Kako se registrovati na Xcalibra kripto berzi iz Srbije

xcalibra registracija

Svi mi koji pratitimo svet kriptovaluta uvek se pitamo postoji li bolji način za kupovinu i prodaju kriptovaluta od onog koji koristimo. Ako želimo da budemo uključeni u globalnu trgovinu, savremene tokove i iskoristimmo potencijale koje savremene tehnologije nude, potrebna nam je pouzdana berza gde se transakcije obavljaju instantno. Pored oprobanih metoda, od skora se pojavila i nova xcalibra kripto berza na kojoj je moguća kupovina dinarima, za veoma niske naknade. Na ovaj način možemo da učestvujemo u globalnoj trgovini kako kriptovalutama, tako i kupovini dobara i usluga za kriptovalute. Xcalibra koristi optička vlakna i softver konstruisan zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji i tako stvara nove mogućnosti za sve nas.

Od naše poslednje radionice posebna pažnja vlada za ovom berzom, a dosta korisnika želi da napravi nalog kako bi mogli da kupuju i prodaju kriptovalute za dinare.

Xcalibra

Xcalibra je jedina berza koja omogućava kupovinu i prodaju kriptovaluta za dinare, pri čemu su naknade za deponovanje i izvlačenje dinara samo 1,1%. Za sada je moguća kupovina bitcoin-a, ethereuma-a, safex tokena, i safex cash-a. Daniel Dabek, koji je vodio pomenutu radionicu, nada se da će pored postojećih valuta, i neke nove će biti dodate na berzu u dogledno vreme. Dabek je istakako kako je jedna od benefiti xcalibre upravo mogućnost trgovine uz pomoć dinara, što će veoma olakšati trgovanje za korisnike iz Srbije. Kako biste se i vi trgovali, potrebno je da napravite nalog na ovoj berzi, što podrazumeva registraciju i verifikaciju. Ali, bez brige, sve to ćemo detaljno objasniti u nastavku!

Berza vs Menjačnica

Za trenutak, napravimo pauzu kako bismo razumeli razliku između menjačnice i berze. Menjačnicu čini tim koji za nas kupuje ili prodaje željenu kriptovalutu, kao što i obična menjačnica menja, naprimer, dinare za strane valute. Na berzi, s druge strane, sami – bez međuposrednika, kupujemo ili prodajemo tako što sami postavljamo cene, šaljemo ili povlačimo novac ili kriptovalute, u bilo koje doba, neograničen broj puta. Važno je razumeti da na ovaj način trgujemo sa drugim trgovcima lično.

xcalibra register

Iako možda ne zvuči, ova druga opcija je dosta jednostavna, ali i dosta jeftinija. Berza xcalibra omogućava kupovinu kriptovaluta dinarima, što je čini jedinom berzom koja to omogućava. Na xcalibri za depozit ili povlačenje dinara (tzv ‘’fee’’) naplaćuje se samo 1,1% što je višestruko jeftinije nego ostale mogućnosti u Srbiji. To zapravo znači da ako pošaljete 1000 dinara berzi, ovaj fee iznosi samo 11 dinara!

Zašto je sve ovo toliko važno?

Do sada smo morali da koristimo menjačnice i deponujemo inostrane valute i tu gubimo na kursnoj razlici. U slučaju potrebe kontaktiranja podrške, obavezna je komunikacija na engleskom, što pogotovu nije najbolja opcija za početnike. Postojanje berze gde je moguća trgovina uz pomoć domaće valute je važna jer označava da je proces samostalne kupovine ili prodaje dosta jednostavniji, bez nepotrebnih gubitaka vremena a i novca, a sa podrškom možemo da komuniciramo na našem jeziku.

U nastavku teksta detaljno ćemo objasniti koliko je registracija na xcalibra kripto berzi jednostavna i prilagođena domaćem korisniku. Bavićemo se pravljem naloga i verifikacijom i pokazati vam da je ovaj proces toliko jednostavan da se može završiti za nekoliko minuta.

Ako ste već čitali sjajni text Nikole Komazeca, onda će vam dosta toga što sledi biti poznato – sve završavamo u 3 jednostavna koraka.

Hajde sada da krenemo

Da biste koristili berzu morate napraviti nalog i potvrditi lični identitet. Za sve srpske državljane je prema zakonu neophodan takozvani potpuni KYC (Know Your Customer) kojim se potvrđuje identitet, a važi kako za domaće menjačnice i berze, tako i za inostrane.

Za početak potrebno je da odemo na sajt: xcalibra.com, kada pročitamo sve što nas zanima sa naslovne strane klik na dugme Start trading.

xcalibra register

1) Posle ovog nam se otvara prozor koji treba da ispunimo uobičajenim informacijama, a to su: ime, prezime, izaberemo zemlju, email koji ćemo koristiti, i šifru. Ovu šifru ćemo koristiti ubuduće prlilikom svakog sledećeg ulaska na berzu, tako da je zapamtite ili zapišite i čuvajte na sigurnom mestu. Šifra treba da bude jaka: obratite pažnju na dužinu, nemojte koristiti šifre koje već koristite negde, nemojte koristiti one koje bi bile očekivane, i slično. Prihvatanjem uslova korišćenja i privatnosti, idemo na dugme register

Kada kliknemo na register, automatski nam se otvara novi prozor na kome možemo da vidimo kako izgleda berza. Svako od ovih polja ima svoje značenje i sasvim je lako za razumeti, ali time ćemo se pozabaviti u nekom sledećem članku – sada se bavimo samo registracijom.

xcalibra register

Sada, kao što nam kaže oblačić u donjem levom uglu, potrebno je da verifikujemo mejl adresu koju smo upisali pre nekoliko momenata. Tamo će nas dočekati melj sa prikazanim sadržajem (levo), i potrebno je da se verifujemo klikom na verify this email. Tada ćemo dobiti potvrdu da je email verifikovan, kao na prkazu desno. 

Kada se vratimo na xcalibru, videćemo da nam je mejl verifikovan. Kada odemo na opcije, u gornjem desnom uglu, pa na KYC sa leve strane vidimo da je ograničeni KYC uspešno završen. Ostaju nam samo još 2 koraka do kraja. 

xcalibra register

2) Sledeća stavka jeste popunjavanje tabele za Potpuni KYC. Bez brige, trebaće vam ukupno pola minuta za FULL KYC. Kao i do sada, podaci moraju biti validni. Kao što vidite podaci koji se upisuju su najosnovniji, i sigurno ih znate napamet. To ovako izgleda:

Popunite ime, srednje ima, prezime, pol, datum rođenja, adresu i poštanski broj. Za ovo vam je trebalo ukupno 20 sekundi. Poslednji korak je slanje fotografije lične karte ili pasoša. Ovaj deo je obavezan kako se završio ovaj korak. Ako se niste ranije registrovali ni na jednoj berzi, ovo vam može delovati neobično, ali je zapravo, sasvim uobičajeno i rutinski. Ova fotografija služi kao potvrda identiteta, dovoljno je samo da upload-ujete, čekirate polje da niste politički eksponiran pojedinac i kliknete na sibmit. Posle toga dobićete obavečtenje da će vam na mejl stići potvrda o uspešno izvršenom ovom koraku (prikaz dole). 

xcalibra register

Kada odemo na mejl, u najskorijem roku pojaviće se sledeće obaveštenje:

Klikom na open KYC, vraćate se na xcalibra sajt i videćete da je i ovaj deo usešno odrađen.

3) I ostaje nam samo jos jedan korak kako bi celokupan proces  bio gotov, a to je verifikacija.

Postoje 2 načina da odradimo ovo:

  1. Prijem pisma sa kodom, na vašu adresu stanovanja

  2. Lična dolazak u Balkansku 2 i verifikacija uz pomoć korisničke podrške

xcalibra register

U odnosu na to šta vam više odgovara, kliknite na opciju letter ili in person.

  1. Klikom na opciju letter tražite slanje pisma u kome se nalazi kod. Taj kod ćete posle jednostavno upisati, u za njega predviđeno polje, i tako završiti verifikaciju. Imajte u vidu da kod stiže na navedenu kućnu adresu. Kada pismo bude donešeno, potrebno je da ga lično preuzmete. Poenta ovog procesa jeste da pokažete da ste vi osoba za koju se predstavljate i da stanujete na navedenoj adresi.

  1. Ako izaberete da odete lično u Balaknsku 2, u Beogradu, proces traje mnogo kraće. Bićete verifikovani u roku od minut, samo pokazivanjem lične karte. Ovo je veoma korisno ako ste u okolini, i želite da maksimalno efikasno odradite ovaj korak. Ovaj vid verifikacije je moguć radnim danima od 9 do 5  časova. Ako ste nekad dolazili kod nas na kripto mitape, onda znate koja je kancelarija u pitanju. Za ostale, posetite link i pratite fotografije.

Mi smo odlučili da naš nalog bude verifikovan putem koda iz pisma, pa se odlučujemo za opciju letter. Već sutradan pismo nam je stiglo i jedino što je preostalo da uradimo jeste da prepišemo ovaj kod.

Odmah posle klika na submit vidimo obaveštenje da je verifikacija na xcalibra kripto berzi uspela!

xcalibra register

Posle ovog procesa u potunosti smo spremni za kupivinu neke od ponuđenih valuta ili trgovinu. I jedno i drugi način verifikacije su jednostavni i bez greške se postiže cilj. Budite slobodni da isprobate kupovinu ili prodaju, a ukoliko ste početnik: uskoro ćemo izbaciti detaljan vodič na tu temu.

Za vas kojima više odgovara da ogledate otvaranje naloga na xcalibri, napravili smo i video tutorial. Uživajte i srećan početak uspešne trgovine kriptovalutama za dinare, uz najniže naknade na tržištu.

* Odricanje odgovornosti: mi nismo finansijski savetnici, informišite se i lično istražite pre nego što se odlučite za aktivnost na tražištu

O autoru: Marija Blesic

Marija se zanima za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Aktivno podržava razvoj kripto zajednice i relevantnih projekata koji doprinose razvoju kripto ekosistema.

Objavljeno: 05/11/2019 | Marija Blesic

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *