Kripto rečnik

Kripto rečnik

Kripto rečnik je namenjen upoznavanju posetioca ove stranice sa pojmovima iz sveta kriptovaluta. Brzo i bez muke upoznajte se sa terminima poput: bitcoin, blockchain, altcoin, wallet i ovladajte znanjem potrebnim za efikasno korišćenje internet tehnologija modernog doba.

Rečnik kripto pojmova

BITCOIN

Kad kažemo bitcoin obično mislimo na najpoznatiju decentralizovanu kriptovalutu. Sa druge strane i mreža na kojoj ova valuta postoji se isto zove Bitcoin (samo sa velikim B). Ova valuta zadovoljava sve karakteristike novca, a funkcioniše bez međuposrednika kao što su banke. Transferi su mogući bilo odakle, bilo kada, dokle god imate internet. Najmanja jedinica bitcoina je satoši, nazvanu po idejnom tvorcu Satošiju Nakamotu. Više o Bitcoinu pročitajte ovde.

MINING

Majning (rudarenje) je način za izbacivanje kriptovaluta u opticaj, ali i obezbeđivanje celokupne mreže. Termin mining je nastao kao paralela pravom rudarenju odnosno iskopavanju ruda, jer je i kolicina ruda, ali i (prve) kriptovaute ograničena. Kao i kod pravog rudarenja, i za rudarenje kriptovaluta se ulaže neki rad (Proof-of-Work). Više o procesu rudarenja pročitahte ovde.

PRIVACY COIN

Privacy novčici su oni koji poseban akcenat stavjaju na aninimnost korisnika, privatnost njihovih podataka i bezbednost u virutuelnom okruženju. To ostvaruju zahvaljujući sprecijalno dizajniranom blokčejnu koji to omogućava. Privi Privacy novčić je bio monero koji privatnost ostvaruje zahvaljujći CryptoNight blokčejn tehnologiji, koja koristi prstenaste digitalne potpise i stealth privremene adrese. Na vrlo sličnom principu funkcioniše i Safex, samo što je njegova upotreba definisana na drugačiji našin. Više o privatnosti u svetu kriptovaluta pročitajte ovde

ICO

ICO (Initial Coin Offering) je vrsta finansiranje kripto projekata koja funkcioniše tako što tim prikuplja  novčana sredstva u zamenu za određenu količinu tokena koji su vezani za dati projekta. Investitori se odlučuju na ovakav potez nadajući se da će cena kupljenog tokena porasti i da će tako zaraditi. Kako ICO nije dovoljno regulisan, investitori ne dobijaju nikakve garancije, a istini za volju, najveći broj njih nikada nije uspeo da povrati svoju inicijalnu investiciju. Iz perioda 2017. kada je doživeo ekspanziju, ICO se ne smatra pouzdanim načinom za zaradu.

ETHEREUM

Ethereum (čita se itirium) je platforma namenjena za stvaranje decentralizovanih aplikacija (Dapp) povrh Ethereum blokčejna. Održavan je od strane svoje brojne globalne zajednice, neutralan je, otvorenog koda i decentralizovan. Valuta se zove ether (čita se iter). Ono po čemu je Ethereum drugačiji od Bitkoina jeste što je sposoban za pormene i usavršavanje koje sprovodi zajednica. Stvara se veliki broj projekata na ovom blokčejnu, koriste se pametni ugovori, za sada koristi Proof-of-Work konsenzus mehanizam. Što neće biti slučaj zadugo, jer Ethereum prelazi na PoS konsenzus mehanizam.

SAFEX

Safex je globalna decentralizovana trgovinska platforma, koja omogućava prodaju proizvoda i usluga, od bilo koga, bilo gde, bilo kada. Safex nije kompanija nego protokol, i to na svom blokčejnu sa zaštitom privatnosti korisnika koja je omogućena zahvaljujući CryptoNote tehnologiji. Primena ove tehnologije znači da su sve transakcije privatne, a pošiljaoci anonimni. Postoje 2 valute vezano za ovaj projekat: safex token i safex cash. Safex je The World Marketplace. Više o Safexu pročitajte ovde.

NFT

NFT (non-fungible token) je vrsta tokena koja predstavlja jedinstvenu imovinu. Ova imovina je obično digitalna, mada može biti i fizička. To, na primer, mogu biti elementi za igrice kao što su mačevi i skinovi, digitalna umetnost ili sadržaji. NFT-ovi bi generalno trebalo biti unikatni, a obično su prodavnice izgrađene zahvaljući ETH i EOS blokčejna, a prodaju sličnih aseta očekujemo i na Safexu. Više o NFT-u pročitajte ovde

XCALIBRA

Xcalibra je jedina berza na kojoj je moguća kupovina i prodaja kriptovaluta za dinare. Trgovina je veoma jednostavna, a naknade su najniže na domaćem tržištu. Obratite pažnju: Xcalibra je berza, a ne menjačnica. Više o Xcalibra berzi pročitajte ovde.

ALTCOIN

Altcoin ili alternativni novčić (valuta) označava sve druge kriptovalute osim bitcona. Alternativne kriptovalute su stvorene sa idejom da unaprede nedostatke bitcoina ili da ponude nova rešenja korisnicima. Postoji veliki broj altcoina, a u momentu pisanja ima ih 7.671 prema Coin Market Cap-u.

CRYPTO WALLET

Crypto Wallet (novčanik) je uređaj, program ili način, za čuvanje kriptovaluta. Može se uporediti sa pravim novčanikom, a razlika je u tome što se u ovom čuvaju digitalne valute. Novčanik može biti ‘’hot’’ i ‘’cold’’, ovaj prvi je povezan na Internet (desktop, mobile wallet) i tako je moguće brzo slanje novčića na bilo koju adresu. Druga vrsta se pokazala kao korisna za slučaj čuvanja na duže staze: uređaji, papirni novčanici i drugo. Više o novčanicima pročitajte ovde.

BLOCKCHAIN

Blockchain (blokčejn) je tehnologija uz pomoć koje funkcionišu kriptovalute. Zahvaljujući blokčejnu sve transakcije su zapisane u svojevrsne blokove informacija koji su međusobno povezani kriptografskim vezama. Čitavu mrežu održavaju učesnici, bez bilo kakvog centralnog autoriteta. Na ovaj način, istorija transakcija ne može biti promenjena, izbrisana ili zloupotrebljena. Najpoznatiji je Bitcoin blokchain.

POS

Proof-of-Stake (POS) je vrsta konsenzus mehanizama. Ovde, blokove u okviru blokčejna validiraju nodovi koji su jednostavne mašine sa instaliranim programom koji omogućuje validiranje. Ovi nodovi to rade tako što stake-uju određenu količinu novčića i što su podešeni da budu dostupni za nasumično validiranje. Kada je nod dostupan, i validira blok i transakcije u njemu, ostali validatori potvrđuju – svedoče o ispravnosti. Kada određen dovoljan broj validatora potvrdi – posvedoči, blok se dodaje u blokčejn. Validatori dobijaju nagradu za validiranje, ali i za svedočenje. Više o POS-u pročutajte ovde.

DRUŠTVENE MREŽE

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup

Share This