kripto vesti

Kripto Vesti – 16. decembar

by | Dec 16, 2020

Estonija je oduzela više od 1,000 licenci kripto kompanijama ove godine.

🔸 Oko 400 kripto provajdera je “preživelo” masovno ukidanje licenci.

🔸 Mnoge kompanije imaju “minimalne” veze sa Estonijom i klijentelu u “udaljenim zemljama”, kaže generalni sekretar Ministarstva finansija Veiko Tali.

🔸 Finansijska obaveštajna jedinica je istraživanjem došla do informacija da kripto kompanije registrovane u Estoniji najviše uslužuju klijente iz SAD, zatim Venecuele, Rusije, Vijetnama, Indonezije, Brazila, Indije i Irana.

🔸 Od sad će dobijanje estonske licence postati dosta teže.

(Rahandusministeerium)


Pokrenut je novi projekat koji približava Bitcoin DeFi tržištu.

🔸 Sovryn platforma je izgradjena na RSK (Bitcoinovom sporednom skalabilnom lancu).

🔸 Iza projekta stoje VC investitori: Greenfield One, Collider Ventures i Monday Capital, koji su uložili $2.1M.

🔸 Sovryn je 2 u 1: DEX i tržište derivata. Trejderi mogu da pozajmljuju i uzimaju pozajmice u BTC, USDT i RSK-ovim onchain dolarima $DOC; takodje mogu da longuju i šortuju BTC sa 5x leveredža.

🔸 Sovryn planira da izda i upravljački token koji će da imitira Compound-ov model.

🔸 Ovo je drugi projekat na RSK-u do sada. Prošle nedelje je pokrenut projekat rudarenja likvidnosti. RSK inače pravi RBTC – tokenizovane verzije BTC-a. Platforme poput MakerDAO i Aave često koriste RSK-Eterijum most.

(CoinDesk)


Haker je juče ukrao $8M od direktora Nexus Mutual kompanije, nakon što mu je modifikovao Metamask novčanik.

🔸Haker je koristio kombinaciju modifikovanog Metamaska i hardverskog novčanika da bi prevario Karpa da potpiše transakciju koja je usmerila 370,000 NXM na njegovu adresu. U pitanju je „ciljani lični napad“, kaže Nexus Mutual i „vrlo lep trik“ kaže Karp.

🔸 Onchain podaci pokazuju da je haker u procesu konvertovanja ukradenog NXM u BTC.
Prvo je konvertovao NXS u vrapovani NXM, koji je krenuo da svapuje preko Uniswapa, kroz 1Inch. Tražio je “optimalne svap rute” za dobijanje najbolje cene. Kad je prodao vrapovani NXM za ETH, konvertovao je taj ETH u renBTC. Zatim je počeo da spaljuje renBTC u Ren protokolu kako bi dobio pravi BTC. Trenutno poseduje 147 BTC, vrednih $2.9M, a ostatak mu je i dalje u NXM.

🔸 Ova ruta konvertovanja, preko REN protokola, izgleda postaje sve popularnija medju hakerima. U oktobru je haker, koji je ukrao $24M od Harvest Finance, isto koristio renBTC za prelazak u BTC.

(Decrypt)


Prosečan trošak transakcije juče: $BTC $3.61 $ETH $2.23 (Bitinfocharts)


Cardano i Nervos su pokrenuli inicijativu za povećanje bezbednosti pametnih ugovora kroz poboljšani UTXO.

🔸 Formiraće i alijansu sa drugim blokčejnovima koji su bazirani na UTXO radi saradnje na istraživanjima.

🔸 UTXO, koji prati korisnikove nepotrošene transakcije i svaku pojedinačnu transakciju, je bezbednija alternativa u odnosu na računovodstvene metode bazirane na računima, koju koriste blokčejnovi poput Eterijuma, kaže Wang iz Nervos-a.

🔸 Metoda sa računima je ranjivija na hakove, pogotovo za DeFi protokole, jer prati samo sveukupni balans korisničkog računa ali ne i individualne transakcije na njemu.

🔸 “UTXO je superiorniji računovodstveni metod” jer “obezbedjuje poboljšanu bezbednost, privatnost i skalabilnost, sve što je kritično za DeFi”, kaže Wang iz Nervos-a.

🔸 Cardano je inače hard forkovan prošle nedelje radi prelaska u razvojnu fazu sa fokusom na pametne ugovore.

(Coindesk)


Čitajte i naše ostale kripto vesti.

Marija Matić

Marija Matić

Marija Matić je ekonomista i analitičar koji radi na projektima razvijanja kriptovaluta i kripto berzi. Autor je mnogih analiza vezanih za Bitcoin i blokčejn industriju.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Kripto Vesti – 22. januar

Kripto Vesti – 22. januar

Kripto Vesti – 22. januar: Blackrock, CSW, rudarenje kriptovaluta, XRP, Brave, double-spend od $21 na Bitcoinu, $300 Airdrop, Biden, Brave i još toga. Uživajte u našim vestima o kriptovalutama.

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup