PayPal

PayPal: Nepovoljan kurs dinara

by | May 25, 2020

U skladu sa višegodišnjim problemima koje građani Srbije, na ovaj ili onaj način, imali vezano za povlačenje novca iz inostranstva – evo ga još jedan. PayPal je pored dobro poznatih provizija odlučio da prilikom povlačenja deviza sa naloga korisnika menja taj novac u dinare.

Kako je do sad izgledalo povlačenje a kako izgleda sada?

Korisnici Paypal servisa dobijaju uplate u nekoj od stranih valuta. Servis uplatiocima uzima naknadu od oko 3% na ukupan iznos, a preostalo primalac dobija na svoj nalog. Da bi primalac povukao svoje devize (jer dinar kao valuta ne postoji na PayPal-u) on povezuje svoj nalog sa deviznim računom u svojoj banci i jedino još treba uredno da povuče novac, obično dolare ili evre. Ali ne tako jednostavno!

Sada se sve devize menjaju u dinare (?!) i toj količini povlače na račun. Pretpostavljamo da će se onda još jednom promeniti u evre po kursu banke pre nego što se nađu na bankovnom računu korisnika. Pored toga što je to apsolutno nepotrebno, kada korisnik želi da povuče novac na devizni račun, najveći problem je loš kurs. PayPal automatski predlaže kurs za fizička lica od 113.686 dinara po evru, iako je realističan kurs koji mi koristimo oko 118. I naravno, na sve to korisnik plaća naknadu od još 1% na pun iznos. 

To bi značilo da ako korisnik želi da povuče 1000 evra, menjano po kusru od 113,686 na bankovni račun bi mu bilo poslato 112.686 RSD umesto jednostavno 990 evra (116,820 dinara). Naravno pitanje ostaje koliko bi mu se novca zapravo našlo na računu. Ovo je posebno nepovoljno za klijente koji koriste PayPal servis na mesečnom novou.

Gde je nastao problem i može li da se reši?

Problem je nastao na strani PayPal-a koji nudi nepovolji kurs. Neki korisnici su potvrdili da ako povlače sredstva uz pomoć Master Card kartice mogu da izaberu bolji kurs koji nudi njihova banka. Za korisnike Visa kartice ta opcija ne postoji. Iako je bilo prilike da pročitamo kako je problem nastao između Narodne Banke i PayPal servisa, prema navodima Startita to nije tačno. NBS čak ni ne vidi problem da se novac povlači u devizama, što možemo videti u slučaju Payoneer servisa.

„NBS od početka uvođenja opcije prijema novčanih sredstava nikada nije videla smetnje da se novac povlači u devizama na račun kod domaće banke, bez nepotrebnih i nepovoljnih troškova konverzije u dinare.” – navodi Startit.

”Ističemo da ne postoji niti jedan propis koji bi uslovio navedenu izmenu u poslovnoj politici PayPala, niti NBS s tom kompanijom ima potpisan bilo kakav ugovor koji bi uticao na ovo ili bilo koje drugo pitanje koje se tiče pružanja usluga PayPala našim građanima i privredi”, odgovaraju iz NBS a prenosi Startit. 

Očekujemo razvoj situacije jer iz ‘’NBS poručuju da su po ovom pitanju već stupili u kontakt s PayPalom’’ i žele da razjasne situaciju kako građani Srbije ne bi bili na šteti. Ovo je još jedan u nizu dokaza da se plaćanja kriptovalutama višestruko isplate i nadamo se da će sve više ljudi  isprobati predosti ovakve vrste plaćanja. Čak i u perodu kada su naknade na bitkoin mreži (fee) visoke takvi transferi su idalje isplativi. Pored toga, naknada je ista za bilo koji iznos a, iznos stiže neuporedivo brže. 

Evo odgovora koji smo dobili kada smo lično kontaktirali korisnički servis PayPal-a:

paypal
  • Facebook
  • Twitter
  • Reddit
  • Hacker News

Za više svakodnevnih informacija o aktuelnim temama iz sveta blokčejna i kriptovaluta pratite naš telegram kanal, a za više upoznavanja i druženja sa našm zajednicom – našu telegam grupu.

Ivan Stevanovic

Ivan Stevanovic

Ivan je krenuo da se zanima za blokčejn tehnologiju prilikom izrade studentskog rada. Bavi se rudarenjem, pisanjem, i povremeno trgovinom. Planira da posveti vreme na izučavanju open source programskih jezika.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Stiže Safex e-commerce platforma, da li ste spremni? - […] koje se skinu sa profita. I ostale platforme uzimaju neknade na štetu prodavaca. Naplate putem PayPal-a, Payoneer-a znaju da budu…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup