fbpx

Kako se registrovati na Xcalibra kripto berzi

xcalibra kripto berza registracija

Svi mi koji pratitimo svet kriptovaluta uvek se pitamo postoji li bolji način za kupovinu i prodaju kriptovaluta od onog koji koristimo. Ako želimo da budemo uključeni u globalnu trgovinu, savremene tokove i iskoristimmo potencijale koje savremene tehnologije nude, potrebna nam je pouzdana berza gde se transakcije obavljaju instantno. Pored oprobanih metoda, od skora se pojavila i nova mogućnost kupovine i prodaje na Xcalibra kripto berzi na kojoj je moguća kupovina dinarima, za veoma niske naknade. Na ovaj način možemo da učestvujemo u globalnoj trgovini kako kriptovalutama, tako i trgovini dobara i usluga za kriptovalute. Xcalibra koristi optička vlakna i softver konstruisan zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji i tako stvara nove mogućnosti za sve nas.

Od naše poslednje radionice posebna pažnja vlada za ovom berzom, a dosta korisnika želi da napravi nalog kako bi mogli da kupuju i prodaju kriptovalute za dinare.

 

Ukratko o Xcalibra kripto berzi

Xcalibra je jedina berza koja omogućava kupovinu i prodaju kriptovaluta za dinare. Za sada je moguća kupovina bitcoin-a, ethereuma-a, safex tokena, i safex cash-a. Daniel Dabek, koji je vodio pomenutu radionicu, nada se da će pored postojećih valuta, i neke nove će biti dodate na berzu u dogledno vreme. Dabek je istakako kako je jedna od benefiti xcalibre upravo mogućnost trgovine uz pomoć dinara, što će veoma olakšati trgovanje za korisnike iz Srbije. Kako biste se i vi trgovali, potrebno je da napravite nalog na ovoj berzi, što podrazumeva registraciju i verifikaciju. Ali, bez brige, sve to ćemo detaljno objasniti u nastavku

 

Berza vs Menjačnica

Za trenutak, napravimo pauzu kako bismo razumeli razliku između menjačnice i berze. Menjačnicu čini tim koji za nas kupuje ili prodaje željenu kriptovalutu, kao što i obična menjačnica menja, naprimer, dinare za strane valute. Na berzi, s druge strane, sami – bez međuposrednika, kupujemo ili prodajemo.  Sami postavljamo cene, šaljemo ili povlačimo novac ili kriptovalute, u bilo koje doba, neograničen broj puta. Važno je razumeti da na ovaj način trgujemo sa kupicma/prodavcima lično.

xcalibra kripto berza

Iako možda ne zvuči, ova druga opcija je dosta jednostavna, ali i dosta jeftinija. Na Xcalibra kripto berzi omoguća je kupovina kriptovaluta dinarima, što je čini jedinom berzom koja to omogućava. Kao i sve ostale domaće i svetske berze i menjačnice i Xcalibra uzima određenu naknadu za usluge koje nudi. Na Xcalibri za depozit ili povlačenje dinara (tzv ‘’fee’’) naplaćuje se samo 1,1% od poslate sume što je višestruko jeftinije nego ostale mogućnosti u Srbiji. To zapravo znači da ako pošaljete 1000 dinara berzi, ovaj fee iznosi samo 11 dinara!

Zašto je sve ovo toliko važno?

Do sada smo morali da koristimo menjačnice i trošimo inostrane valute i tu gubimo na kursnoj razlici. U slučaju potrebe kontaktiranja podrške, obavezna je komunikacija na engleskom, što pogotovu nije najbolja opcija za početnike. Postojanje berze gde je moguća trgovina dinarima je važna jer to znači da je proces samostalne kupovine ili prodaje dosta jednostavniji.  Manji je gubitaka vremena, a i novca, a sa podrškom možemo da komuniciramo na našem jeziku.

U nastavku teksta detaljno ćemo objasniti koliko je registracija na Xcalibra kripto berzi jednostavna i prilagođena domaćem korisniku. Bavićemo se pravljem naloga i verifikacijom i pokazati vam da je ovaj proces toliko jednostavan da se može završiti za nekoliko minuta.

Ako ste već čitali sjajni text Nikole Komazeca, onda će vam dosta toga što sledi biti poznato – sve završavamo u 3 jednostavna koraka.

Registracija na Xcalibra kripto berzi

Da biste koristili berzu morate napraviti nalog i potvrditi lični identitet. Za sve srpske državljane je prema zakonu neophodan takozvani potpuni KYC (Know Your Customer). Na ovaj način potvrđuje se identitet korisnika, a to važi kako za domaće menjačnice i berze, tako i za inostrane.

Za početak potrebno je da odemo na sajt: xcalibra.com. Kada pročitamo sve što nas zanima sa naslovne strane klik na dugme Start trading.

xcalibra pravljenje naloga na xcalibra kripto berzi

1. Opšte informacije

Posle ovog nam se otvara prozor koji treba da ispunimo uobičajenim informacijama, a to su: ime, prezime, izaberemo zemlju, email koji ćemo koristiti, i šifru. Ovu šifru ćemo koristiti ubuduće prlilikom svakog sledećeg ulaska na berzu, tako da je zapamtite ili zapišite i čuvajte na sigurnom mestu. Šifra treba da bude jaka: obratite pažnju na dužinu. Nemojte koristiti šifre koje već koristite negde. Nemojte koristiti one koje bi bile očekivane, i slično. Prihvatanjem uslova korišćenja i privatnosti, idemo na dugme register

Registracija na Xcalibra berzi 2020

Kada kliknemo na register, automatski nam se otvara novi prozor na kome možemo da vidimo kako izgleda berza. Iako možda izgleda komlikovano, svako od ovih polja koje vidimo ispod je veoma lako je razumeti. Time se pozabaviti u ovom članku, a sada se bavimo samo registracijom.

pravljenje naloga xcalibra berza

Sada, kao što nam kaže oblačić u donjem levom uglu, potrebno je da odemo na naš email nalog. Proveravamo onaj koji smo zapisali pre nekoliko trenutalka. Tamo će nas dočekati email sa prikazanim sadržajem (dole – levo), i potrebno je da se verifujemo klikom na verify this email. Tada ćemo dobiti potvrdu da je email verifikovan, kao na prikazu desno. 

kako kupiti bitcoin verifikacija email adrese
kako kupiti bitcoin email verifikacija na xcalibri

Kada se vratimo na xcalibru, videćemo da nam je mejl verifikovan. Kada odemo na opcije, u gornjem desnom uglu, pa na KYC sa leve strane vidimo da je ograničeni KYC uspešno završen. Ostaju nam samo još 2 koraka do kraja. 

Pravljenje naloga Xcalibra kripto berza

2. Informacije za Full KYC

Sledeća stavka jeste popunjavanje tabele za Potpuni KYC. Bez brige, trebaće vam ukupno pola minuta za FULL KYC. Kao i do sada, podaci moraju biti validni. Kao što vidite podaci koji se upisuju su najosnovniji, i sigurno ih znate napamet. To ovako izgleda:

Popunite ime, srednje ima, prezime, pol, datum rođenja, adresu i poštanski broj. Za ovo vam je trebalo ukupno 20 sekundi. Sledeći korak jeste ubacivanje fotografije vožećeg dokumenta. Ako se niste ranije registrovali ni na jednoj berzi, ovo vam može delovati neobično, ali je zapravo, sasvim uobičajeno i rutinski. Ova fotografija služi kao potvrda identiteta, i ovi koraci su obavezni na skoro svim svetskim berzama. Kako biste dodatno ubrzali proces, pripremite fotografije ličnog dokumenta i jednu ličnu fotografiju (takozvani selfi). ID verifikacija, koja sledi, izgleda ovako:

[1] Otvara nam se polje odakle započinjemo Start ID verfikaciju. Kliknemo na start. 

Verifikacija na Xcalibra berzi

[2] Na sledećem prikazu treba da izaberemo da li želimo da napravimo fotografiju ili da ubacimo već postojeću. Mi ćemo izabrati postojeću.

[3] I onda možemo da izaberemo da li želimo da ubacimo fortografije pasoša, vozačke dozvole ili lične karte. Mi biramo ličnu kartu. Informacije na fotografiji dokumenta treba da budu dobro vidljive, to važi i za fotografiju i za tekst. 

Kada kliknemo na  Identity card otvara nam se početno polje (prikaz ispod).  Kliknemo na Choose file [1], i zatim izaberemo fotografiju. Kada je ubacimo kliknemo na Confirm. 

[2] Procedura je ista i za zadnju stranu lične karte. 

[3] Posle ubacivanja dokumenta potrebno je ubaciti sopstvenu fotografiju, ta fotografija treba samo da potvrdi da ste upravo vi na ličnoj karti koju ste ubacili. Ovaj korak je još jedan način da se zaštite korisnici, i obezbedi da nije došlo do zloupotrebe podataka. I ovo je standardna procedura prilikom pravljenja naloga na svim velikim svetskim berzama.

I odmah posle uspešno ubačenih fotografija, vidimo obaveštenja da je i korak br 2 uspešno završen. Ovo je bilo zaista veoma jednostavno i brzo!

Registracija na Xcalibra berzi

3.Verifikacija

I ostaje nam samo jos jedan korak kako bi celokupan proces  bio gotov, a to je verifikacija.

Postoje 2 načina da odradimo ovo:

  1. Prijem pisma sa kodom, na vašu adresu stanovanja

  2. Lični dolazak u Balkansku 2 i verifikacija uz pomoć korisničke podrške

xcalibra kripto berza pismo

U odnosu na to šta vam više odgovara, kliknite na opciju letter ili in person.

1. Klikom na opciju letter tražite slanje pisma u kome se nalazi kod. Taj kod ćete posle jednostavno upisati, u za njega predviđeno polje, kliknuti na Submit i tako završiti verifikaciju. Imajte u vidu da kod stiže na navedenu kućnu adresu. Kada pismo bude donešeno, potrebno je da ga lično preuzmete. Poenta ovog procesa jeste da pokažete da ste vi osoba za koju se predstavljate i da stanujete na navedenoj adresi. Pismo sa kodom obično stiže već sledećeg radnog dana.

2. Ako izaberete da odete lično u Balaknsku 2, u Beogradu, proces traje mnogo kraće. Bićete verifikovani u roku od minut, samo pokazivanjem lične karte. Ovo je veoma korisno ako ste u okolini, i želite da maksimalno efikasno odradite ovaj korak. Ovaj vid verifikacije je moguć radnim danima od 9 do 5  časova. Ako ste nekad dolazili kod nas na kripto mitape, onda znate koja je kancelarija u pitanju. Za ostale, posetite link i pratite fotografije.

Bilo da upisujete kod ili da lično posećujete korisničku podršku, verifikacija će biti instant završena. Posle toga izaćiće na nam sadržaj koji prikazuje da su sva tri koraka uspešno završena!

Spremni ste za kupovinu na Xcalibra kripto berzi!

Posle ovog procesa u potpunosti smo spremni za kupovinu neke od ponuđenih valuta. Budite slobodni da isprobate kupovinu ili prodaju, a ukoliko ste početnik: evo detaljanog vodiča na tu temu. Počnite sa osnovnim pojmovima, a posle možete da ispratite kako da kupite neku od kriptovaluta

Za vas kojima više odgovara da ogledate otvaranje naloga na Xcalibra kripto berzi, napravili smo i video tutorial. Uživajte i srećan početak uspešne trgovine kriptovalutama.

* Odricanje odgovornosti: mi nismo finansijski savetnici, informišite se i lično istražite pre nego što se odlučite za aktivnost na tražištu

O autoru: Marija Blesic

Marija se zanima za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Aktivno podržava razvoj kripto zajednice i relevantnih projekata koji doprinose razvoju kripto ekosistema.

Objavljeno: 05/11/2019 | Marija Blesic

broj komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *