btc halving

Cena bitcoina u 2020. i šta je to halving

by | Apr 21, 2020

Cena bitcoina u 2020. godini je tema koja privlači mnogo pažnje. Iako se veliki broj investitora fokusirao na povećanje cene bitcoina koje je očekivano halvingom u 2020. godini, sada imamo priliku da vidimo i koji je uticaj  unapred očekivane ekonomske krize. Na nju se mogu dodati i posledice izazvane proglašenjem globalne pandemije, što je svakako uticalo i na cene kriptovaluta. U ovoj godini već smo videli pad cene zlata, plemenitih metala, kriptovaluta, ali i njihov delimičan oporavak.

Mi se nećemo baviti recesijom, niti virusom, ostavljamo to nekom drugom.  Mi ćemo se u ovom tekstu, baviti halvingom, i objasniti kakve veze cena bitcoina u 2020. godini ima sa halvingom.

Počećemo kratkim objašnjenjem o rudarenju kako bismo objsnili kako halving može uticati na povećanje cene bitcoina, objasnićemo šta se može očekivati i kako se pripremiti.

Hajde da krenemo od početka.

Šta je to rudarenje?

Rudarenje je način za izbacivanje bitcoina u opticaj, ali i obezbeđivanje celokupne mreže. Ceo Bitcoin sistem funcioniše na osnovu koda u okviru blokčejna u čijem središtu se nalazi koncept rudarenja.

Rudari (Majneri) su mašine specijalizovane za rešavanje kriptografskih algoritama (zagonetki). Nasumičnim izbacivanjem vrednosti pokušavaju da pogode rešenje algoritma, a onaj koji je prvi dođe do adekvatnog rešenja dobija nagradu u vidu bitcoina. Ova vrsta rudarenja se zove Proof of Work rudarenje, jer rudari ulažu svoj rad (energiju) u ovaj proces.

Veoma je bitan momentat dobijanja nagrade: ako majneri ne bi dobijali nagradu, njihovi vlasnici ne bi imali motiv da uključe mašine i troše struju. Ako majnera nema, onda nema ko da osigurava mrežu i stvara decentralizaciju. Ova nagrada koju dobijaju majneri se zove block reward i sačinjena je iz nagrade za otvaranje bloka i zbira naknada za transakcije (fee) koje su uvrštene u taj blok.

U ovome leži ključ zašto je blokčejn tehnologija posebna – decentralizovani blokčejn ne može da postoji bez kriptovaluta. Decentralizovani blokčejn bez kriptovaluta i sistema nagrada je samo svojevrsna baza podataka, a kriptovalute bez blokčejna bi bile samo digitalne valute ili tokeni.

A kako se otvara novi blok?

Blok se otvara rešavanjem pomenutih algoritama od strane majnera. Majneri uporedo i nasumično pogađaju kombinaciju, a prvo, adekvatno i validno rešenje biće prihvaćeno od strane ostalih majnera kao konačno. Ovo je primer kako majneri postižu konsenzus: svima je u interesu da tačno rešenje bude prihvaćeno odmah kako bi se krenulo u majnovanje sledećeg bloka. Brz prelazak na majnovanje sledećeg bloka znači više mogućnosti za dobijanje sledeće nagrade. Majneri koji se potencijalno ne slože sa ostatkom grupe oko validnog rešenja, samo gube vreme i energiju dok ostali nastavljaju da zarađuju.

Bitcoin blokčejn je rešio ovu istorijsku problematiku konsenzusa: više nije potreblo centralno telo koje odlučuje u ime grupe, već učesnici sami i ravnopravno odlučuju motivisani budućim rešenjima i nagradama. Ovako je rešena takozvana Problematika vizantijskih generala i stvoren primer savršenog konsenzusa.

Proces rešavanja ovog algoritma se zove hešing (hashing) i može se uporediti sa rešavanjem sudokua: postoji više rešenja algoritma/slagalice, teško se rešava i potrebno je utrošiti neki rad za rešavanje. Sa druge strane validnost datog rešenja se jednostavno proverava. Povećavanjem ili smanjenjem broja polja sudoku slagalica može postati manje ili više teška za rešavanje, a isto kao što se i kompleksnost algoritma menja s vremena na vreme. Bitna razlika između rešavanja sudokua i rešavanje algoritma jeste što mašine ne razmišljaju nego samo automatski izbacuju kombinacije.

Kako ovo izgleda iz ugla pošiljaoca transakcije?

Kada pošaljete transakciju, transakcija treba da bude potvrđena da bi se našla kod primaoca. Ove transakcije takođe potvrđuju rudari. Pre nego što je transakcija potvrđena od strane rudara, oni su skladišteni u tzv.mempool-u. Transakcije se povrđuju prema prioritetu – prvo će biti potvrđene tranasakcije za koje plaćen najveći fee, a posle i sve ostale. Zato uvek imajte na umu da ako postavite prenizak fee, moža ćete morati da čekate duže dok ne dođete na red.

Ponekad može da se desi da iako ste postavili najveći fee, idalje ne dolazite na red odmah? To je zato što je za otvaranje bitcoin bloka potrebno u proseku 10 minuta, a li ne i tačno 10 minuta. Ovaj zastoj se ponekad dešava kada postoji veliki broj transakcija koje su se našle u mempool-u. Jedino što može da se uradi u ovakvom slučaju jeste da pričekate.

Bitcoin brojke

Količina bitcoina koja će ikada biti u opticaju ograničena na 21 milion, uptavo ta ograničenost na količinu je jedno od osobina koje koje bi trebalo da ima ‘’dobar’’ novac. Zapravo, bitcoin je više sličan zlatu nego takozvanom fiat novcu, a ova fiksna količina upravo obezbeđuje da bitcoin ne može da doživi inflaciju dodatnim doštampavanjem valute. Trenutno je izmajnovano oko 85% ukupne količine bitcoina.

Šta je bitcoin halving?

Halving je bitcoinov programerski odgovor na problem infalcije. Halving je predviđen kodom u okviru  blokčejna kada dolazi do smanjenja nagrade za rudare na pola. Na ovaj način smanjuje se količina bitcona koja se pušta u cirkulaciju. Halving se dešava na svaka 210.000 bloka, što je oko 4 godine.  Ova tehnička osobenost je do sada uticala na rast cene bitcoina, a sa njim i cena altcoina. Veoma je bitno da se ti porasti cena nisu desili odmah, već stabilnim rastom u toku vremena posle halvinga. Ovim tempom poslednji bitcoin će biti izrudaren 2140.godine.

Kada se nagrada prepolovi, prirodno da će upola manje bitcoina stizati na berze nego do tada, a kao što ćemo videti u tekstu koji sledi, potražnja je rasla u prethodnim halvinzima, što je dovelo i do rasta cena.

Cena bitcoina i prethodni halving

Prvi halving na još desio se 28. novembra 2012., kada je cena po jednom bitcoinu bila 11 dolara. Do sledeceg novembra cena je porasla do 1000 $. Na grafikonu ispod vidimo da je godinu dana pre halvinga cena bila 2.5 $, što je u odnu na isti datum 2013. godine porast od preko 8.000%. Nagrada za rudare pre ovog halvinga bila je 50 bitcoina po otvorenm bloku, da bi se smanjila na 25 posle halvinga.

Drugi halving se desio 9. jula 2016., a godinu dana kasnije cena je bila 2.500$ po jednom bitcoinu. Ne zaboravimo all time high iz 2017., a koji je započeo na proleće 2017. i dosegao vrhunac početkom 2018. godine, kada je cena jednog bitcoina dosegla 20.000 dolara. Nagrada za rudare se posle drugog halvinga smanjila na 12,5 bitcoina, koliko je i sada.

cena bitcoina 2020 godine i sta je to halving
  • Facebook
  • Twitter
  • Reddit
  • Hacker News

Izvor: https://www.coindesk.com/

Cena bitcoina u 2020. godini

Treći halving se očekuje 11.maja ove godine, kada će se nagrada za rudare prepoloviti i biti 6,25 bitcooin na izrudarenom bloku. Malo je komplikovanije predvideti cenu bitcoina u 2020., i zbog ozbiljnih ekonomskih promena koje se dešavaju. Da li će većina investitora povući novac iz kriptovalta i preći u zlato i naftu? Da li će mali invetitori odlučiti da povuku novac i iskoriste ga za svakodnevne potrebštine zbog velike stope nezaposlenosti od kad je počela COVID19 kriza? Ili će ipak veliki investitori (whales) odlučiti da masovno kupe bitcoin i kriptovalute i na taj način investiraju u svoju budućnost?

Cena bitcoin je u 2020. je u februaru bila na 10.000$, da bi kasnije pala na ispod 4.000 $ po jednom bitcoinu, a trenutno je stabilnom rastu. Ovaj pad je, kao što znate, bio odgovor na pad zlata 12. i 13. marta ove godine. Pojačan pad se očekivao sa padom nafte, ali se ipak nije desio. Od tada cena se lagano oporavlja, a trenutno je na oko 7.000$. Prema našim reakcijama iz zajednice bitcoin i ostale kriptovalute se samo dokupljuju pred halving. Izgleda da dinamična promena cena nije poremetila stavove crypto zajednice i ovo je idalje najvažniji događaj u svetu kriptovaluta za ovu godinu. Neki analitičari previđaju da je očekivan rast između 25% i 50%, ali je važno upozoriti da se taj rast kao i u prethodnim slučajevima vrlo verovatno neće desiti preko noći. Ako je suditi po istoriji možemo očekivati da će cena bitcoina u 2020 i 2021 rasti.

Kada, kako i gde kupiti kriptovalute tik pred halving?

Ono što se pokazalo kao dosta dobar sistem jeste povremena ili konstantna kupovina određenje količine kriptovaluta u toku vremena. Jeste da ćete tako kupiti kripto po različitim cenama od kojih će neka biti manje povoljna od druge, ali tako ćete ostvaritikonstantnu kupovinu, a nećete imati previše brige oko toga da li ste pogodili baš najnižu cenu za određenji period.

Gde kupiti bitcoin?

Što se tiče odgovore na pitanje Gde kupiti kriptovalute pred halving, ja bih vam uvek preporučila Xcalibra kripto berzu jer tamo možete bezbedno da kupujete iz Srbije i za dinare. Xcalibra je potvrdila svoj kredibilitet time što je listirana na CoinMarketCap, nezaobliazni sajt za sve koji su zainteresovani za kriptovalute. Ovo je pouzdana i povoljna berza, i sigurno da ćete biti više nego zadovoljni simboličnim naknadama na ovoj berzi.

A kako kupiti bitcoin?

Kupovina je ovde veoma jednostavna, zaista bilo ko i bez predznanja može da postane vlasnik dela bitcoina.  Ako želite da kupite bitcoin, možemo vam preporučiti da skinete naš besplatni vodič i saznate sve što vam je potrebno: od trgovine do mini saveta kako bi vaš bio što sigurniji. Kako ne bismo dužili o kupovini, ostavićemo vam nap video gde možete da vidite sve detalje o kupovini.

Šta još možemo da kažemo vezano za halving?

Šta pratiti osim bitcoina

Iako se u maju dešava halving samo bitcoina, rast bitcoina prati obično je praćen i rastom ostaluih kriptovaluta. Nije strategija svih investitora da se fokusiraju na bitcoin isključivo, neki se fokusiraju na dobro istražene alt coine (alternativne kriptovalute) koje imaju potencijal da rastu u 2020. Velike promene se očekuju i u projektu safex koji najavljuje završetak projekta a samim tim i funkcionalnu trgovinsku platformu na svom blokčejnu. Ethereum je najavio prelazak sa PoW na PoS sistem i korisnici očekuju da će se to pozitivno odraziti na cenu. Još nekoliko drugih solidnih projekta pominje se, ali u svakom slučaju uradite smi svoje istraživanje.

Budite oprezni ako pratite tuđe analize

Ako ste početnik budite oprezni ako ste članovi grupa koje predviđaju izvesne promene i navode članove na kupovinu ili prodaju. Ako imate dosta iskustva sa trgovinom – onda znate o čemu pišemo, sigurno ste to već i videli. Ako nemate, a želeli biste da učestvujete i lično prisustvujete i učestvujete u halvingu posedovanjem bitcoina ili neke druge kriptovalute kupovina i čuvanje (HODL) bi moglo biti dobro rešenje za vas.

Take the profit

Koju god od kriptovaluta da kupite, važno je da znate kako i da je prodate kada  dođe vreme za to. Dakle uvek uzmite profit, jer vrednost bitcoina ili bilo čega drugog neće se beskonačno rasti, zato je važno da prepoznate kada preuzeti svoju zaradu. Ako još uvek niste ovladali tehnikom prodaje na berzi, pogledajte ovde kako se to radi.

Na kraju, za više svakodnevnih informacija o aktuelnim temama pratite naš telegram kanal, a za više upoznavanja i druženja sa našm zajednicom – našu telegam grupu.

Marija Blešić

Marija Blešić

Arhitekta | Dizajner | Bloger | Belgrade Crypto Commuinty | Marija se bavi arhitekturom i dizajnom, ali i pisanjem i edukacijom na polju kriptovaluta. Zanima se za arhitekturu i umetnost od 2000. godine, a za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Da li 100 evra pomoći uložiti u bitcoin i kriptovalute? - […] Ovo se sve poklapa sa sa planom većine da akumuliraju kriptovalute u godini halvinga. Više o halvingu i ceni bitcoina pročitajte…
  2. Da li 100 evra pomoći uložiti u bitcoin i kriptovalute? - […] Ovo se sve poklapa sa sa planom većine da akumuliraju kriptovalute u godini halvinga. Više o halvingu i ceni bitcoina pročitajte…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane objave

Društvene mreže

Telegram

Youtube

Twitter

Instagram

Facebook

Meetup