fbpx

Bitcoin Pizza Dan – Prvo plaćanje bitcoinom

Bitcoin-Pizza-Dan

Dvadeset drugog maja obeležavamo Bitcoin Pizza Dan. Šta se desilo to 22.maja? 

Laszlo Hanyecz je postavio upit na bitcointalk forumu 18. maja 2010. godine da mu neko isporuči dve pice za sumu od 10.000 bitkoina. Tada je to bila vrednost od oko 40$. 

bitcoin pizza

Tek nakom tri dana dobio je odgovor. Osamnaestogodišnjak je odlučio da za njega kupi 2 pice u Papa John’s piceriji i da mu ih samo isporuči, i za uzvrat je dobio bitcoine. Tako je izgledala prva kupovina za bitcoine!  

bitcoin pizza day

Nažalost divna priča o prvom korišćenju bitcoina kao platežnog sredstva brzo se transformisala u priču o današnjoj novčanoj vrednosti te pice.

Masovno hodlovanje neće doneti masovnu prihvaćanje

Iako to nije bilo toliko davno, pre samo 10 godina, cena bitcoina se višestruko uvećala. Međutim, nema smisla posmatrati događaj izvan konteksta vremena i situacije. Ondašnja vrednost bitcoina je bila oko 0.004 $, i nije postojala indicija da li će cena rasti ili padati. To je bio sam početak života bitcoina. Plaćanjem bitcoinim – bitcoin je postao ono što, između ostalog, i treba da bude – novac

bitcoin pizza day mass adoption

Da podsetimo, da bi nešto bilo novac – za šta je bitcoin i pravljen da bude – on mora da biti  platežno sredstvo, mora služiti za čuvanje vrednosti i biti mera vrednosti. A kupovina pice je bila prva situacija kada je bitcoin iskorišten za plaćanje komercijalnog proizvoda. Bitcoin Pizza dan je zapravo dan kada je bitcoinom prvi put plaćeno neki proizvod. I to je ono što bi trebalo da upamćeno, a ne razlika u ceni koja je nastala 7 ili 10 godina kasnije.  Danas smo u situaciji da bitcoin radije koristimo za čuvanje vrednosti nego za plaćanje, pa otud i to stalno poređenje cena. (Više o prirodi bitcoina pročitajte ovde – Bitkoin i Kriptovalute.)

I ne smao to, plaćannje kriptovalutama bi trebalo da bude masovno prihvaćeno jer se samo tako može do masovnog korišćenja kriptovaluta. Čuvanje i spekulacija neće omogućiti masovu upotrebu kriptovaluta.

Zato mi podržavamo slobodnu trgovinu i slavimo Bitcoin Pizza dan!

Za više svakodnevnih informacija o aktuelnim temama pratite naš telegram kanal, a za više upoznavanja i druženja sa našm zajednicom – našu telegam grupu.

O autoru: Marija Blesic

Marija se zanima za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Aktivno podržava razvoj kripto zajednice i relevantnih projekata koji doprinose razvoju kripto ekosistema.

Objavljeno: 21/05/2020 | Marija Blesic

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *