fbpx

Korona, tviter, John McAfee i Safex

Korona, twitter, John McAfee i Safex

Iako se  o malo čema priča osim o koroni, kripto tviter je idalje veoma aktivan. Za razliku od ostalih društvenih mreža ova zajednica je snažno fokusirana na kriptovalute, razvoj blokčejn tehnologije, i masovnu adaptaciju istih. Privatnost podata je idalje jedna od najvažnijih tema, a poznati ekscentrik i investitor John McAfee zapitao se kako će globalno prograšena pandemija virusa uticati na ekonomiju i posebno crypto?

U periodu kad je privatnost naših podataka veoma ugrožena, saznajemo za nove hakove i nove nedostatke u softverima. Zoom video, aplikacije za slanje poruka, privatnost ugrožena povodom korona krize, samo nas navodi da se zapitamo kakva je budućnost ”privacy” kriptivaluta?

Prvo, hade da napravimo razliku između termina privatno i anonimno. Privatni mogu biti podaci, anonimna je obično osoba. Kripto projekti koji se zasnivaju na CryptoNote tehnologiji daju anonimnost osobama koje šalju i primaju transakcije zahvaljujući prstenastim digitalnim potpisima (ring singatures), a privatnost njihovim podacima (količini novčića na adresi, vremenu slanja, istoriji transakcija) zahvaljući privremenim – stealth aresama koje se generišu za svaku transakciju pojednično.

Crypto Twitter i John McAfee

Kao što znamo dolar je izgubio više od 95% svoje vrednosti u periodu od samo 100 godina, a nesumnjivo da će poroglašeno stanje dodatno pogršati situaciju. Očekujeo tek da vidimo koje će posledice ostaviti na društvo, John McAfee smatra:  ‘’The Quarantine will play havoc with the global economy and Fiat currencies will approach hyperinflation’’. 

Da li će to zaista biti hiperinflacija, da li će dolar biti zamanjen digitalnim dolarom u budućnosti, a koji je najavljen u obarćanju člana kongresa Nancy Pelosi, mada je taj deo kasnije izbačen iz drafta, ostaje nam takođe da vidimo.

John McAfee on Safex and privacy coins

McAfee-ja znamo kao strastvenog borca za privatne kriptovalute za koje i on smatra da će biti sve više u upotrebi i da održati privatnost. Činjenica jeste da društvo ima potrebu za ovakvim valutama i da će one sigurno ostaviti trag u globalnom ekositemu. Valute koje čuvaju privatnost poput Safexa, Monera i drugih sigurno da tek očekujeo da uđu u masovnu upotrebu.

John McAfee on Safex

I nije prvi put da McAfee javno iznosi ovakvo mišljenje. Iako sasvim ekscetričan, ima veliki broj pratilaca koja podržavaju njgov ”bulish” stav vezan za kriptovalute. Ukoliko i vas zanima ovaj projekat decentralizovane globalne trgovinske platforme na blokčejnu, koji i mi pratimo od početka, posetite ovaj link.

O autoru: Ivan Stevanovic

Ivan je krenuo da se zanima za blokčejn tehnologiju prilikom izrade studentskog rada. Bavi se rudarenjem, pisanjem, i povremeno trgovinom. Planira da posveti vreme na izučavanju open source programskih jezika.

Objavljeno: 07/04/2020 | Ivan Stevanovic

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *