fbpx

Kako doći do bitkoina iz Srbije?

kako-doci-do-bitkoina-iz-Srbije

Bitkoin Halving je prošao i sve više novca se sliva u kriptovalute. Sve je više pitanja kako, gde i po kojim cenama doći do bitkoina. Bilo da želite da kupite bitkoin i da ga čuvate na duže staže (Hold) ili da želite da naučite da trgujete njime, vrlo je važno da prvo saznate gde, pod kojim uslovima i kako doći do bitkoina.

Kako doći do bitkoina?

Do bitkoina se može doći na više načina, a neki od najpopularnijih su: kupovina, rudarenje, prodaja proizvoda i usluga za bitkoin. 

Rudarenje - Majning

Rudarenje bitkoina nije više toliko jednostavno kao nekad ranije. Da bi se bitkoin uspešno rudario potrebne su ASIC specijalizovane mašine-majneri koji postižu visok hash rate i tako daju veću mogućnost za otvaranjem bloka u okviru blokčejna i dobijanjem nagrade u vidu bitkoina. Ta nagrada je sada 6,25 bitkoina po otvorenim bloku. Ako pojednic ne poseduje ili ne iznajmljuje ove mašine, ni teoretski ne bi mogao da izrudari bitkoin. Pojednicu bi bilo mnogo jednstavnije ali i jeftinije da ga jednostavno kupi na nekoj berzi.

Prodaja proizvoda i usluga za bitkoin

Sve je veći broj članova naše zajednice koji nude svoje proizvode i usluge za bitkoin. Ukoliko i vi već prodajete neki proizvod, ručni rad, ili veštinu za dinare, zašto to ne biste ponudili da je prodate i za kriptovalute? Tako dajete još jednu mogućnost za plaćanje i proširujete svoje tržište. Bitkoin koji dobijete možete čuvati ili ga odmah pretvoriti u dinare.

Kupovina bitkoina

kako doci do bitkoina

Klasničan način kojim možete doći do bitkoina jeste kupovina. U nekom od prethodnih članaka naveli smo da je bitkoin i ostale kriptovalute moguće kupiti ili prodati od lokalnih prodavaca, na menjačnicama i na berzama. Sve je više mesta gde bitkoin može da se kupi. Kako cena raste tako se i broj lokalnih prodavaca uvećeva. Broj malih berzi i menjačnica raste, što daje sve više mogućnosti za kupovinu. Kada birate berzu proverite sa zajednicom da li je ta berza sigurna i pouzdana, kolike su naknade (fee) prilikom slanja i povlačenja valuta i kakva su iskustva korisnika. Isto tako, ne zaboravite da proverite koliko je jednostavno prodati kriptovalutu kada za to dođe vreme! Retko ko od kupaca koji privi put kupuju o tome misli. Ali kada vreme dođe za uzimanje profita, da li će lokalni prodavci biti dostupni?

To je uvek pitanje, zato mi preferiramo kupovinu na berzama. Najveći broj aktivnih članova naše zajednice kupuje bitkoin i ostale kriptovalute na berzama. Prednost korišćenja berzi je što korisnik može samostalno da raspolaže svojim novcem odnosno kriptovalutama, ali i svojim vremenom. Za kupovinu ili prodaju na berzi potrebno je samo nekoliko minuta ili čak sekundi. Berza radi 24/7 tako da je bilo kada moguće izvršiti transakciju. Čak i u trenutku najvećeg pada ili najvećeg rasta moguće je prodati ili kupiti na berzama. Korisnici se osećaju sigurno jer ceo sistem i hiljade korisnika garantuju uspešnost. Na berzama se obično može kupiti veliki broj različitih kriptovaluta, moguće je kupiti jednu pa prodati za neku drugu, i tako vršiti transakcije nebrojeno mnogo puta. 

Svako može da kupi bitkoin, ili bolje reći deo bitkoina. Onaj ko nikad nije kupovao bitkoin može pomisliti da je velika količina novca potrebna da bi kupili bitkoin, ali to nije nužno istina. Moguće je kupiti bitkoin čak u vredosti od samo 1000 dinara.

Šta korisnik treba da uradi da bi došao do bitkoina?

Da bi kupio bitkoin na berzi, korisnik treba da ima otvoren bankovni račun sa određenim novčanim iznosom na njemu. Zatim treba da napravi nalog na berzi po izboru. Da ne bude zabune, gotovo sve svetske berze traže KYC (know your customer) verifikaciju koja znači ostavljanje ličnih podataka kao što su informacije iz ličnog dokumeta, forografiju dokumeta, a najčešće i ličnu fotografiju korisnika. Ovo se smatra standardnom i obaveznom procedurom kod najpoznatijih svetskih berzi. 

Sledeće, do bitkoina možete doći tako što ćete određenu količinu novca poslati sa bankovnog računa na berzu po izboru. Tamo zatim treba napraviti order – upit za kupovinu i kupiti bitkoin. Zvuči jednostavno, a zapravo i jeste jednostavno.

Kako doći do bitkoina iz Srbije?

Mi možemo da vam preporučimo da kupite bitkoin na Xcalibra kripto berzi, jer je ovo jednina berza na svetu koja omogućava kupovinu dinarima. Kredibilitet Xcalibre je potvrđen dodavanjem na napoznatiji crypto sajt – Coin Market Cap. Pri tome naknade su najniže na lokalno-regionalnom tržištu tako da je naknada za slanje dinara samo 1.1%. U situaciji gde su naknade obično 3-9%, 1.1% na Xcalibri zvuči kao prava sitnica. To znači da ako pošaljete 1000 dinara na berzu, ovaj fee (naknada) je samo 11 dinara.

Pored toga, vrlo je bitno što korisničku podršku možete kontaktirati na srpskom, a ako vam treba neka asistencija možete se obratiti i nama.

U videu ispod pogledajte kako izgleda kupovina bitkoina na ovoj berzi. Tu ćete naći detaljno objašnjenje i prateći uputstvo, možete odmah postati vlasnik svog dela bitkoina!

Ukoliko želite da znate više o kupovini i o samoj berzi skinite naš besplatni vodič. Vodič sadrži sve detalje o berzi koji vam mogu biti od koristi. Ukoliko vi želiete da prodate bitkoin, a ne da kupite – pogledajte ovaj video. 

Bezbednost uvek na prvom mestu

Za kraj ćemo ostaviti nekoliko korisnih saveta kako da učinite vaše kriptovalute bezbednijim, a koje se tiču svih berzi ili menjačnica

Ako ste kupili kriptovalute na berzi, i ne planirate da njima da trgujete u skorije vreme, najbolje je da povučete valute na vaš privatni novčanik (wallet). Tako će one biti sigurne, a kada poželite da ih prodate, možete ih jednostavno vratiti na berzu. Čuvajte vaše privatne ključeve na bezbednom mestu, po mogućnosti u više kopija. Ne dozvolite nikome pristup vašim privatnim ključevima. Na berzi koristite 2FA kod koji dodatno osigurava vaš novac, i uključite opciju da je povlačenje kriptovalute ili dinara moguće samo posle potvrde e-maila. Tako dodatno osiguravate svoj novac. Tema bezbednosti biće detaljnije obrađena u nekom sledećem članku, a do tada – ako ste početnik u svetu kripto valuta – obevezno pročitajte ovaj iscrpan članak sa svim objašnnjenjima o bitkoinu.

 Na kraju, za više svakodnevnih informacija o aktuelnim temama pratite naš telegram kanal, a za više upoznavanja i druženja sa našm zajednicom – našu telegam grupu.

O autoru: Ivan Stevanovic

Ivan je krenuo da se zanima za blokčejn tehnologiju prilikom izrade studentskog rada. Bavi se rudarenjem, pisanjem, i povremeno trgovinom. Planira da posveti vreme na izučavanju open source programskih jezika.

Objavljeno: 18/05/2020 | Ivan Stevanovic

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *