indija

Kripto Zakoni u Indiji – Predlog Ripple Fondacije

by | Jun 19, 2020

Ripple Fondacija je napisala predlog kripto zakona Indiji, a izmedju ostalog, da klasifikuju kriptovalute kao “robu”. Napisali su im koje klauzule postojećih indijskih zakona da promene, u konsultativnom dokumentu od 30 strana. Takodje su im predložili:

– da zakoni ne budu propisivački, zbog inovativne tehnologije blokčejna koji se stalno menja, već da budu bazirani na principima

– Smatraju da PSSA zakon, tj Centralna Banka Indije ne bi trebala da bude zadužena za regulaciju kriptovaluta po PSSA sistemu, jer kriptovalute nisu centralizovani platni sistem, pa bi trebalo promeniti klauzule ovog zakona iz 2007. koje bi mogle da ih klasifikuju kao takve.  

– Trebalo bi licencirati kripto berze, ali ne bi npr. imalo smisla da tradicionalne berze, koje žele da uvedu kripto, apliciraju za posebnu kripto licencu, jer su one svakako iskusne u najkritičnijim stvarima poput pump & dump šema, KYC, AML itd. Imalo bi smisla da tradicionalne berze traže samo autorizaciju za “novu liniju proizvoda”.

– Zatražili su promenu Zakona o Devizama iz 1999, jer bi pod njim, kriptovalute mogle biti klasifikovane kao “proizvod”, što znači da bi se slanje kriptovalute nekome u inostranstvo smatralo eksportom. Ripple smatra da su potrebna bolja pojašnjenja bankama koje Indusi koriste da bi kupili i prodali kriptovalute na stranim berzama, tj da bude potpuno jasno da je to legalno, kao i bilo koja kupovina i prodaja roba i usluga za kriptovalute u inostranstvu, do odredjenog limita.

– Predložili su mitigacione mere za različite probleme koji mogu nastati usled specifičnih odlika kriptovaluta:

Kripto Zakoni u Indiji - Predlog Ripple Fondacije
  • Facebook
  • Twitter
  • Reddit
  • Hacker News

Centralna Banka Indije (RBI) je poznata po tome što ima izrazito neprijateljski stav prema kriptovalutama. U 2018. su čak zabranili bankama da posluju sa firmama koje obavljaju kripto delatnosti. Situacija se promenila na bolje u martu ove godine, kada je Vrhovni sud proglasio njihovu zabranu neustavnom. Tužitelji su smatrali da Centralna banka nema jurisdikciju nad kriptovalutama jer one nisu priznate ni kao valute ni kao legalni tender. Sud je pak smatrao da Centralna banka ima jurisdikciju jer se kriptovalute koriste “kao valute” ali da je mera zabrane neosnovana i disproporcionalna jer nije iznesen nikakav dokaz da su kripto firme oštetile banke sa kojima su saradjivale. Ta presuda je otvorila prostor za razgovore o regulisanju ove oblasti u Indiji.

Kao i uvek, za više svakodnevnih informacija o aktuelnim temama pratite naš telegram kanal, a za više upoznavanja i druženja sa našm zajednicom – našu telegam grupu. Vidimo se uskoro na uživo na prvom predavanju ove sezone. 

Marija Matić

Marija Matić

Marija Matić je ekonomista i analitičar koji radi na projektima razvijanja kriptovaluta i kripto berzi. Autor je mnogih analiza vezanih za Bitcoin i blokčejn industriju.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup