Kripto Vesti

Kripto Vesti – 22. januar

by | Jan 22, 2021

Blackrock fond, koji upravlja sa 8 biliona (eng: triliona) dolara, namerava da uloži u Bitcoin fjučers ugovore sa poravnanjima u kešu.

🔸Namera je postala jasna jer se juče pojavio njihov zahtev za odobrenje ulaganja u ove ugovore na SEC vebsajtu.

🔸Na Blackrock sajtu se može videti da zapošljavaju VP za Blokčejn, sa iskustvom u upravljanju investicijama.


CSW-ov najnoviji pokušaj “preotimanja” Belog Papira Bitkoina

🔸Advokati CSW-a, australijanca koji tvrdi da je Satoši Nakamoto, su poslali dopis sajtovima Bitcoin.org i Bitcoincore.org da skinu Beli Papir Bitkoina sa sajtova jer držanjem na sajtu “krše autorska prava” CSW-a, koji tvrdi da ga je napisao.

🔸U Belom Papiru je inače Satoši opisao tehničke specifikacije i model funkcionisanja Bitkoina.

🔸”Nažalost, bez da su nas konsultovali, Bitcoin Core developeri su obrisali Bitcoin Beli Papir sa bitcoincore.org”, kaže Cobra, “time su dali kredibilitet ovim lažnim tvrdnjama.”

🔸U pitanju su programeri pod imenom Laanwj i Harding na Githabu.

🔸Beli Papir je sada vraćen na sajt a Cobra poziva i druge sajtove da ne padaju na zastrašivanje CSW advokata i da ne uklanjaju dokument.

(BitcoinOrg sajt)


Da li je rudarenje kriptovaluta, koje su otporne na ASICs, ključ decentralizacije?

🔸Kriptovalute koje možete rudariti bez ASICs mašina: Safex.org


Šansa za $XRP?

🔸Očekuje se da će bivši Ripple Labs savetnik postati šef Kancelarije Kontrolora Valute (OCC), koja nadgleda poslovanje američkih banaka.

🔸Michael Bar je radio za Ripple Labs od 2015-2017.

🔸Inače je bio i Klintonov i Obamin čovek, i ključni čovek u donošenju čuvenog Dodd-Frank Act-a nakon finansijske krize 2008.

(WSJ)


Elgorand vesti

🔸 eGold će moći da se čuva na ugradjenom hardver novčaniku novih Samsung telefona.

🔸 Juče je ažuriran mainnet i dodati su pametni ugovori, meta-transakcije, nova Arwen Wasm Virtualna Mašina i još po nešto.


Brave pretraživač je integrisao IPFS

🔸 IPFS je decentralizovani WEB (dWEB), dakle internet koji je tek u povoju i funkcioniše u P2P maniru. Sav sadržaj na netu koji cenzurišu vlasti na Tajlandu, Kini, Turskoj i sl, se može videti preko IPFS-a, jer IPFS adresira podatke prema onome šta predstavljaju umesto prema lokaciji ili prema tome ko ih hostuje.

🔸 24 miliona mesečnih aktivnih korisnika Brave pretraživača sada može direktno da pristupi IPFS sadržaju instaliranjem punog IPFS noda jednim klikom.

🔸 Brave je kao pretraživač poznat po tome što deli tokene gledaocima reklama, jer smatraju da oni koji se reklamiraju treba da plate za pažnju ciljne publike i za vreme koje su posvetili gledanju reklama. Ko ne želi da mu iskaču reklame, može da ih isključi.

(Brave sajt)


Vezano za današnji “double-spend” od $21 na Bitcoinu o kom svi pričaju:

🔸”To je bio trenutni double-spend, koji je rešen na tačno onaj način na koji Bitcoin inače rešava dupla trošenja: jedno trošenje uspe a jedno propadne nakon 1-2 bloka (u ovom slučaju 1).”

🔸U prevodu: duplo trošenje nije uspelo. Sve ok.

🔸Cointelegraph je nepravilno objavio ovu vest.


Bloomberg je ovako odreagovao na vest o duplom-trošenju.

🔸Novinar kaže da mu je objašnjeno da niko nije hakovao Bitcoin niti je njegov blokčejn ikada bio kompromitovan.

🔸Ovo što se desilo je pokušaj duplog-trošenja, što se često dešava. Ali novinar misli da Bitcoin svejedno, zbog svog dizajna, neće postati dominantna valuta za razmenu jer je potrebno više konfirmacija da bi se zacementirala transakcija.


JP Morgan o tome kako kriptovalute utiču na celokupni portfolio i o izmenama u povezanosti sa tradicionalnim tržištima


Kripto kastodian za kitove XAPO je dobio bankarsku licencu Gibraltara, kaže The Crypto.

🔸🔸XAPO čuva kriptovalute klijenata na hardver novčaniku koji je zaključan u trezoru negde ispod švajcarskih Alpa. Najveće transakcije koje vidjate na Whale Alertovima uglavnom potiču sa njihovog novčanika.


Bajden je naredio da se pauziraju svi zakonski predlozi koje je Trampova administracija u poslednjem minutu pokrenula, uključujući i predlog verifikacije nekastodijalnih kripto novčanika.

🔸Bajdenov tim će pregledati sve predloge i odlučiti šta da uvaži a šta ne.

(Business Insider)


$300 Airdrop

🔸Oko 15,000 ETH adresa se kvalifikovalo za StakeDAO Airdrop, trenutno vredan oko $300 po osobi. Ovde možete proveriti da li je vaša adresa medju njima. Ukoliko jeste, možete klejmovati airdrop na StakeDAO sajtu.

🔸Birane su uglavnom adrese koje su bar jednom glasale onchain za predloge poznatih DeFi projekata, tipa Uniswap, Curve, Aave i sl. Takodje možete biti medju kvalifikovanima ako ste donirali kripto programerima preko Gitcoin-a u osmoj rundi.

🔸StakeDAO je novi cross-chain DeFi agregator, koji podržava Eterijum, PolkaDOT i Solana DeFi.

(Symphony Confidential)


Vesti pripremila Marija Matić.

Zapratite Telegram grupu Belgrade Crypto Community i kanal Kripto Vesti.

Marija Blešić

Marija Blešić

Arhitekta | Dizajner | Bloger | Belgrade Crypto Commuinty | Marija se bavi arhitekturom i dizajnom, ali i pisanjem i edukacijom na polju kriptovaluta. Zanima se za arhitekturu i umetnost od 2000. godine, a za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup