Kupovina kriptovalute na berzi

Pitanja početnika: Kupovina kriptovaluta na berzi

by | Feb 2, 2021

Pitanja početnika: Kupovina kriptovalute je tekst namenjen totalnim početnicima koji imaju nejasnoće vezane za berze i njihovo funkcionisanje. Ovde ćemo obratiti pažnju na sve nejasnoće i odgovorićemo na sva često postavljana pitanja sa naše Telegram grupe. Ukoliko i vi imate neko pitanje, postavite ga u komentaru.

Sadržaj:

 1. Berza vs Menjačnica
 2. Kako videti gde sve može da se kupi neka kriptovaluta?
 3. Od čega je najbolje da početnici krenu?
 4. Koliko se čeka na kupovinu neke kriptovalute na berzi?
 5. Koliko vremena treba da stigne novac na bankovni račun?
 6. Šta je fee, koliki je i gde je najpovoljnije kupiti kriptovalutu?
 7. Da li se trading isplati? Da li može da se živi od tradinga kriptovalutama?
 8. Da li se mining isplati? 
 9. Šta podrazumeva KYC?
 10. Da li mora da se radi KYC da bih kupio kriptovalute?
 11. Da li je moguće kupiti delove neke kriptovalute i da li se posle svake kupovine ti delovi sabiraju? 
 12. Primer kupovine na berzi
 13. Kako kupiti neku kriptovalutu koje nema na ”domaćoj” berzi?
 14. Gde fiatom mogu da se kupuju kriptovalute u Srbiji?
 15. Zašto se cena na Coin Market Cap-u razlikuje od cene na berzi?
 16. Da li je moguće prebaciti novčiće sa jedne berze na drugu? Kako da prebacim Ethereum sa jedne berze na Xcalibru berzu?
 17. Gde mogu da se dogovore crypto kupovine/prodaje uživo?

1. Berza vs Menjačnica

Berza kriptovaluta i menjačnica imaju drugačiji model poslovanja. Berza funkcioniše tako što sami postavljamo ordere (porudžbine), kupujemo ili prodajemo kriptovalute. Ove kriptovalute prodajemo ili kupujemo od drugih korisnika na berzi. Ti korisnici su ljudi sa raznih delova sveta i mi, kao korisnici, ne moramo da znamo ko su oni jer berza garantuje da će se posle kupovine novčići naći u našem novčaniku na berzi. Kako to berza garantuje? Svojim softverom – zaposleni u berzi se ne bave korisnicima pojedinačno i njihovim kupovinama ili prodajama, već se sve dešava automatski zahvaljujući softveru.

Menjačnica funkcioniše tako što tim, koji radi u menjačnici, lično kupuje ili prodaje kriptovalute za nas na berzi po njihovom izboru. Posle izvršene kupovine oni nam šalju kriptovalute u naš lični novčanik.

2. Kako videti gde sve može neka kriptovaluta da se kupi?

Servis koji se najviše koristi za ovakve provere je Coin Market Cap. Polularni CMC ima izlistan veliki broj kriptovaluta i berzi, i jednostavno može da se proveri koja kriptovaluta gde može da se kupi ili proda. Na CMC-u se mogu posmatrati i cene, rang i slične stvari vezane za kripto tržište. Ukoliko želite da naučite kako da koritite CMC pročitajte naše detaljno objašnjenje.

Coin Gecko je takođe popularan za traženje informacija vezanih za kriptovalute i nudi neke funkcionalnosti koje CMC nema. Još jedan sajt koji bi mogao da vam koristi je Coin Paprika, ali nema potrebe za preterivanjem: CMC ili Gecko će biti sasvim dovoljni.

3. Od čega je najbolje da početnici krenu?

Najbolje je da početnici nauče osnovne pojmove i prouče teme vezane za kriptovalute. Neke od tih pojmova mogu naći u našem kripto rečniku, a neke teme na našem blogu. Svi tekstovi iz sekcije Kriptovalute biće korisni, jer su u pitanju detaljna objašnjenja. Možete se učlaniti u našu Telegram grupu i pitati sve što vam nije jasno i sve što vas zanima. Naravno, nemojte spamovati.

Neki od najkorisnijoj tekstova tiču se bitkoina, safexa, Xcalibre, bezbednosti u kripto okruženju, cenama.

4. Koliko se čeka na kupovinu neke kriptovalute na berzi?

 • Ukoliko kupac želi da otkupi kriptovalutu po nekoj već postavljenoj ceni, onda će posle klika na Buy kupovina odmah izvršena i kriptovaluta će se naći u klijentovom novčaniku u okviru berze. Time je ceo proces kupovine završen.

U primeru sa levog prikaza: ukoliko kupac klikne na opciju Best ili upiše 1,14 RSD – koliko iznosi najbolja ponuda – kupovina bi se odmah desila.

 • Ako kupac želi da postavi cenu koja je niža od one koja je najpovoljnija (a najpovoljnija je 1,14 za jedan safex cash), moraće da sačeka dok se ne pojavi neko kome ta niža cena odgovara. Ukoliko kupac želi da kupi kriptovalutu po mnogo nižoj ceni od tržišne i postavi order za kupovinu sa dosta nižom cenom, onda će morati da pričeka dok sve bolje ponude ne budu otkupljene i njegova ne dođe na red.

U slučaju sa desne strane: ako kupac postavi order na 0,65 dinara morao bi da pričeka da neko proda safex cash po ceni od 0,7, pa bi tek onda na red došla njegova ponuda od 0,65 dinara. Do tada ponuda od 0,65 će biti na čekanju u buy order odeljku (zeleni odeljak).

Koliko je vremena potrebno za ovu drugu opciju? Teško je reći. Vreme u ovom slučaju zavisi od cene koju je kupac postavio i prometa na berzi. Što je cena niža – u slučaju kada kriptovaluta ne doživljava velike oscilacije u ceni – to je više vremena potrebno za čekanje. U slučaju da kupac postavi još nižu cenu od 0,65 dinara – na primer 0,3 dinara za jedan safex cash, verovatno bi morao dosta da čeka da bi se takva transakcija desila.

5. Koliko vremena treba da stigne novac na bankovni račun?

Ukoliko kupac koristi kartice (Visa, Mastercard) onda je potrebno nekoliko minuta za transfer. Ako koristi klasični bankovni transfer (wire transfer), onda ovaj transfer zavisi od banke čiji servis koristite, ali svakako da zahteva više vremena.

Obično banka pravi nekoliko kliringa dnevno, a ako povučete (ili pošaljete) novac posle radnog vremena ili neradnim danom, onda ćete novac dobiti prvog sledećeg radnog dana. Povlačenje ili slanje dinara na i sa Xcalibre redovno se obavlja u toku radnog vremena, dok transakcije posle radnog vremena prolaze sledećeg radnog dana. Ukoliko je radni dan i radno je vreme, a već niste dobili novac na svoj bankovni račun nekoliko sati, kontaktirajte korisničku podršku.

Ovo važi za slanje novca na berzu i sa berze.

6. Šta je fee, koliki je i gde je najpovoljnije kupiti kriptovalutu?

Fee (provizija) je naknada za transakciju koja se plaća:

 1. Blokčejnu na kome se kriptovaluta nalazi:
  • Ako šaljemo kriptovautu sa jedne na drugu adresu plaćamo fee njenom blokčejnu. Ovaj fee se dodeljuje rudarima prilikom otvaranja blokova. Ovaj fee bi trebalo da je mali, međutim u mometima velike potražnje visina ove naknade blokčejnu može da se znatno uveća. Ova situacija se dešavala kod većih kriptovaluta. Ovaj fee nema veze sa berzama, i postoji sam za sebe.
 2. Berzi koja omogućava trgovinu:
  • I menjačnice i berze naplaćuju neku proviziju jer inače ne bi imali profit. Kako biste znali koliki je fee na kojoj berzi, jer oni nisu svuda baš isti, idite na naslovnu stranu berze i pri dnu stranice obično postoji link pod naziom Fee. Kada kliknete na njega otvoriće se stranica koja objašnjava kolike su provizije.

Postoje dve vrste ovog fee-jeva na berzama:

 1. Na berzi postoji Depost fee i Withdraw fee. Ovo je naknada koja se plaća berzi za uslugu slanja i povlačenja novca. Svaki put kada šaljemo novac da bismo kupili kriptovalutu, ili povlačimo novac na bankovni račun plaćamo ovaj fee. On zavisi od berze do berze, a u momentu pisanja ovog teksta 3% od ukupne sume je standardna cifra. Wire transferi (klasični bankovni transferi) obično mogu da budu manji od 3%. Menjačnice, sa druge strane, obično naplaćuju od 3% pa do 7% za svoju uslugu.
 2. Markets fee je naknada za samu kupovinu i ona je uvek mala, i gotovo zanemarljiva.

Kao primer uzećemo Xcalbra berzu: Kada odete na naslovnu stranicu i skrolujete na dole videćete opciju Status and Fees. Kada kliknete na taj link otvoriće vam se stranica sa tabelom gde je detaljno objašnjeno koji fee je koliki. Kao što vidimo, slanje kriptovaluta na berzu je besplatno, dok je fee za slanje dinara 1,1%. Ovo je izuzetno niska naknada, tako da na 1000 dinara (koliko je minimum za slanje), ovaj fee iznosi 11 dinara.

7. Da li se trading isplati?

Trading se isplati ako umete da trejdujete. Da biste umeli da trejdujete savladajte osnove trgovine na berzi i osnove kontrolisanja svojih emocija, radite svoje istraživanje tržišta i kriptovaluta. Nije svako uspešan u ovoj veštini, a da biste znali da je to za vas morate da probate. Probajte kupovine sa manjim iznosima i istražite koji tempo trgovine vam odgovara: dnevna, nedeljna, mesečna trgovina.

8. Da li se mining isplati? 

Svaki aktivan blokčejn ima svoje majnere: bitcoin, etherium, safex i tako dalje. Da je neisplativo – niko bi rudario. Pravo je pitanje da li Vi možete da im parirate i čime. Stavite na papir sve relevante činjenice i proračunajte koliki bi vam profit bio. Evo primera kako je naš prijatelj Cryptooli izračunao odnos profita i troškova na primeru safex cash-a. Možete iskoritite ovaj tekst kao template za vašu računicu. Određeni broj članova naše zajednica aktivno majnuje ether, safex cash, raven itd.

9. Šta podrazumeva KYC?

KYC (Know Your Customer) proces se smatra standardnom procedurom prilikom pravljenja naloga na berzama i uveden je pod razlogom sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Uglavnom je svuda isti i sastoji se od upisivanja informacija o korisniku, dodavanja fotografije lične karte, i ponekad i dodavanje lične fotografije (selfi). Ako ste gledali naš tutorijal o pravljanju naloga onda ste videti da se KYC završava u samo nekoliko minuta. Ukoliko do sada nikada niste pravili nalog na nekoj berzi, pogledajte ovaj video:

10. Da li mora da se radi KYC da bih kupio kriptovalute na berzi?

Najveći broj berzi zahteva da se odradi KYC proces. Neke omogućavaju trgovinu do nekog iznosa pre završavanja pune verifikacije. Takođe, postoje manje berze na kojima nije neophodno da se radi verifikacija uopšte. Ukoliko planirate da se ozbiljno i sigurno bavite trgovinom najbolje je da napravite pun nalog na jednoj, ili više, pouzdanih berzi.

11. Da li je moguće kupiti delove neke kriptovalute?

Moguće je, svakako. Upravo je to jedna od pogodnosti koje kriptovalute nude – njihova deljivost. Možete kupiti bilo koji deo kriptovalute i svaki put kada dokupite još deo iste te kriptovalute, ti delovi se sabiraju.

12. Primer: Kupovina kriptovalute na berzi

Kao primer kupovine na berzi uzimamo Xcalibra berzu jer najviše pitanja o ovoj berzi i dobijamo. Kupovina na ostalim berzama je dosta slična. Kako bi korisnik kupio kriptovalutu treba da uradi sldeće:

 1. Log in na Xcalibra.com berzu, ako korisnik nema nalog na berzi, potrebno je da napravi nalog. Ovde pogledajte video vodič o pravljenju naloga na berzi.
 2. Da bi kupio neku kriptovalutu, korisnik treba da pošalje novac na berzu.
 3. Kada novac stigne na berzu potrebno je da korisnik postavi order (narudžbinu za kupovinu). Ako korisnik ima neka pitanja vezano za svoj balans ili pristizanje novca može da se obrati Xcalibra korisničkoj podršci na srpskom.
 4. Sledeći korak: Odlazak na Exchange karticu i potom podešavanje:
  • Po kojoj ceni želi da kupi (može da izabere opciju best i da dobije najbolju cenu sa tržišta)
  • Koju količinu želi da kupi.  U polju ispod će dobiti koliko je to dinara ukupno
  • Potvrda da želi da kupi – klikom na dugme Buy (Kupi).

Pogledajte video objašnjenje o kupovini kriptovaluta na Xcalibra berzi:

Kada mogu da dođem u kancelariju da završim verifikaciju?

Nemojte nigde da odlazite bez dogovora sa timom koji vrši verifikaciju. Pri poslednjem koraku prilikom verifikacije imaćete priliku da izaberete kako ćete izvršiti verifikaciju. Najsigurniji način je da primite pismo sa verifikacionim kodom na kućnu adresu.

13. Kako izvršiti kupovinu kriptovalute koje nema na ”domaćoj” berzi?

Postoje dva načina da kupite kriptovalute kojih nema na Xcalibra berzi.

 1. Kupac može da kupi kriptovalutu koja ga zanima za devize na berzi koja ima tu valutu
 2. Kupac može da kupi bitcoin ili ether na Xcalibra berzi za dinare, da pošalje ove kriptovalute na drugu berzu na kojoj bi njima kupio manju kriptovalutu koja ga zanima.

Ako se odlučite za opciju broj dva, onda su ovo koraci koje treba da odradite:

 • Idite na na CoinMarketCap i vidite gde može sve da se kupi kriptovaluta po izboru koje nema na Xcalibri
 • Odlučite se za jednu veću berzu
 • Idite na tu berzu i proverite za koje valute ona može da se kupi. Obično manje kriptovalute mogu da se kupe za bitcoin, ether, tether
 • Ako je ciljanu valutu moguće kupiti za bitcoin, ether ili safex, onda će kombinacija Xcalibre i druge berze dati željeni rezultat. U tom slučaju procedura je sledeća (zamislićemo da je odabrenu kriptovalutu moguće kupiti bitcoinom na drugoj berzi):
 • Pošaljete dinare na Xcalibru
 • Kupite bitcoin
 • Kupljeni bitcoin pošaljete sa Xcalibre na odabranu berzu.
 • Kako se šalje bitcoin na neku berzu? Ulogujete se na Xcalibru, kliknete na karticu Balansi, nađete gde je bitcoin, kliknete na Withdraw koji je odmah ispod. Tu treba da upišete adresu na koju šaljete kupljene bitcoine i koliko bitcoina šaljete.
 • Odakle vam uopšte adresa na koju šaljete ove bitcoine? Pa sa berze na koju šaljete. Ulogujte se tamo, nađite svoj novčanik na toj berzi, nađite bitcoin i kopirajte adresu. Imajte na umu da berze ponekad izgledaju pomalo različito, ali suštinski su sve iste.
 • Pre nego što potvrdite slanje bitcoina sa Xcalibre proverite da li ste upisali ispravnu adresu.
 • U nekom momentu će se bitcoin naći na berzi broj 2
 • Ako ste ulogovani na berzu broj 2, idite u Search polje i ukucajte naziv kriptovalute koju želite da kupite. Tu će se izlistati svi parovi koji postoje a vi izaberite par koji čini bitcoin i kriptovaluta koju želite da kupite
 • Postavite order za kupovinu kriptovalute po želji, slično kao što smo objasnili iznad: upisivanjem cene i količine koju biste kupili
 • Ukoliko želite da se igrate sa cenama možete da postavite nižu cenu, pa da pričekate da li bi neko po ceni kupio, ili možete samo da kupite po najboljoj ceni koja postoji na toj berzi
 • Posle kupovine kriptovalute, ako ne planirate da njom trgujete duži period, onda je povucite u svoj lični novčanik

Ovo je šematsko objašnjenje koji bi mogli biti vaši koraci ako želite da kupite neki kriptovalutu bitcoinom kupljenim za dinare. Ne zaboravite da pre kupovine izvršite sve provere i da pripremite novčanik za povlačenje. Ukoliko imate neka pitanje vezano za tempo ovih transakcija pošaljite poruke korisničkim podrškama datih berzi.

14. Gde (fiat) novcem mogu da se kupe kriptovalute u Srbiji?

U Srbiji je moguće kriptovalute kupiti na berzama, menjačnicama i lično od prodavaca.

 • Na berzama je moguće kupiti dinarima (Xcalibra.com) ili devizama na ostalim berzama (na primer Cex).
 • Na menjačnicama je moguće kupiti putem bankovnog transfera ili direktno za keš (makar je do skora moglo)
 • Lično od prodavca je moguće kupiti takođe slanjem novca bankovnim putem ili lično za keš.

Pre nego što krenete u kupovinu informišite se kolike su provizije (fee), kako ne bi bilo iznenađenja.

15. Zašto se cena na Coin Market Cap-u razlikuje od cene na berzi?

Cena na CMC i sličnim servisima se dobija kao prosečna cena sa svih berzi. Cena na berzi koju ste vi odabrali mogla bi biti viša ili niža od one na CMC. Stvar je u tome što cenu na datoj berzi kreiraju kupci i prodavci sa te berze, dok cene na drugoj berzi formiraju njeni kupci i prodavci. Dešava se da postoji razlika u ceni između dve berze. Kod kriptovaluta čija je vrednost veća ta razlika između cena obično nije velika. Sa druge strane, kod malih kriptovaluta ta razlika ponekad može biti veća, pa se lako može zaraditi na razlici. Dakle, cena na CMC je prosečna cena svih berzi na kojima je izlistan neki novčić.

16. Kako da prebacim Ether sa berze na kojoj je kupljen na Xcalibru?

Na Xcalibru je moguće, za sada, prebaciti bitcoin, ether, safex token i safex cash, kao i nacionalne valute. Da biste prebacili svoj ethereum na Xcalibru idete na Log in, onda na:

 1. Karticu Balances
 2. Pa na Ethereum
 3. Kliknete na Deposit i onda
 4. Kopirate adresu na koju šaljete
 5. Na berzi gde vam se nalazi ethereum idete na Withdraw 
 6. U polju gde se traži adresa na koju da pošaljete novčiće paste-ujete onu sa Xcalibre
 7. Ostaje vam da sačekate da se eth nađe na Xcalibri

Kupovina kriptovalute
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

17. Gde mogu da se dogovore crypto kupovine/prodaje uživo?

Takvu kupovinu možete dogovoriti u kontaktu sa bilo kim ko kupuje ili prodaje, na LocalBitcoins.com, na Telegramu, Redditu, BitcoinTalk-u. Naravno da mi ne možemo da vas uputimo na neku osobu koja se ovim bavi jer je to vrlo nezahvalno. Mi ne možemo ni za koga da garantujemo, tako da uvek predlažemo proverene mehanizme kao što su berze. Ovo je domen vaše lične odgovornosti, i baš zato je pogodno trgovati preko proverenih prodavaca – proverenih berzi.

Nadamo se da smo razrešili najveće početničke dileme. Ukoliko imate neka pitanja pišite u komentarima. Zapratite Telegram grupu Belgrade Crypto Community i kanal Kripto Vesti.

Marija Blešić

Marija Blešić

Arhitekta | Dizajner | Bloger | Belgrade Crypto Commuinty | Marija se bavi arhitekturom i dizajnom, ali i pisanjem i edukacijom na polju kriptovaluta. Zanima se za arhitekturu i umetnost od 2000. godine, a za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

3 Comments

 1. Sasa Matijevic

  Postovana,
  odlican text, za mene kao apsolutnog pocetnika puno je pomoglo da shvatim kako sve funkcionise. Posto ste napomenuli da ukoliko imamo neka pitanja mozemo ovde da ih postavimo, nadam se da cete imati vremena da mi odgovorite na ovih par koje imam.
  1. Bio sam na sajtu Xcalibre I zaista izgleda odlicno. Da li jos uvek preporucujete ovu berzu kao pouzdanu?
  2. Primetio sam da na Xcalibri ne moze da se trguje u Eurima, samo sa RSD. Da li mozete da mi preporucite neku pouzdanu berzu sa povoljnim provizijama koje rade sa srpskim bankama kako bi izbegao menjanje eura u rsd? Ili mislite da je povoljnije pretvoriti eure u rsd i trgovati u dinarima kako bi se izbegle nepovoljne provizije slanja deviza u neku drugu svetsku banku?
  3. Da li mozete da preporucite neki pouzdan Wallet, koliko sam shvatio najbolje je odluciti se za desktop i/ili mobilnu aplikaciju? Koliko sam shvatio gledajuci vas video vi koristite online Wallet, sta bi mi vi preporucili?

  Unapred hvala na vasim odgovorima, zelim vam prijatan dan,
  Sasa

  Reply
  • Marija Blešić

   1. Da li preporucujemo Xcalibru?
   Da. Xcalibra ima svoje prednosti, ali i ograničenja. Zgodno je što može da se kupi dinarima za minimalnu proviziju, ali je zato volotilnost mala na berzi i postoji mali izbor valuta. Xcalibra je jednostavna jer ima i domaću podrsku, a mi smo sve pokrili – objasnili. Sa druge strane ako zelite da trgujete na nekom visokom nivou: velike kolicine novca, itd, moguce da Xcalibra nece biti najpogodnija za Vas.
   2. Neka druga berza za slanje deviza?
   CEX je u redu. Provizije jesu vece nego kada se na Xcaibri kupuje dinarima, ali je idalje pogodno.
   CEX – link za provizije + banka uzme 5-8e (zavisi od banke)
   Ostale berze isto imaju listu sa provizujama, pa proverite 
   → ovo morate sami da proracunate sta Vam se isplati u odnosu na kolicinu za koju biste kupili kriptovalute
   3. Mobilni ili desktop: Trust ili Exodus su kako treba, a ima ih raznih. Samo zapisite seed fraze negde, ako izdubite pritup novcaniku – one su vam neophodne.

   Sve najbolje!

   Reply
   • Sasa Matijevic

    Postovana Marija,

    Puno hvala na odgovorima. Ne planiram da trgujem sa vecom kolicinom novca tako da mi Xcalibra izgleda vise nego odlicno. Sta vise, nije mi plan da trgujem nego da kupim nesto kripto valuta i ne gledam ih sledecih 20 godina. Koliko sam shvatio savet je da se u takvim slucajevima valuta prenese na licni novcanik a ne da se ostavi na berzi. Zato i pitanja o novcaniku, Exodus mi izgleda ok. Da li znate mozda kolika je provizija za prebacivanje kripto valute sa Xcalibre na Exodus, da li je to onih 1,1% withdraw fee?
    Unapred hvala, prijatan dan zelim.

    Sasa

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup