coinmarketcap

CoinMarketCap | Detaljno objašnjenje

by | Jun 15, 2020

Sajt CoinMarketCap (CMC) je gotovo uvek prva stanica prilikom istraživanja kriptovaluta. I to sa dobrim razlogom. Na ovom sajtu mogu se naći korisne informacije o kriptovaluti koju prvi put analizirate, ali i promenama iz minuta u minut one valute koje već dugo pratite. Nažalost, često pun potencijal CoinMarketCap-a nije iskorišten. Zato je bitno da damo detaljno objašnjenje svega što se nalazi na ovom sajtu. A uz nešto prakse i dodatnih izvora moćićete da analizirate kriptovalute kao profesionalac.

CoinMarketCap detaljno objasnjenje_analiza kriptovaluta_google
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

1. Opšte informacije o CoinMarketCap-u

Kada smo ušli na CoinMarketCap vidimo listu kriptovaluta, pri čemu je na prvom mestu bitcoin a prate ga sve ostale prema rangu. Kriptovalute (1) koje su ovde rangirane su i novčići i tokeni, ali rangirane su i berze. Kriptovalute i berze da bi bile rangirane moraju da prođu čitav proces evaluacije CoinMarketCap tima, i činjenica da su se našli na njemu već govori pozitivno o kriptovaluti koju posmatrate. Naravno, ukoliko neka od kriptovaluta nije još uvek listirana na ovom sajtu, to ne mora nužno da znači ništa loše. Proces evaluacije je dug i rigorozan, a ako vaša kriptovaluta još uvek nije na njemu to može da znači da je još uvek u procesu.

 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Ukoliko želite da istražite berze ili da proverite neku na kojoj planirate da kupite kliknite na Exchanges (2). A ukoliko želite da pratite nekoliko omiljenih kriptovaluta onda kliknite na WatchList (3) i formirajte vašu listu.

Sada ćemo da objasnimo malo detaljnije, hajdemo redom.

Zaglavlje sajta

U zaglavlju vidimo koliko je ukupno kriptovaluta listirano na ovom sajtu (1) i ukupan broj berzi (2) listiranih na sajt. (Market znači isto što i Exchange, dakle berza). Posle toga imamo Market Cap  – Market Capitalization (3) što je ukupna vrednost svih kriptovaluta koje su listirane na ovom sajtu. 24h volume (4) je ukupna količina novca koja je procirkulisala za prethodna 24h i Btc dominance (Bitcoin dominacija) što pokazuje koliki je odnos bitcoin market cap-a u odnosu na market cap ostalih coina.

 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Desno vidimo da je CoinMarketCap moguće istraživati na 15 različitih jezika. Nažalost, srpski nije na listi, ali u ovom članku imaćete sva potrebna objašnjenja tako da vam ni neće biti potrebno. Desno od toga, kada kliknete na zastavicu možete da izaberete u kojoj nacionalnoj valuti će vrednost kriptovaluta biti izražena. To su 32 valute, a mi obično biramo da gledamo u dolarima ili evrima. Sa krajnje desne strane vidimo opciju za odabir noćnog moda.

Podsetnik: Dinar nije na ovoj listi, ali jeste prepoznat od strane CoinMarkatCap-a zahvaljujući Xcalibra berzi na kojoj je dinar jedna od valuta kojom se mogu kupovati i prodavati kriptovalute.

Ako vas zanima neka konkretna kriptovaluta dovoljno je da upiste njen naziv ili skraćenicu u search. Ukoliko biste  generalno istraživali i poredili predlažemo da izaberete neku od ponuđenih listi ovde na CoinMarketCap-u.

2. Koje liste nudi CoinMarketCap?

Kao što smo pomenuli, možemo da posmatramo listu kriptovaluta, berzi ili da izaberemo svoju listu izabranih kriptovaluta. Ukoliko kliknemo na strelicu na opciji Cryptocurrencies, možemo da izaberemo različite pod-liste.

Top 100 (1) je ona lista na koju ćemo naići kada uđemo na sajt i gde će biti izlistane kriptovalute od po 100 na jednoj listi. Možemo izabrati kompletnu listu (2) sa svim postojećim kriptovalutama, ili listu derivata (3) – listu kriptovaluta sa svim berzama na kojima se ta valuta prodaje. Kako bi nam pretraga bila olakšana možemo pretraživati prema coin-u tj. novčiću (4) ili prema tokenu (5).

CoinMarketCap detaljno objasnjenje_bitcoin-liste-na-cmc
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

U čemu je razlika između coin-a i tokena?

Coin – novčić služi kao sredstvo plaćanja, a obično se coini nalaze na svom blokčejnu. Tokeni se ne rudare, obično nalaze na ethereum, bitcoin ili tron blokčejnu.  Tokenima i coinima se može trgovati na berzama, a imaju različite primene u zavisnosti od cilja projekta. Prema tome bitcoin, ethereum, eos, cardano, safex cash i mnogi drugi su coini, dok su tokeni tether, chainlink, safex token i drugi.

Isprobajte sami svaku od ovih listi, dobićete korisne rezultate i bolje ćete razumeti šta daje koja opcija.

3. Bitni pojmovi na CoinMarketCap-u

 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Market Cap – Market Capitalization

Market Cap je ukupna količina novca u jednom projektu, berzi ili na celom tržištu. Ako posmatramo celo tržište kriptovalutama market cap je 268 milijardi dolara. Ako posmatramo kriptovalute najveći Market Cap ima bitcoin i to 173 milijardi dolara. Njega slede ethereum, tether i tako dalje. Ovo su trenutne brojke i skoro sigurno da će one biti drugačije ako sami odete na CMC. Zašto je to tako? To je zato što je Market Cap jednak proizvodu jedinične cene posmatrane kriptovalute i njegove količine koja je u trenutnoj cirkulaciji.

Market Cap = Cena x količina

Ove brojke se menjaju jer se menja vrednost – cena novčića i zato što se menja količina novčića koja se ubacuje u cirkulaciju. Poslednjih meseci cena po jednom bitcoinu varirala je od 8 hiljada dolara pa do 10 hiljada i to je uticalo na bitcoin Market Cap. Isto tako bitcoin je kriptovaluta koja se rudari, to znači da se njegova količina povećava. Prema tome Market cap bitcoina se uvećava i, osim toga, market cap bitcoin-a čini većinu ukupnog market cap-a.

Price – Cena

Cena novčića se menja od ponude i potražnje. Ako bismo posmatrali bitcoin naprimer, cena se varirala poslednjih meseci od 8 do 10 hiljada dolara po jednom bitcoinu. Vrlo je bitno da je cena prikazana ovde prosečna cena bitcoin-a sa svih berzi na kojima se trguje bitcoin-om, a koje su listirane na CMC. Dakle, vrlo je moguće da je cena na nekoj berzi viša, a na nekim niža. Ako mišem kliknemo na Price, Volume ili neko od ostalih opcija onda će nam lista biti podešena po tom kriterijumu, a ne po Market Cap-u.

24h Volume – Volumen

Ovo je količina novca koja je procirkulisala određenom kriptovalutom u poslednja 24 časa, a izražena je u dolarima. Ako uđete na samu kriptovalutu videćete koliko je to u bitcoinu i koliko je to u procentima.

Circulating Supply – Količina koja je u opticaju

Circulating supply je količina koja je trenutno u opticaju. Za bitcoin, safex cash i ostale kriptovalute koje se rudare to je broj novčića koji je izrudaren. Postoje valute koje su odjednom izbacile sve tokene u opticaj i taj broj je fiksan, što je slučaj sa safex tokenom na primer. Pored toga postoje valute koje s vremena na vreme iznova izbacuju dodatne valute, primer za to stabilni token tether. Ovaj Circulating supply ne bi trebalo mešati sa Max Supply što je  ukupna količina novčića koji će ikada biti izbačena.

24h Change – 24h promena

Ovo označava kako se cena menjala u protekla 24 časa u procentima. Naravno, ako nekome prenosite vesti o promeni, ne zaboravite da napomenete da govorite o promeni u poslednja 24h. Neko posmatra napredak kriptovalute na nedeljnom ili mesečnom nivou, ili iz sata u sat. Ovo je rezultat trgovine na berzama u poslednja 24h, i tu vidimo koliko je novćić ‘’tražen’’ u poslednja 24h. Ukoliko je volume mali to znači da kriptovaluta nije trejdovana mnogo.

Grafikon

Sedmodnevni grafikon je informativne prirode, ovde vidimo da li je cena padala ili rasla. Ako nas zanima više informacija o omiljenoj kriptovaluti najbolje je da kliknemo na nju (ili da je nađemo u search-u) i da tamo pogledamo detaljnije.

4. Detaljnije o CoinMarketCap-u

Da bismo detaljnije istražili o kriptovaluti po izboru treba da kliknemo na nju ili je potražimo u search-u. Mi ćemo za ovu priliku kliknuti na bitcoin. Sa leve strane (1) imamo izvore na kojima možemo protvrditi verodostojnost projekta i posetiti website, github, bitcoin talk forum, videti tehničku dokumentacijublokčejn explorer, chat itd. Ovi linkovi su drugi korak ka istraživanju kriptovaluta.

CoinMarketCap detaljno objasnjenje_ Bitcoin na Coin Market Cap-u
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Vidimo i koja je cena (2), market cap, 24h volume, circulating supply i max supply (3).  Konkretno u slučaju bitcoin-a trenutni Market cap je $173,901,819,906 dolara, 24h volume $19,040,659,919 USD, i količina koja je u cirkulaciji je 18,407,187 BTC, dok je maksimalna količina koja će ikad izaći u upotrebu 21 milion bitcoin-a.

Razumevanje grafikona na Coin Market Cap-u

Grafikon prikazuje promene market cap-a i cene u toku vremena (1). Možemo podešavati koje vremensko razdoblje posmatramo povlačeći pravougaonike (2) ili zumirajući na jedan dan, sedmicu, jedan mesec, tri meseca, jednu godinu, od početka kalendarske godine ili od nastanka novčića do danas (3). Isto tako možemo sami izabrati neki određeni vremenski period koji nas interesuje (4). Ispod glavnog grafikona prikazan je 24h volume za dati vremenski period (5).

CoinMarketCap detaljno objasnjenje_Bitcoin-Grafikon
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Na dnu imamo legendu koja objašnjava šta koja linija znači. Plava je market cap, zelena je cena i po potrebi ih možemo uključivati i isključivati. Na grafikonu posmatramo promene cena i ono što je bitno, kao što smo ranije napomenuli, jeste da je ovo prosek cena sa svih berzi.

Zanimljiva poređenja: Rankings

CoinMarketCap detaljno objasnjenje_Rankings
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Rankings je jedan veoma koristan odeljak i mi često koristimo informacije direktvo odatle za pisanje Kripto Vesti na našem kanalu na Telegramu. Možete naći listu novčića i tokena odvojenu, najveći dnevni, mesečni volume valuta od najvećeg ka najmanjem. Posebno je zanimljiv odeljak Trends gde možemo videti listu najvećih ”dobitnika” i ”gubitnika” na tržištu, gledano prema promeni cene. Možemo videti i Skoro dodate kriptovalute.

Kako istražiti berze?

CoinMarketCap detaljno objasnjenj_Exchanges
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Da bismo istražili berze potrebno je samo da kliknemo na karticu exchanges ili da upišemo naziv berze koje istražujemo. Ovo je veoma važno ako prvi put kupujete ne nekoj berzi. Tu možemo da vidimo kojim kriptovalutama (1) se tu trguje, koji su to trgovinski parovi, volumen, cene i ostalo  Ono što je takođe dosta važno su kontakt informacije: sajt, blog, društvene mreže (2).

CoinMarketCap detaljno objasnjenje_Xcalibra Exchange
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

WatchList

Ovo je lista na koju možete da ubacite novčiće po svom izboru i da pratite pažljivije kako se ponašaju u toku vremena.

CoinMarketCap detaljno objasnjenje_Watchlist
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

5. Šta zaključujemo iz svega ovoga?

Ako nam neko kaže koliki je market cap neke kriptovalute, možda nam u prvi mah to neće značiti previše. Ali ako to uporedimo sa market cap-om bitcoina, ili neke druge valute čiji smo poznavaoci, to bi već trebalo dosta da nam kaže o poziciji kriptovalute na listi i količini novca koja je u projektu. Ako nam neko kaže da neka kripto valuta ima market cap od 500.000 dolara, poredeći je sa bitcoinom i ostalim većim valutama možemo da zaključimo da je u pitanju relativno mali market cap. Takve valute nazimo small cap coins.

Evo primera:

Cena Safex Casha je prema Coin Market Cap-u  0.011 dolara.  Ako to uporedimo da bitcoinovih 9.447 dolara već vidimo da je za za 100 dolara možemo kupiti 9.090 safex cash-a ili 0.01 bitcoina. Market cap za safex cash je $507,139 a za bitcoin 173 milijarde. Samo odatle možemo da potvrdimo da je safex cash small cap coin, koji su veoma popularni za investiranje.

CoinMarketCap detaljno objasnjenje_Safex Cash
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Činjenica jeste da small cap coini mogu veoma lako da porastu jer je market cap obično mali, uliv određene količine novca može itekako da se odrazi na cenu. Na primer, ako bi neko u toku dužeg vremenskog perioda uložio u safex 500.000 dolara to bi značajno uticalo na cenu, ali to za bitcoin i ne bi previše značilo. Šta je suština? Small cap coini mogu lako da porastu 50, 100, i više procenata, što za bitcoin i nije baš tako lako slučaj. Zato su small cap coini obično omiljene teme za istraživanje investitora, a coin market cap je prva stanica na tom istraživanju.

Šta treba da zapamtimo?

Bitno je da znamo da razlikujemo šta je veliki market cap a šta mali ili manji. Bitno je da napravimo razliku da li je nešto token ili novčić, ili derivat neke berze. Bitno je da zapazimo da li je se novčić nalazi na svom blokčejnu ili na tuđem, da li se rudari ili je stabilna valuta, koliko novčića će izaći u upotrebu. Sve to možemo da uradimo poredeći sa bitcoinom i nekim small cap kriptovalutom.

Bitno je još da vidimo gde se neka kriptovaluta može naći i da proverimo kako izgeda ta neka berza. Možemo posetiti linkove sa CMC-a ka društvenim mrežama ili forumima i proveriti šta se priča u zajednici.

Šta je još zanimljivo na CoinMarketCap-u? Njihov blog je vrlo zanimljiv i poučan. U nekom prethodnom članku preneli smo vest od prvog maja o listiraju nove kriptovalute – Toilet Paper Tokena. Naravno cela vest je bila prvomajska šala, ali veoma dobro osmišljena i zabavna. Pročitajte i vi naš šaljivi članak na temu listiranja ”Toilet Paper Tokena” na CoinMarketCap.

CoinMarcetCap - Toilet Paper Token - Prvi april
 • Facebook
 • Twitter
 • Reddit
 • Hacker News

Da zaključimo: CoinMarketCap je informativne prirode i daće realne rezultate (sa mogućim odstupanjima). On bi trebalo da bude vaša prva stanica prilikom istraživanja neke kriptovalute ili berze, a u nekom sledećem članku opisaćemo kako da prikupite što više podataka o određenoj kriptovaluti kako biste se lakše odlučili za eventualnu kupovinu, do tada pročitajte i ovaj ekukativan tekst o analizi kriptovaluta.

Kao i uvek, za više svakodnevnih informacija o aktuelnim temama pratite naš Telegram kanal, a za više upoznavanja i druženja sa našm zajednicom – našu Telegram grupu. Vidimo se uskoro na uživo na prvom predavanju ove sezone.

Marija Blešić

Marija Blešić

Arhitekta | Dizajner | Bloger | Belgrade Crypto Commuinty | Marija se bavi arhitekturom i dizajnom, ali i pisanjem i edukacijom na polju kriptovaluta. Zanima se za arhitekturu i umetnost od 2000. godine, a za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

2 Comments

 1. Dobrislav jaukovic

  NAJBOLJE OBJAŠNJENJE KOJE SAM PROČITAO.

  Reply
  • Marija Blešić

   Hvala puno!

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup