bitkoin srbija

Kako zameniti Bitcoin za novac?

by | Mar 30, 2020

U ovom tekstu ćemo objasniti kako zameniti bitcoin za novac, na najsigurniji i najpovoljniji način. Navešćemo nekoliko načina koji će odgovoriti na pitanje kako pretvoriti bitcoin u novac, a na vama je da izaberete koji vam najviše odgovara. Svi ovi načini imaju svoje prednosti i mane, a napisaćemo i na šta dodatno da obratite pažnju. Ukoliko vas ipak zanima kupovina bitcoina, posetite ovaj link.

Zamena bitcoina za fiat novac moguće je preko berzi, domaćih menjačnica i lokalnih kupaca bitcoina

1. Lokalni kupci

Ukoliko želite da sadruđujete sa lokalnim kupcima i da prodate bitcoin za keš, ovo može biti dobra opcija, ali nažalost sve je manje ovakvih kupaca. Ovakva kupovina je sve manje bezbedna, pa lokalni prodavci koji su nekad lično prodavali, listiraju svoje ponude na LocalBitcoins, gde se uplate novca vrše preko računa u šta je uračunat i eksta pocenat. Nažalost tu obično ni nema previše ponuda, u momentu pisanja ovog članka, postoje samo 2 ponude ovakve vrste na teritoriji Beograda.

2. Menjačnice

Sledeća opcija su menjačnice. One su obično dobro rešenje za korisnike koji ne žele sami da se bave prodajom, već bi radije angažovali posrednika. Ako je ovo način za koji se odlučujete ispitajte koji su uslovi i kako se tačno posluje. Menjači uzimaju proviziju od 3% do 8% u zavisnosti za kog se odlučite, kod nekih je potrebna verifikacija, a kod nekih ne, nekad uplate mogu relativno brzo da se izvrše, dok nekad mora da se čeka. Imaju i minimum koji možete kupiti ili prodati, tako da je to još jedna stavr na koju bi valjalo obratiti pažnju.  Sve što vas zanima saznajte unapred kako ne bi imali nedoumice i bili na gubitku.

3. Kripto automati

Sledeća potencijalna opcija je korišćenje kripto automata za zamenu bitcoina za novac. Da biste koristili automate potrebno je da budete verifikovani, a naknadu uslugu biće uračunata u cenu. Nažalost, u Srbiji ima veoma mali broj kripto automata. Nadamo se da će se ta situacija u budućnosti promeniti i da će cela Srbija, ali i region biti pokriveni ovakvim automatima.

4. Berze

Odamah da ne bude zabune, na berzama je mogće povlačenje uglavnom samo inostranih valuta. Povlačenje dinara je moguće samo na jednoj berzi. Na svakoj od poznatijih berzi potrebana je puna verifikacija naloga za povlačenje sredstava, za srpske državljane. Povlačenje se obavlja bez problema i komplikacija na devizni racun. Ali postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kako biste pravilno zamenili bitcoin u (fiat) novac.

 • Prva i osnovna je – izaberite berzu koja je pouzdana, potražite na Internetu ili još bolje – posavetujte se članovima zajednice.
 • Ne može se baš preko bilo koje berze povući novac na srpski bankovni račun, tako da ako nemate napravljen nalog ni na jednoj berzi, ovo bi trebalo da bude stvar za istraživanje.
 • Sledeća stavka je proveravanje kolike su naknade za usluge i ima li nekih ‘’skrivenih naknada’’. Uglavnom berze imaju na link gde su detaljno popisane cene za naknade. U slučaju povlaćenja novca važno je da znate:
 1. kolika je naknada za deponovanje bitcoina koji želite da prebacite u fiat novac
 2. kolika je naknada za prodaju na berzi
 3. kolika je naknada za slanje novca na vaš bankovni račun

Ove naknade nisu iste na svim berzama. Naprimer, naknada na nekim berzam za povlačenje fiat valuta je oko 3% ali se na to ponegde dodaju ‘’service charge’’ i ‘’commision charge’’. Što ukupno može da bude i oko 10%, što je zaista mnogo.

Kao što rekosmo na početku, sve ove opcije imaju svoje dobre i loše strane, ako ne postoji bolja mogućnost, kompromis je prirodno rešenje. Ali postoji…

Kako zameniti bitcoin za novac na Xcalibra berzi?

Kako zameniti Bitcoin za novac
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Sada ćemo objasniti kako zameniti bitcoin za novac na Xcalibri i zašto je ova ‘’domaća‘’ berza naša preporuka.

Xcalibra je švajcarska berza koja radi u Srbiji zahvaljnujući domaćem saradniku koji omogućava dinarske transakcije. Bitcoin se može prodati za ukupno 14 fiat valuta, među kojima je i dinar. Dinarske transakcije su posebno tražene i ovo je jedna berza koja omogućava dinarske transakcije.

Berza je, naravno, dostupna 24/7. Provizija za uslugu (fee) je najniže na lokalnom tržištu, potrebno je samo 1,1% za deponovanje ili povlačenje dinara.

Šta bi još trebalo da znate?

Kako se ovde bavimo pretvaranjem bitcoina u (fiat) novac, trebalo bi da znate kolike su ove naknade:

 1. a) fee za deponovanje bitcoina je 0 dinara
 2. b) fee za prodaju bitcoina na berzi je 0.25% 
 3. b) fee za slanje novca na vaš bankovni račun je 1.1%

Ovo su posebno povoljne naknade, jer za samo 1.35% možete  poslati svoj bitcoin, safex ili ethereum, prodati i prabaciti u dinare. Zato Xcalibra postaje sve popularnija na domaćem tržištu. Minimalna količina za povlačenje dinara na bankovni račun je u vrednosti od 5 dolara, a maksimalna je ekvivalentna 50.000 dolara. Naravno uvek proverite na berzi koliki je tačan iznos jer može doći do malih odstupanja zbog promene kursa.

A sada ćemo da vam detaljno pokažemo kako zameniti bitcoin za novac

To ćemo uraditi ovako:

 1. prvo ćemo poslati bitcoin, koji želimo da prodamo, sa našeg novčanika na Xcalibru,
 2. onda ćemo prodati taj bitcoin za dinare
 3. i na kraju dinare poslati na naš bankovni račun.

Da bismo upošte zamenili bitcoin u dinare na Xcalibri potreno je da imamo napravljen i verifikovan nalog. Ovo se sve može završiti u vrlo kratkom roku, a ako još uvek nemate nalog pročitajne i pogledajte detaljno uputstvo.

Ako imate napravljen nalog onda možemo da krenemo. Prvo što treba da uradimo jeste da se ulogujemo na svoj nalog na Xcalibra.com, a uporedo ćemo otvoriti svoj novčanik na kome se nalaze bitcoini.

Kako promeniti bitcoin u novac
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

1. Kako poslati bitcoin na Xcalibru?

Da bismo poslali bitcoine na Xcalibru treba da odemo na karticu Balances,  ispod nađemo bitcoin, i toga kliknemo na Deposit. Tu će nam se otvoriti novi prozor gde možem videti  javnu adresu na koju šaljemo bitcoin.

Kako zameniti bitcoin za dinare _ Xcalibra berza
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Ovaj niz brojeva i slova je naša javna adresa na koju šaljemo bitcoin. Njen ekvivalent je QR kod koji se nalazi odmah iznad, a koji koristimo kada šaljemo sa mobilnog novčanika. U slučaju da šaljemo sa mobilnog novčanika možemo skenirati ovaj kod. Kako mi koristimo stari safexov desktop novčanik kopiraćemo ovu adresu klikom na Copy in Clipboard. Ako i vi koristite desktop novčanik, koristite ovu opciju Copy to Clipboard.

Ono što je veoma bitno jeste da na na ovu adresu možemo poslati samo bitcoin, i nijednu drugu valutu.

Kako zameniti bitcoin u novac_Xcalibra berza
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Svako od nas će verovatno koristiti drugačiju verziju novčanika, ali ono im je svima zajedničko jeste da će imati polje gde se upisuje javna adresa na koju šaljemo bitcoin i polje gde se upisuje količina koju šaljemo. Dakle, treba da paste-ujemo iskopiranu adresu sa Xcalibre dole levo i upišemo količinu po izboru desno. Kada upišemo adresu i iznos od 0.001 bitcoina to izgleda ovako:

Kako poslati bitcoin na Xcalibra berzu
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Posle ovoga treba da kliknemo na send kako  bismo poslali bitcoine na berzu.

Ne zaboravite da je potrebno platiti fee rudarima bitcoina kako bi se transakcija našla u sledećem bloku i bila što pre obrađena. Ako vi imate opcije za brzo i sporo slanje u vašim novčanicima bitno je da postavite brzo slanje ako želite da se kriptovaluta nađe na berzu u najkraćem roku. Koristeći brzo slanje, koje je inaće i skuplje, velika je verovatnoća da će se vaš bitcoin naći na berzi u sledećih desetak minuta. Ako vam nije vazno kada se bitcoin naći na berzi možete koristiti i sporu opciju. U tom slučaju nije izvesno kada će bitcoin transakcija proći, može proći par desetina minuta, sati, a u ekstremnim slučajevima i dana.

Bilo je potrebno oko 10-ak minuta da se naš bitcoin nađe na Xcalibra novčaniku. Sada možemo da zamenimo ovaj bitcoin za novac, odnosno dinare.

Ukoliko menjate bitcoin za dinare prvi put na ovoj berzi možda će vam i neke opšte informacije biti korisne.

2. Kada je bitcoin na berzi, šta dalje?

Kada je bitcoin na Xcalibri, idemo na karticu Exchange pa na trgovinski par btc – rsd. Tu vidimo crveno obojeno polje na koje ćemo se skoncentrisati. Vidimo iznos koji imamo na berzi što je 0.001 bitcoina, dakle proverili smo da je fee za slanje bitcoina zaista 0 dinara.

Slanje bitcoina na berzu _ Xcalibra
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Mi svakao želimo da prodamo ovaj bitcoin po najboljoj mogućoj ceni, pa ćemo se ovde pozabaviti opcijama Limit i Market orders.

Market Order

Ako želimo instant prodaju, po tržišnim cenama, kliknućemo na karticu Market orders. Tada će naš bitcoin biti prodat za dinare po najboljoj ceni na tržištu, što je u ovom slučaju 630.000 dinara po jednom bitcoinu. Potrebno da upišemo koliki iznos želimo da prodamo, što će sada biti 0.0004 bitcoina. Odmah nam se ispisuje koliko bismo dinara dobili za prodaju  – 251.37 dinara, pri čemu je fee za ovu transakciju 0.25%. Ako kliknemo na Sell (Prodaj)  ova prodaja bitcoina za dinare je instantna. A ako odemo na karticu Balances odmah ćemo videti dinare na našem dinarskom novčaniku.

Kako pretvoriti bitcoin u novac _ Xcalibra berza
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Limit Order

Limit se koristi kada želimo da sami postavimo cenu po izboru, a transakcija će se desiti kada tržište dosegne tu cenu, bilo da je to za nekoliko minuta, sati ili dana. Kada će se neko pojaviti da otkupi od nas bitcoin, zavisi od potražnje na tržištu, ali i visini postavljenje cene. Naše je sada da postavimo željenu cenu i iznos za koji želimo da prodamo.

Upisaćemo cenu od 690.000 dinara po jednom bitcoinu, kako bismo bili prvi na Sell Order listi sa leve strane. Biti prvi na listi znači da će potencijalni kupac upravo od nas otkupiti, jer smo dali najpovoljniju ponudu. Kako mi želimo da prodamo svu preostalu količinu bitcoina samo ćemo da kliknemo na Max u okviru polja Amount, a to je 0.0006 bitcoina. Ovako bismo dobili 412.96 dinara za ovu prodaju. Klikom na Sell naša ponuda će se naći sa leve strane u Sell Orderima. Obaveštenje o ovoj našoj ponudi videćemo sa donje leve strane, i desne strane u My Orders odeljku, odmah iznad Troll Box-a.

Sada nam jedino preostaje da pričekamo da neko otkupi ove bitcoine od nas.

Kako zameniti bitcoin za novac_ Xcalibra berza
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Ukoliko se predomislimo, uvek možemo otkazati ovu prodaju klikom na crveni X u odeljku My Orders. Što smo mi i ovom slučaju i uradili, kako bismo se vratili na Market opciju i prodali ovaj bitcoin u najkraćem roku.

Najbolje bi bilo da odjednom izvršimo prodaju, kako ne bismo trošili više za fee-ja za transakcije nego što je neophodno. Međutim, kako to da uradimo kada prvi kupac ima manje sredstava nego što je potrebno?

Pa, vrlo lako! Samo ćemo označiti prve dve ponude i tako ćemo prvom kupcu prodati bitcoin za 18.49 dinara, a drugom ostatak do onih naših 0.006 bitcoina. Na ovaj način bismo za 0.006 bitcoina dobili 371.07 dinara, po najboljim tržišnim cenama. Kliknućemo na Sell,  a potom još jednom potvrditi prodaju.

 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Ako odemo na Balances i pogledamo u deo Serbian Dinar videćemo da je ceo iznos od 622.7 dinara na ovom našem dinarskom novčaniku. I ono što nam još preostaje jeste da povučemo ove dinare na naš bankovni račun.

Kako zameniti bitcoin za dinare _ Dinari _ Xcalibra berza
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

3. Kako poslati dinare na bankovni račun?

Vrlo jednostavno!

Pošto smo već na kartici Balances, samo treba da kliknemo na Withdraw u okviru Serbian Dinar novčanika.

Zamena bitcoina u dinare _ Xcalibra
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Tu imamo da upišemo 3 stvarri za povlačenje dinara. Upišemo naš dinarski račun, koji koristimo kao fizičko lice, i upišemo iznos koji povlačimo. Možemo da iskoristomo opciju Max i povučemo celokupan iznos, kako ne bismo ostavljali mrvice na berzi. Upisujemo i 2FA kod.

Kada sve ovo upišemo proveravamo sve još jednom: minimum za povlačenje je 529.88 dinara. Fee je 1.1% što je u ovom slučaju 6.85 dinara!

Ovim će sa berze na naš bankovni račun dospeti 615.85 dinara

Povlacenje novca na bankovni racun _ Xcalibra
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Ako smo zadovolji, a nema razloga da ne budemo, kliknućemo na Withdraw. Sa donje leve strane nam izlazi obaveštenje da posetilo naš email, i potvrdimo ovo povlačenje.

Kako povuci dinare na bankovni racun _ Xcalibra
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Kada i to uradimo, mi smo sa naše strane sve završili, a ono što nam sada preostaje jeste da pričekamo obaveštenje o prispeću sredstava na bankovni račun ili da proverimo malo kasnije u toku dana. Naši dinari su uskoro stigli na bankovni račun, a možemo da vidimo da je upravo to ona cifra koja koju očekujemo.

Ovako smo prodali bitcoin u vrlo kratkom roku i prebacili novac na naš bankovni račun! Još jednom, kako smo to uradlili? Poslali smo bitcoin sa našeg novčanika na Xcalibru, potom smo prodali bitcoin koristeći Limit opciju i isprobavajući Market opciju, i na kraju smo smo te dinare poslali na naš bankovni račun, i sve to po najpovoljnijim uslovima na tržištu sa najmanjim naknadama.

 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Ovo je bio odgovor na pitanje: Kako zameniti bitcoin u novac

Sada se u potpunosti spremni i za prodaju, ali i za kupovinu kriptovaluta. U slučaju da biste želeli da pogledato ovo i u video verziji, ostavljamo vam sadržaj sa našeg YouTube kanala. A ako ste zadovoljni sadržajtem, ostavite kometar, lajkujte i sabskrajbujte se kako biste nas motivisali da izbacujemo još sličnih sadržaja.

U slučaju da vi imate neka pitanja ili nedoumice,  uvek se možete javiti korisničkoj podršci.

Marija Blešić

Marija Blešić

Arhitekta | Dizajner | Bloger | Belgrade Crypto Commuinty | Marija se bavi arhitekturom i dizajnom, ali i pisanjem i edukacijom na polju kriptovaluta. Zanima se za arhitekturu i umetnost od 2000. godine, a za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

10 Comments

 1. D

  Sve je ovo super napisano ali glavno je pitanje… Koliki porez placas drzavi nakon povlacenja novca na racun.

  Reply
 2. Miloš

  Pozdrav,

  sve gore navedeno je vezano za BTC.
  Pretpostavljam da je isti redosled koraka i za ETH, obzirom da postoji ETH/RSD market?

  Hvala,
  Miloš

  Reply
  • Marija Blešić

   Sve je identicno kao i za BTC.

   Reply
 3. igre

  provizije su velike…. trenutno imam problem kako da unovcim ether koji imam na Metamasku….a da mi uzmu cim manje provizije….

  Reply
  • Marija Blešić

   Istina. Provizije na eth mrezi jesu visoke…

   Reply
 4. Vuk

  Pozdrav, imam problema da preko Kraken platforme podignem novac od trgovine kripto valutama, da li je neko imao slična iskustva?

  Reply
  • Marija Blešić

   Pozdrav Vuče. Nisam sigurna, hajde uđi na našu Telegram grupu pa postavi pitanje: https://t.me/belgrade_crypto

   Reply
 5. Mecoja

  Pozdrav, da li moze da se povuce novac na dina racun u postanskoj stedionici?

  Reply
 6. Milan

  Da li neko zna ako sam kupio BTC za 13000 eura i prodam ga za 19000 eura, da li porez plaćam na celu skinutu sumu ili samo na razliku?

  Hvala 🙂

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup