Kripto rečnik

Kripto rečnik

Kripto rečnik je namenjen upoznavanju posetioca ove stranice sa pojmovima iz sveta kriptovaluta. Brzo i bez muke upoznajte se sa terminima poput: bitcoin, blockchain, altcoin, wallet i ovladajte znanjem potrebnim za efikasno korišćenje internet tehnologija modernog doba.

Rečnik kripto pojmova

BITCOIN

Kad kažemo bitcoin obično mislimo na najpoznatiju decentralizovanu kriptovalutu. Sa druge strane i mreža na kojoj ova valuta postoji se isto zove Bitcoin (samo sa velikim B). Ova valuta zadovoljava sve karakteristike novca, a funkcioniše bez međuposrednika kao što su banke. Transferi su mogući bilo odakle, bilo kada, dokle god imate internet. Najmanja jedinica bitcoina je satoši, nazvana po idejnom tvorcu Satošiju Nakamotu. Više o Bitcoinu pročitajte ovde.

MINING

Majning (rudarenje) je način za izbacivanje kriptovaluta u opticaj, ali i obezbeđivanje celokupne mreže. Termin mining je nastao kao paralela pravom rudarenju odnosno iskopavanju ruda, jer je i količina ruda, ali i (prve) kriptovaute ograničena. Kao i kod pravog rudarenja, i za rudarenje kriptovaluta se ulaže neki rad (Proof-of-Work). Više o procesu rudarenja pročitajte ovde.

PRIVACY COIN

Privacy novčići su oni koji poseban akcenat stavjaju na anonimnost korisnika, privatnost njihovih podataka i bezbednost u virutuelnom okruženju. To ostvaruju zahvaljujući sprecijalno dizajniranom blokčejnu koji to omogućava. Prvi Privacy novčić je bio monero koji privatnost ostvaruje zahvaljujći CryptoNight blokčejn tehnologiji, koja koristi prstenaste digitalne potpise i stealth privremene adrese. Na vrlo sličnom principu funkcioniše i Safex, samo što je njegova upotreba definisana na drugačiji našin. Više o privatnosti u svetu kriptovaluta pročitajte ovde

ICO

ICO (Initial Coin Offering) je vrsta finansiranje kripto projekta koji funkcioniše tako što tim prikuplja novčana sredstva u zamenu za određenu količinu tokena koji su vezani za dati projekat. Investitori se odlučuju na ovakav potez nadajući se da će cena kupljenog tokena porasti i da će tako zaraditi. Kako ICO nije dovoljno regulisan, investitori ne dobijaju nikakve garancije, a istini za volju, najveći broj njih nikada nije uspeo da povrati svoju inicijalnu investiciju. Iz perioda 2017. kada je doživeo ekspanziju, ICO se ne smatra pouzdanim načinom za zaradu.

HALVING

Halving je programerski odgovor na problem inflacije. Halving je predviđen kodom u okviru blokčejna kada dolazi do smanjenja nagrade za rudare na pola. Na ovaj način smanjuje se količina kriptovalute koja se pušta u opticaj. Halving u okviru bitkoin blokčejna se dešava na svaka 210.000 bloka, što je oko 4 godine. Malo više o halvingu možete pročitati ovde.

WHITEPAPER

Whitepaper je tehnički dokument koji pojašnjava prirodu kripto-projekta. U ovom dokumentu mogu se naći informacije o načinu rudarenja, emisiji kriptovalute, grafikoni, plan razvoja i slično. Čitanje ‘’belog papira’’ bi trebalo da bude jedna od stavki prilikom istraživanja određene kriptovalute za investiranje.

HODL

Smatra se da je Hodl pogrešno napisana reč Hold (držati, čuvati). Bilo da je ovo pravi izvor popularne kripto-reči ili ne, Hodl označava čuvanje neke kriptovalute jer osoba – hodler smatra da bi cena mogla porasti u toku dužeg vremenskog perioda.

PUMP & DUMP

Pump & Dump se obično odnosi na veštački podizanje i spuštanje cene određene kriptovalute. To se često se dešava tako što čitava grupa, po dogovoru, kupuje po nižoj ceni neku kriptovalutu, povećava vrednost, a kasnije prodaje po toj višoj ceni. Ovo praktično znači da će neki članovi te grupe ili šire zajednice profitirati iz ovog poduhvata, dok neki drugi mogu izgubiti novac. Ukoliko nemate iskustva sa ovakvim šemama, nemojte se baviti ovim.

ETHEREUM

Ethereum (čita se itirium) je platforma namenjena za stvaranje decentralizovanih aplikacija (Dapp) povrh Ethereum blokčejna. Održavan je od strane svoje brojne globalne zajednice, neutralan je, otvorenog koda i decentralizovan. Valuta se zove ether (čita se iter). Ono po čemu je Ethereum drugačiji od Bitkoina jeste što je sposoban za promene i usavršavanje koje sprovodi zajednica. Stvara se veliki broj projekata na ovom blokčejnu, koriste se pametni ugovori, za sada koristi Proof-of-Work konsenzus mehanizam. Što neće biti slučaj zadugo, jer Ethereum prelazi na PoS konsenzus mehanizam.

SAFEX

Safex je globalna decentralizovana trgovinska platforma, koja omogućava prodaju proizvoda i usluga, od bilo koga, bilo gde, bilo kada. Safex nije kompanija nego protokol, i to na svom blokčejnu sa zaštitom privatnosti korisnika koja je omogućena zahvaljujući CryptoNote tehnologiji. Primena ove tehnologije znači da su sve transakcije privatne, a pošiljaoci anonimni. Postoje 2 valute vezano za ovaj projekat: safex token i safex cash. Safex je The World Marketplace. Više o Safexu pročitajte ovde.

NFT

NFT (non-fungible token) je vrsta tokena koja predstavlja jedinstvenu imovinu. Ova imovina je obično digitalna, mada može biti i fizička. To, na primer, mogu biti elementi za igrice kao što su mačevi i skinovi, digitalna umetnost ili sadržaji. NFT-ovi bi generalno trebalo biti unikatni, a obično su prodavnice izgrađene zahvaljući ETH i EOS blokčejna, a prodaju sličnih aseta očekujemo i na Safexu. Više o NFT-u pročitajte ovde

XCALIBRA

Xcalibra je jedina berza na kojoj je moguća kupovina i prodaja kriptovaluta za dinare. Trgovina je veoma jednostavna, a naknade su najniže na domaćem tržištu. Obratite pažnju: Xcalibra je berza, a ne menjačnica. Više o Xcalibra berzi pročitajte ovde.

FEE

Uopšteno rečeno, Fee je naknada za transakcije.

Network (blockchain) Fee je naknada koja se plaća rudarima, koji održavaju blokčejn, prilikom svake transakcije. Rudar koji otvori blok sa datom transakcijom u njemu, dobija ovaj fee zajedno sa blok nagradom. Deposit fee na nekoj berzi je naknada koja se plaća toj berzi za depozitovanje kriptovaluta ili fiat valuta. Withdraw fee je fee koji se plaća berzi sa povlačenje kriptovaluta ili fiat novca.

KYC

KYC je skraćenica za Know Your Customer i najčešće je povezan za proces verifikacije korisnika na berzama i menjačnicama. Obavlja se ispunjavanjem forme ličnim informacijama kako bi se dokazao identitet korsinika, a u svrhu rada berze ili menjačnice u skladu sa zakonom. Neke berze i menjačnice ne zahtevaju KYC, neke zahtevaju za povlačenje novca ili kriptovaluta preko određenog iznosa, dok se KYC za većinu berzi podrazumeva. Da biste znali kako neka berza posluje i da li je potrebno da odradite ovaj proces, posetite veb sajt te berze.

FUD

FUD je skraćenica od Fear, Uncertainty, Doubt. Neko širi FUD ako pravi paniku, obično iznoseći tačne ili netačne informacije, ali svakako one koje ne utiču povoljno na dati projekat.

FOMO

FOMO je skraćenica od Fear of Missing Out. Odnosi se na osećaj izostajanja prilikom rasta cene neke kriptovalute. FOMO može biti opasan prilikom vrtoglavog rasta cene određenog koina jer pojedinac baš pod tim osećajem može investirati novac u koin čija cena se sprema da padne.

ALTCOIN

Altcoin ili alternativni novčić (valuta) označava sve druge kriptovalute osim bitcona. Alternativne kriptovalute su stvorene sa idejom da unaprede nedostatke bitcoina ili da ponude nova rešenja korisnicima. Postoji veliki broj altcoina, a u momentu pisanja ima ih 7.671 prema Coin Market Cap-u.

CRYPTO WALLET

Crypto Wallet (novčanik) je uređaj, program ili način, za čuvanje kriptovaluta. Može se uporediti sa pravim novčanikom, a razlika je u tome što se u ovom čuvaju digitalne valute. Novčanik može biti ‘’hot’’ i ‘’cold’’, ovaj prvi je povezan na Internet (desktop, mobile wallet) i tako je moguće brzo slanje novčića na bilo koju adresu. Druga vrsta se pokazala kao korisna za slučaj čuvanja na duže staze: uređaji, papirni novčanici i drugo. Više o novčanicima pročitajte ovde.

BLOCKCHAIN

Blockchain (blokčejn) je tehnologija uz pomoć koje funkcionišu kriptovalute. Zahvaljujući blokčejnu sve transakcije su zapisane u svojevrsne blokove informacija koji su međusobno povezani kriptografskim vezama. Čitavu mrežu održavaju učesnici, bez bilo kakvog centralnog autoriteta. Na ovaj način, istorija transakcija ne može biti promenjena, izbrisana ili zloupotrebljena. Najpoznatiji je Bitcoin blokchain.

PROOF OF STAKE

Proof-of-Stake (POS) je vrsta konsenzus mehanizama. Ovde, blokove u okviru blokčejna validiraju nodovi koji su jednostavne mašine sa instaliranim programom koji omogućuje validiranje. Ovi nodovi to rade tako što stake-uju određenu količinu novčića i što su podešeni da budu dostupni za nasumično validiranje. Kada je nod dostupan, i validira blok i transakcije u njemu, ostali validatori potvrđuju – svedoče o ispravnosti. Kada određen dovoljan broj validatora potvrdi – posvedoči, blok se dodaje u blokčejn. Validatori dobijaju nagradu za validiranje, ali i za svedočenje. Više o POS-u pročitajte ovde.

NOVČANIK

Novčanik je aplikacija, uređaj ili način za čuvanje kriptovaluta, a u većini slučajeva sa novčanika se direktno mogu slati kriptovalute. Hot novčanici mogu biti desktop, mobile ili browser novčanik. Cold novčanici mogu biti hardware, ili neki alternativni eksterni uređaj, kao i papirni novčanik. Više o novčanicima možete pročitati ovde.

PAR (NA BERZI)

Par (Pair)  podrazumeva 2 kriptovalute između kojih se vrši zamena na berzi. Najpopularniji par je BTC – USDT. Ukoliko bi neko trgovao u okviru ovog para to znači da bi kupovao ili prodavao bitcoin (BTC) za theter (USDT). Postoje i razni drugi parovi: BTC – DIN kada se bitcoin kupuje ili prodaje za dinare, BTC – SAFEX kada se bitcoin kupuje ili prodaje za safex, ETH – LINK kada se itirijum kupuje ili prodaje za Link, itd.

BERZA

Na berzi je moguća automatizovana trgovina između korisnika. Transakcije na berzi se izvršavaju instant zahvaljujući softveru koji to omogućava. Kupovine i prodaje na berzi su veoma jednostavne i baš zato najveći broj korisnika upravo koristi berze. Neke od berzi koje mi preporučujemo našim prijateljima su: Xcalibra, Cex i Binance. Ovde pronađite vodič za kupovinu kriptovaluta na berzi.

ADRESA (KLJUČ)

Adrese ili Ključevi nam služe sa slanje ili primanje kriptovaluta. Ako želimo da primimo kriptovalute daćemo pošiljaocu našu javnu adresu. Ukoliko želimo da sami koristimo kriptovalute, potrebno je da imamo u posedu i našu privatnu adresu (ključ). U tom smislu, javna adresa se ponaša kao bankovni račun na koji se šalju sredstva, dok je Privatni ključ poput PIN koda. Javnu adresu moguće je podeliti sa bilo kim, dok Privatni ključ treba da ostane samo u vašem vlasništvu jer osigurava pristup kriptovalutama.

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup