zajednici i često se vodi diskusija o njima. Često su, u poslednje vreme, tema razgovora i Cardano (ADA), Binance Coin (BNB) i DogeCoin (DOGE), mada nismo sigurni da li iko zapravo čuva / trejduje njima.

Pišite nam u komentaru čime vi trgujete / šta čuvate.

9. Kako izabrati coin / token za kupovinu?

Ovo je odlično pitanje koje zahteva kompleksan odgovor. Pre svega je važno da znate šta biste sa tim novčićem. Da li želite da ga koristite za nešto konkretno ili samo da ga čuvate? Da li želite da aktivno trgujete ili da naučite da trgujete? Šta je cilj vaše kupovine?

Da biste izabrali coin / token za kupovinu preporučljivo je da obratite pažnju na sledeće stvari:

 • Da taj coin ima aktivan community i da su developeri aktivni na društvenim mrežama
 • Uradite fundamentalnu analizu (podrazumeva njihov tim, ambicije…)
 • Pročitajte njihov whitepaper
 • Shvatite tehnologiju iza coina / tokena, vidite čime se to baš taj coin / token ističe od drugih
 • Pogledate istoriju cene
 • Vidite kakva je generalna atmosfera, da li projekat napreduje, ima li vesti od tima, ima li aktivnosti

Takoreći, DYOR, pri čemu istraživanje ne mora biti nužno samo vaše već i u kombinaciji sa drugim članovima zajednice, kojima verujete.

10. Da li može da se majnuje laptopom?

Može, ali proverite da li je to isplativo. Kako to uraditi? Glavni parametri koji određuju profitabilnost kriptovalute su:

 • Tržišna cena kriptovalute
 • Dnevno izbacivanje u opticaj rudarene kriptovalute
 • Dnevni prihod
 • Dnevna potrošnja energije od strane opreme za rudarenje
 • Ukupni hashrate učesnika u mreži
 • Cena električne energije koja se koristi za rudarenje
 • Iskorišćenost opreme za rudarenje

Ovde pročitajte kako možete da izračunate odnos profita i troškova i da li možete da profitirate. Naravno, nije sve u profitabilnosti već i u podržavanju mreže!

11. Koji je coin najbolji za rudarenje?

Trenutno najpopularniji coini za majnovanje u našoj zajednici su Ethereum (ETH), Safex (SFX), RavenCoin (RVN), Monero (XMR). Od ovih SFX i XMR se majnuju procesorom, a druga dva grafičkim karticama. Još neke zanimljive coine možete pronaći na  WhatToMine ili u diskusiji na našoj Telegram grupi.

12. Kako se vrši stake neke kriptovalute i koliki je APY?

Najpre da počnemo od toga šta je stake (staking). Ukratko, staking je zaključavanje kriptovaluta radi dobijanja nagrada. Staking možete da vršite sa svog crypto novčanika ili možete da koristite staking usluge neke berze (ukoliko ta berza podržava staking za tu kriptovalutu).

Što se APY-ja (Annual Percentage Yield) tiče, on označava godišnji povrat u procentima na uloženu sumu. Na primer, ako stejkujete neku kriptovalutu u vrednosti od 100$ a APY je 12%, nakon godinu dana ćete imati oko 112$ ili čak nešto više ili manje u zavisnoti od cene te kriptovalute. Za svaku kriptovalutu koja može da se stejkuje postoji poseban APY, za neke je to par procenata, a za neke par desetina procenata, pa čak i stotina. Naravno, treba imati na umu da APY nije uvek isti i da zavisi od toga koliko ljudi stejkuje neku kriptovalutu. 

U našoj zajednici za stake su popularni Ethereum, KAI, Safex Token.

13. Da li će biti Crypto Meetup-a u još nekom gradu, osim u Beogradu?

Iskreno se nadamo da hoće. Prošle godine smo bili u Novom Sadu i Nišu, čak smo imali i ideju i da organizujemo druženje i u drugim gradovima, ali, iz dobro poznatih razloga, morali smo to da odložimo. Na druženjima pričamo o kriptovalutama i blokčejnu isključivo, investicijama, idejama, aplikacijama, ali i odgovaramo, svi zajedno, na opšta pitanja o kriptovalutama. Pratite najave na našem sajtu i na našem Telegramu.

14. Koliki je porez na kriptovalute i da li treba da se plaća?

Zakonom o digitalnom imovini određeno je plaćanje poreza na kapitalni dobitak po stopi od 15%. To znači da se porez plaća posle konverzije u fiat valutu i priliva na bankovni račun. Potrebno je prijaviti dobit u roku od 30 dana od priliva na račun, a oporezivaće se samo pozitivna razlika. Ukoliko postoji negativna razlika oporezivanja ne bi trebalo da bude ukoliko sačuvate dokaze o prvobitnoj kupovini kriptovalute.

To znači da ako je osoba kupila kriptovalutu za 1.000 dinara, a povukla profit na bankovni račun u iznosu od 10.000 dinara – plaća porez od 15% na 9.000 dinara. Ukoliko je osoba kupila kriptovalutu za 10.000 dinara, a povukla na bankovni samo 5.000 dinara – ne plaća porez na kapitalnu dobit, jer dobiti nije ni bilo i to u slučaju da ima dokaz o kupovini za tih 10.000.

Ovde smo pisali o nacrtu zakona i porezima, a sada nam ostaje nam da vidimo kako će ovaj proces tačno funkcionisati.

15. Šta je NFT?

NFT je skraćenica od Non-fungible token. Non-fungible terminom se poentira na unikatnost ovih digitalnih umetnina. To, na primer, mogu biti elementi za igrice kao što su mačevi i skinovi, digitalna umetnost ili vizuelni sadržaji. Obično su prodavnice izgrađene zahvaljući ETH i EOS blokčejna.

Neke od njih su prodate za velike novac, koji je svakako u disproporciji sa uloženim vremenom za njihovo stvaranje. Sada se u priču ubacuju i poznate javne ličnosti i sportski timovi: Grimes, Kings of Leon, Jokić, čak je jedno Banksjevo delo vezano za NFT. Ovde smo pričali sa NFT umetnikom o njegovim iskustvima i utiscima.

Nadamo se da su Pitanja početnika II: Opšta pitanja o kriptovalutama dali odgovor na neke od nejasnoća koje ste imali. Ukoliko imate neka pitanja pišite u komentarima. Zapratite Telegram grupu Belgrade Crypto Community i kanal Kripto Vesti.

Ivan Stevanovic

Ivan Stevanovic

Ivan je krenuo da se zanima za blokčejn tehnologiju prilikom izrade studentskog rada. Bavi se rudarenjem, pisanjem, i povremeno trgovinom. Planira da posveti vreme na izučavanju open source programskih jezika.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup